【沈旭暉】《國安法》:中國眼中的「二次回歸」,與北京的二十大部署

715 回覆
685 Like 13 Dislike
push
依家留島不留人
香港人50年種族清洗溝淡
藍絲反咩抗
有錢嘅做左既得利益
無錢嘅繼續戀共
好文lm
推 局已托出 如何拆解
R痕制裁
你要知反送中係6月前都好撚重無力感 共產黨就係用白色恐怖加無力感令你唔再反抗

但你戰勝到呢兩樣,共產黨就得返暴力呢招
而家香港獨立係嗌比外國媒體報導
其實就係睇死外國會繼續綏靖...加上Trump既孤立主義政策成功瓦解NATO等自身盟友(睇下老襟英國死人都要用華為5G就知),結果就係六國破滅 非兵不利 戰不善 弊在賂秦。
pish
我覺得今次共產黨係睇低左美國既反應,貿易戰加上武肺美國已經好不滿,今次搞香港係涉及埋普世價值,開共產黨波完全係名正言順,最少我諗會凍結資產同取消關稅區,講到錢班有錢佬我覺得唔會完全無反應。
其次對香港民情評估共產黨不嬲弱智,攬炒賴落民主派度係得班藍絲偽中立撚先會咁諗,事實上真係支持開民主派果班,會唔會信你中共走狗既宣傳? 如果中共宣傳係有效,上次區選應該已經仆直左。與其諗咁多,不如信下自己人,共產黨最叻拉一派打一派,團結不分化,和勇合一先係共產黨最怕既事。
講真,就算和平克制都會比人屈架啦
咁不如穩守基本盤咪算,傻佬同騎牆派根本唔值得爭取

加上議席既意義係此刻亦唔大
有固然好,多一分資源,但政治上價值有限
拉gphone 肥佬黎呢啲只會引起國際更大迴響 冇著數
拉梁游呢啲不但不會引起國際迴響 更達到阻嚇功效

其實好簡單 佢地要穩住個經濟市場
一定唔會大動作清算 拉曬所有人
但同時又要穩定政局 阻嚇香港人 所以會搵啲「二線」政治人物祭旗
講到 對家排好曬牌
食硬你香港人
由你反 壓完仲可以團結埋 紅色同廢藍本身嘅意識形態
又博外國為利益唔理香港

分析好好 但..就係太好
又係暗報寫下文
咁樣評仲生存到 我係有質疑下沈生咩黨派
北京明白「反國安法、支持五大訴求、拒絕暴力、拒絕攬炒」這條中間路線是有市場的,擔心他們和非建制派完全合流,令9月立法會選舉,變成就國安法單一議題的變相公投。屆時證明了國安法有七成民意反對,就難自圓其說。因此,北京樂見非建制派對「自己人」的定義越劃越窄、以「財政懸崖」為共同綱領,屆時就能證明「堅決反對二次回歸」的只是少數。

呢點直頭講緊分化,鬥黃
對比台灣白色恐怖,香港而家仲有得鬥

at least要fight到司法權要留返係香港,行香港司法系統

如果係送中判刑,連手足基本人權都保唔到
即係做俾中國人同黨內勢力睇
話而家搞緊分裂嘅香港人都俾我哋收咗皮㗎啦
而家咪就係講緊依樣野囉
係呀 你唔搞恐怖主義中共都屈你係嫁
咁係咪要而家轉型做恐怖主義?
香港唔同大陸 資訊流通全世界望實
中共就係深明依點
先千方百計導鳩你主張港獨
拉你去一個佢必勝既議題上
從而係國際贏孤立你
去到分離主義
美國都唔會幫你亦都幫唔到你
加泰就係最好既例子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞