[校園純愛]《有一種鍾意,係我鍾意你鍾意我。》/《初戀2000天》

1001 回覆
144 Like 3 Dislike
啱呀,所以追唔到永遠最美好
如果新故都依種性格劇情會悶死人
今日忙到9彩要ot,出唔到文,有無同路人
有 有睇睇到呢度同大家一樣唔明james點解要背叛Jessie
呢啲係人嘅本性嚟
令我諗起『天各一方』嘅歌詞

其實乜野先至係真實而恆久既呢
或者我應該就咁保存住呢一份希冀同渴望
俾我相信世上有一幸福係垂手可得
但係永遠係掌握之外
有時激情捉係手裏面會化為灰燼
反而藏係心裏面可以歷久常新

貪求思慕只因痴
一切眼淚思憶都係徒然
真人真事嚟㗎
睇佢啲問題真係笑死
罰佢睇多十次 再share俾十個朋友啦
同意
呢個傻豬豬上堂唔聽書
代Miss Lan罰你follow 埋佢ig
你覺得呢依個故係另一種痛
睇多陣就明
哇,講得好好
今晚出咗去fing唔知返到去幾點
聽日放假更多啲
只可以講,人性天生犯賤
第三章

「如有點情迷意亂 讓我許個願
轉注地眷戀 而恒心亦不耗損」
〈終身學習〉

「下個月係學校旅行日,今年我地級去大欖郊野公園,未交分組名單嘅好快啲交啦,記得要寫埋你地到時會準備啲咩食物。」說罷,小息的鐘聲便響起了,班主任Miss Yip捧着一堆書本離開了課室。

課室隨之開始七嘴八舌地討論起來。

「你今年去唔去?」Jonathan看着Jessie問道。

比起旅行日,Jessie更喜歡上課天,因為每次都要想怎分組、吃甚麼、玩甚麼實在太傷腦筋,要是遇上麻煩的老師,提議來個班際比賽就更讓人厭惡。

其實學校旅行日是每位學生都必須參加的活動,Jessie本沒選擇權,可幸有一對縱容她的父母,不,準確來說,是懶得管太多的父母,所以從來都是Jessie說了就算。

「唔知呢,反正去唔去都要交咗分組名單,幾多個人一組?」Jessie問道。

「好似6、7個人。」

「我、你,加埋Chloe同Andy都係得4個咋喎,要同人夾。」

這時Jessie身旁來了兩個女生,是Joey和她的好友Tina。

Joey和Tina是小學同學,感情非常要好,不僅衣著打扮相似,連髮型都一樣,還經常站在一起,孖公仔似的。由於她們比一般人遲了一年入學,而Joey小學時更留過班,所以比同級的都要年長兩歲,也要成熟得多。也許正是如此,她們都只喜歡和彼此待在一起,成為班上不問世事的一群,自得其樂。

唯獨在要組隊的時候,她倆才會逼於無奈走入這繁囂的俗世。

「你地組夠人未?我地兩個入你地組可以嗎?」Joey眨動着她那雙大眼睛問道。

皮膚黝點的Joey有一雙渾圓的大眼睛,埋在深邃的雙眼皮下,加上濃密修長的眼睫毛作點綴,猶如精緻的藝術品,水靈靈的,使人忍不住一看再看。

「未呀,但應該可以嘅,我再問下Chloe同Andy先。」Jessie說。

「邊個叫我?」Andy突然從Joey和Tina身後出現。

Andy身高近180厘米,使只有約150厘米的Joey和Tina頓時變了小矮人。

「Joey同Tina話想同我地一組,我話要問下你同Chloe。」Jessie說。

「好呀,求我呀。」Andy那得戚的樣子,叫Joey和Tina忍不住對他投以一個白眼。

雖然Joey和Tina最要好,但和Andy的關係也不錯,Andy才敢口出狂言。

「求下你啦,Andy哥。」面對喜歡做戲的Andy,Joey無奈地配合道,有個性的Tina則懶得理他。

「好啦,批准!」Andy一臉得意地說,伸出來的右手還稍稍往下擺動了一下,樣子和手勢都像極了宮廷劇中難服侍的老佛爺。

「咁我地食咩?」Tina問道。

「燒野食?我見好多人都揀咗燒野食。」Jessie提議道。

「抬炭好重喎,又要買料,咁麻煩。」Andy嫌棄道。

「咁打邊爐?」Joey問道。

「癡線架你?,荒山野嶺打邊爐。」Andy又一次嫌棄道。

「有Gas 爐架嘛。」Jessie說。

「唔要呀,抬都抬死人。」Andy說。

「咁你想點呀女人?」Jessie不耐煩道。

Andy雖然擁有男性的外觀,可他的言行舉止,甚至性格行為卻都比女人更像女人。

「你就女人。」Andy反駁道,「求其買幾包薯片咪算。」

「洗唔洗咁頹呀你?幾包薯片好快就食完架啦喎。」Jessie說。

「你唔好理,你又唔去。」Andy說。

「一係野餐?」Jonathan提議道。

「好喎野餐。」Joey說。

「咁野餐囉,有咩食架?」Andy口裏雖說好,卻還是能從語氣得知,他其實不太樂意。

「都係嗰啲,飯卷、腸仔菠蘿、燒賣魚蛋、燒賣之類啦。」Joey說。

「拿,事先聲明,我就唔會整嘅,我負責買薯片架姐。」Andy說。

「乜你咁架,你係咪男人黎架?」Tina不滿地說。

「你覺得我唔係咪唔係囉,Who Cares?」Andy像極了一個無賴。

性別是天生的,他出生就是男生,可不代表他就樂意成為一位男生,承擔所謂男生應有的擔當。

為甚麼男生必須當王子,女生就必須當公主?為甚麼他不可以成為任性的公主呢?Andy自小就對此感到不解,也不打算從俗,於是在男生中,他成了異類,受盡歧視與挖苦。

沒關係,那就和女生玩吧。於是,Andy投入了女生的群體,沒想到竟迅速收獲一堆閨蜜,多得會惹起其他男生羨慕,甚至是惡意批評。

可是,擁有一群好友的Andy感到快樂,於是Gay佬甚麼的,他也再沒在意過。

「不如咁啦,旅行日前一日一齊去Chloe屋企整野食?旅行日嗰日再拎去野餐。」Jessie提議道。

Chloe雖然不在場,可是她從來都很樂意邀請大家到她家,成了Andy和Jessie無聊時的消遣勝地,所以Jessie最先想起的就是她的家。

「都得,不過我負責睇住你地整架咋吓。」Andy說。

「你真係好似一個女人。」Tina又反了一個白眼。

「有Jonathan係到你唔洗擔心。」Jessie說。

Jonathan不僅喜歡彈琴,還喜歡下廚,每星期總有幾天由他一手包辦家裏的晚餐,蒸魚、炒菜,以至是焗個蛋糕、弄個甜品,從來都難不到他。

「我整唔係問題,但唔係全部都我整呀嘛?」Jonathan突然有點後悔自己竟提出了野餐這提議。

「我地一齊整囉。」Joey說。

「咁你呢?」Jonathan看着Jessie說。

我又唔去,關我咩事?Jessie很想把這句話說出口,但面對不太熟悉的Joey和Tina,卻不敢如此坦率地說出口,免得她們知道自己缺席旅行日不是真的因為生病,只是因為她任性地不想去。

「唔要。」

「唔得,你要同我一齊整。」

「你同Chloe整咪得囉,仲有Joey同Tina係到,點解係要我都去姐?」Jessie不悅地說,完全意會不到Jonathan的用意。

強逼一個人,從來都是靠威逼或是利誘,明明Jonathan知道Jessie受軟不受硬,但也許是太過相熟,他說不出利誘的話,只好威逼道:「你唔整我就同Miss Yip講你嘅秘密!」

「咩秘密?」Jessie狐疑地問道,完全忘記了自己都和Jonathan說了些甚麼。

「你旅行日嘅醫生紙都係⋯⋯」Jonathan饒有趣味的樣子看着Jessie說。

Jessie想起,有次她和Jonathan在MSN聊天的時候,Jonathan曾問過她為甚麼常在特別日子請假都沒被訓導罵過,Jessie便說她每次都會去拿醫生紙,然後再回來改圖,技巧之高超,訓導根本看不出。

「你有咩證據?」

「我有MSN Record。」Jonathan得戚地說。

「你試下,絕交呀拿。」以他們的交情,Jessie知道Jonathan不會真的把她供出來,卻不喜歡他這樣威脅自己。

「反正你嗰日又唔洗練波,當去Chloe屋企玩囉。」

「平時我都咁同你講架,你話要趕住返屋企。我嗰日都趕住返屋企喎。」Jessie說。

事實上,Jessie那天沒甚麼特別事,閒得很,不願答應Jonathan也不過是報復他之前都拒絕他們的邀約,才故意和他唱反調。

「咁旅行日一齊食薯片算啦。」Jonathan故作不在乎地說。

「唔好啦,Jessie一齊去啦。」Joey勸說道。

「係囉,我唔想食薯片呀。」Tina說。

愈是不熟,Jessie就愈不懂拒絕,只好半推半就地說:「好啦,我考慮下啦。」
-----------------
下Part繼續有Joey~請正評+留言,我會加多更!
聽説Joey係靚女
不過聽咗好耐都冇圖
想睇
好頹 旅行日食薯片....
第三章(2)

晚上,Joey回到家,百無聊賴地打開電腦。當她正準備打開熟悉的韓網,看Running Man時,屏幕右上方突然彈出James的信息:「Hi。」

James?做咩無啦啦搵我?Joey好奇地打開信息,回覆道:「做咩?」

「你旅行日同邊個一組?」James問道。

「Tina同Andy佢地囉,做咩?」

「Jessie、Jonathan嗰堆?」

「嗯,你呢?」

「咪又係Lemon嗰堆男人。你同Jessie佢地好熟咩?點解會同佢地一組嘅?」

「我同Andy熟呀嘛。」

「你就好啦。」

可以同Jessie一組,James心想,卻把這句話省略了。

「點解?」

James故意忽視這句話,問道:「你地組諗住食咩?」

「Jonathan話野餐喎,但仲未Firm。」

「點解?」

「Jessie唔肯一齊去整囉。

「點解?」

「我點知?可能因為佢根本無諗住去旅行日掛?」

「其實點解佢幾乎年年都唔去旅行日?」

「點知姐,你想知咪去問佢囉。」

「我都想呀。」

「想咪去問。」

「但佢成日唔覆我。」

「你成日搵佢架?」聊到這裏,Joey開始八卦起來。

「算係掛。你地啲女仔點解成日都唔覆人?」

聽到這句,Joey感到有點無辜,回覆:「我邊有,我依家咪覆緊你。」

「邊係,Ben話你成日唔覆佢。」

Ben與James其實不熟,但他和Lemon卻很熟,有次K哥和Lemon聊八卦時,不自覺地透露了些花生給James聽。

「哇,咁你都知。」Joey沒想過竟然連James都知道他們的事。

「我都係唔覺意聽返黎。」

本來Ben找她聊天她又沒甚麼所謂,可是當他說的話愈來愈曖昧時,她就怕了,因為她從來只當他是朋友。

雖然雙眼會說話的Joey有收兵的本錢,大可以把Ben當是身邊的小兵,但她卻不喜歡這種感覺,她總覺得這一切終有一天還是要還的。

「你唔好話我知,你同Jessie分咗手咁耐你仲鍾意佢呀?」

「唔知呢。」

「乜你咁長情架咩?睇唔出喎。」Joey沒想過看似吊兒郎當的James,竟會深愛一個人這麼久。

「你身為娘娘,有無幾招可以過比我?」James回覆。

「我唔係娘娘囉,OK?再咁話我就唔覆你呀拿。」

「Sor,係我錯,娘娘息怒。」

「OK BYE。」

「講笑咋,我係真心問架。」

「個個女仔都唔同,我好難答你架喎。」

「咁有無咩建議?」這讓Joey想起韓劇裏的劇情。

「嗯⋯⋯韓劇啲男主角通常都係女主最需要佢嘅時候出現,⋯⋯又或者接下佢返學放學咁囉。」
「你睇少啲韓劇啦,睇壞腦呀。」

「我緊係分得清咩係劇集,咩係現實,係你問我先答你咋嘛。」Joey無奈地回覆,又說:「你諗你啦,我去煲劇啦。」

「喂,咁姐係點呀?」

「再唔係投其所好囉,佢鍾意咩呀?」

「鍾意打波?鍾意食野?」

「咁你⋯⋯咪得囉。」

「得唔得架?靚仔就話心動姐,唔靚仔就係騷擾!」

「咁你覺得自己屬於邊種呀?」

「仲洗問?」

「做人最緊要有自信。我真係要去煲劇啦,係咁先,祝你成功。」說罷,Joey便把狀態轉成了忙碌,沒有再打開MSN。

係咪真係Work架?James心想,心裏盡是懷疑和問號。
—————————
兩更補返之前嘅!Joey同James會開始傾計其實因為Jessie
多謝仲睇緊嘅大家,祝大家端午節安康
得閒就幫手推下啦我會盡快更!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞