【沈旭暉】《國安法》:中國眼中的「二次回歸」,與北京的二十大部署

715 回覆
685 Like 13 Dislike
小弟愚見
應該係想講,香港一國兩制係示範俾台灣睇。如果通過左國安法,而外資無走。一國兩制絕對行得通。
豪賭一場
用嚟轉移武漢肺炎全球反華視線
然後以大亂嚟達至支共大治
支國人轉移經濟視線去民族主義到
方式類近文革
就可以鞏固維尼政權
分析得好

講出咗劇本中香港人最悲哀嘅局面
最後打完一輪口炮之後外國錢照搵 (8964之後) 理得香港人死

過完國安法之後唔會大刀闊斧斬香港人 只會針對名單上目標殺雞儆猴
過一排香港人危機感冇咁重 配合經濟利誘 加埋持續換血同洗腦教育
成功清洗香港

當然當中其實冇計算到新冷戰已經形成
外國仲會唔會好似20年前咁睇在經濟份上隻眼開隻眼閉 有錢齊齊搵又係另一個問題 (經濟預測2025年中國將會超越美國成為全球第一大經濟體 美國為首已經意識到中國嘅威脅而改變對華政策)

我認為其中一樣香港人可以做嘅就係
國際線上不斷connect全球各國政府&人民
必須強調香港係抵抗中共染紅全球嘅前哨站 亦係擊潰中共嘅春袋
唔可以俾親共派食經濟條水當冇事發生就算
但我有個疑問就係,自武漢肺炎開始,各國都開始鼓勵將生產線退翻自己本土,再加埋各國反華情緒高漲。去到美國,武肺搞撚到trump連唔連任到都有危機,同埋美國死咁多人,重用撚咗成兆既國庫去救經濟,再加上中國想走貿易協議條數,咁睇美國有充份理由制裁中國,中國憑咩判斷立國安法美國有一定機率唔會取消關係法制裁中國,又或者外資唔會斷尾保命?
就係要大家一齊諗辦法,所以先要集思吖嘛…
因此,北京樂見非建制派對「自己人」的定義越劃越窄、以「財政懸崖」為共同綱領,屆時就能證明「堅決反對二次回歸」的只是少數。
Push
講到底依家中共大招陸續有來 就係要徹底一國一制
禁止再有爭取民主自由的聲音

我地願意冒幾大險 敢唔敢放下身上包袱
我地的決心同覺悟備受考驗
為左爭取民主同自由 敢唔敢搵命博
定係都係乖乖做奴隸
係值得思考的一點
睇下先
唔撚係叫比佢聽
同埋你假設左個台係佢撘出黎乜都會跟佢嗰套行
就算唔嗌獨立都一樣會報導 係靚畫面
我地要爭取國際支援 但國際無可能支援我地獨立
台灣實質上都獨立左 你都唔見美國外交會講支持台灣獨立 香港更唔洗諗

我諗唔到依家嗌獨立有咩好處
佢都係賭一舖

呢個世界無賭局係必贏嘅....
其實對香港人定中共黎講都係賭大細

中共賭外國唔會真做,只會打開口牌

香港人只能買對家,賭會百國聯軍

外國今次仲係繼續綏靖主義既話,香港人就只能滅亡

但係將來外國面對既就係一個新納粹帝國,而且更強更邪惡
可以信賴嘅background嘅第三者支持呢個方向嘅話就唔同講法
咪係

你叫同唔叫、佢都係屈你同一樣嘅嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞