[校園純愛]《有一種鍾意,係我鍾意你鍾意我。》/《初戀2000天》

1001 回覆
144 Like 3 Dislike
多謝你!!!遲啲就唔係少少Sad了,今日又睇咗啲相關嘅野,有啲野依家諗起都係會到時打到嗰個位都唔知點算好
你每次都氹得Jessie好開心
多謝你
Andy好乞人憎
btw我睇緊
好想再睇多啲
下 Andy gay架?

利申我都鐘意雲呢拿
三角戀
Chloe Andy
AndyJohnathan
JohnathanJessie
係副格衰少少但佢好識安慰人
見你地咁快留言就出多篇
雲尼拿先最好味
第三章(5)

「我話呀,Jonathan幾時先洗完手可以開始整野食?」Andy不慌不忙地說。

「開始啦,不過你個廚房咁細,都容納唔到我地咁多個人⋯⋯」Jonathan想了想,續說:「其實要燒賣魚蛋腸嗰啲dum落水就熟架啦,算啦,不如我整埋佢啦,唔好煩。」

「唔洗我做緊係好架,Chloe你個搖控係邊?我想睇《無頭東宮》。」Tina說。

「好喎,木槺布甸其實都好易整你將啲餅碎同忌廉溝埋就係,我係到等你好消息。」Jessie說。

當Jessie準備攤坐在沙發上看《無頭東宮》時,Jonathan卻故意走到她面前,用身軀阻擋她的視線,說:「唔得,你個布甸咁麻煩,你自己整。」
「啊,唔好啦,好攰呀⋯⋯」Jessie抱怨道。

「唔得呀,快啲行呀。」Jonathan說。

Jessie只好不情願地離開涼爽的客廳,來到蒸爐似的廚房。

Jonathan把材料從膠袋拿出來,再拿出剪刀,剪開食物的包裝,然後把水注注進鑊裏,再放到爐頭上,開火並蓋上。

在待水滾的同時,他拿起開罐器,放到菠蘿罐頭上,熟練地開起來。

「哇,你平時真係有煮開野食架喎,有板有眼咁。」Jessie一邊把餅乾放到密實袋,一邊看着Jonathan。

「似得你呀,成日都唔返學。」

「兩樣野有咩關係?況且我都無成日唔返學!我只係偶爾一、兩日無返咋嘛。你話啦,旅行日又熱又曬,有咩好玩?又學唔到野,留係屋企訓多陣好過啦。」一眨眼的功夫,Jessie已用玻璃瓶把餅乾壓成碎。

「咁你當初就唔應該話我知你醫生紙係假架啦。」Jonathan一臉得戚地看着Jessie。

Jessie先是疑惑地看着他,過了幾秒,她才明白Jonathan說話裏的意思,便忍不住笑了起來。

「笑咩呀你?」

「你唔係以為我真係驚你篤我背脊呀嘛?我去唔係因為你囉,同學,不要想太多。」Jessie笑着說。

「咁唔係因為咩?」Jonathan不解地問道。

「仲好意思問?你做咩爆我啲野比James知?」Jessie問道。

「吓?James?」Jonathan一臉黑人問號地看着Jessie。

「唔好扮無知啦你,佢知道我張醫生紙係假嘅,仲威脅我一定要去旅行日!我明明剩係同你講咗,唔係你仲有邊個?」Jessie瞪着Jonathan說。

「你地仲有傾計架咩?」Jonathan驚訝地問道,不自覺地停下了手上的動作。

然而,Jonathan的重點卻完全不同。

「佢不嬲都成日主動Msn我,我都好少覆,係最近⋯⋯」Jessie說到一半便停了下來。

「最近做咩?」

「最近唔知點解,成日練完波都撞到佢,咁咪傾咗幾句。」Jessie把餅乾從密實袋倒進一個大碗裏,再把忌廉的包裝剪開,倒進另一個碗裏。
「你地有咩好傾?」

「無架,咪傾下啲無聊野。」Jessie開始用電動攪拌器打發忌廉,沒有發現Jonathan的動作還凝在幾分鐘的位置。

「姐係咩?例如呢?」Jonathan追問道。

「咪講下打波攰唔攰呀,我又問下佢Re-quiz攰唔攰呀,叫我要去旅行日咁囉。」Jessie自動把一切Jonathan想知道的過濾掉。

「仲有呢?」

這時,水沸了,爭先恐後地從鑊裏噴出來。

「水都就滾瀉啦,你唔好咁八卦啦!」Jessie着急地掀開鑊蓋,卻沒留意鑊蓋的溫度該有多高,指頭馬上便被燙到了,喊道:「哇,好熱呀!」
Jessie連忙把鑊蓋放到桌上,眉頭依然緊皺着。

「你無事呀嘛?」Jonathan放下手上的開罐器,走近Jessie旁邊,抓着她的手,仔細看了看,說:「快啲用水沖下,降下溫先。」

Jonathan把Jessie的手拉到洗手盤,用水沖洗她的手。

「你做咩呀?」Jessie看着突然拿着手機走進來的Joey問道。

「影低你地咁Sweet嘅一幕囉。」說罷,Joey又拍了一張照片。

「你講咩呀?我漉親隻手咋。」Jessie沒好氣地看着Joey,手指不自覺地從Jonathan的手抽走。

「咁你當我影低同學間有愛嘅一面囉,反正去完旅行日Miss Yip都會叫我地交相。」Joey說。

「拿,你試下交依張,我一陣就係你嗰杯布丁到落毒。」Jessie威脅道。

「講笑咋,我諗住入黎睇下你地整成點,有無野要幫手咋。」

「啱啦,你幫手倒啲餅碎入啲膠杯到啦,我啲忌廉都就快打好。」Jessie走到裝滿忌廉的碗前,拿起打蛋器準備繼續打發之際,Jonathan卻把打蛋器從她手裏移走,說:「你隻手啱啱先整親,咁唔小心,仲愈幫愈忙,唉,唔洗你整啦,你出去睇電視啦。」

「咩呀,明明係你無睇火⋯⋯」

「係囉,你都整得七七八八,剩低倒埋一齊姐,應該好易整嘅,我整埋佢啦,你出去抖下啦。」Joey說。

「唔洗我做緊係好架,咁就交比你地啦。」說罷,Jessie便離開了。

廚房剩下Joey和Jonathan二人。當Joey準備把餅碎倒進膠杯時,卻被Jonathan阻止了,說:「要放忌廉先架。」

「係咩?我未整過唔知添,」Joey馬上放下餅碎,聽Jonathan的說話,拿起勺子把忌廉放進杯裏,續說:「同你地一組真係好,你地連甜品都識整。」

「平時無聊咪同細妹一齊整下囉。」

「哇,你有細妹架?做你細妹真係好。」面對Joey的讚賞,Jonathan只一笑置之。

「其實⋯⋯我有條問題想問好耐。」Joey猶豫地說。

「咩?」Jonathan正忙着把鑊裏的燒賣、魚蛋、腸仔撈出來。

「其實你同Jessie咩關係?」Joey鼓起勇氣問道。

聽到這句話,Jonathan手上的動作再次停了下來。
-------------
聽日仲想睇到文嘅話就要正評+留言啦!!!
多謝大家繼續支持
IG:https://www.instagram.com/jessie_lannn/
oh
We are on the same page
原來Joey喜歡Johnathan!
Btw 其實我同Jessie 都幾似
當年啲咩試後活動我都係缺席唔返
冇鬼聊又唔係上堂學嘢
我衰到連假醫生紙都冇
直接呼換mammy~ 然後就可以留係屋企瞓覺
我鍾意你鍾意我
唔會,睇落去你就知,嗰陣實在太細個,Jonathan同Jessie注定唔會一齊
唔會掛
我連媽咪都唔洗嗌,自己打埋電話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞