【沈旭暉】《國安法》:中國眼中的「二次回歸」,與北京的二十大部署

715 回覆
685 Like 13 Dislike
On9
就係要攬炒, 吹咩

中共唔係驚下嘛? 🤭
真 不過一國一制下
if we burn u burn with us
將9月立法會選舉變成就國安法單一議題的變相公投!
講得啱 所以國際戰線不能停 幾難都要打
兄弟爬山
兄弟爬山
無疑共匪最知人心
push
手足,口號真係諗清楚先叫
要知道好多上左年紀嘅和理非真係唔想獨立

13. 北京研判一旦缺乏critical mass大規模支援,激進力量、青年人更有成為condom的焦慮,訴諸激進行為的誘因更大,也會以「一了百了」心態直接以「港獨」為口號。《國安法》不斷強調分離主義、恐怖主義,文宣甚至把「反送中」與顏色革命、9/11、ISIS相提並論,要多荒謬有多荒謬,卻是正式定性,和處理、重構1959年西藏「騷亂」高度相似,當時毛澤東指令就是「越亂越好」。
Lm later see
推呢個
沈教授
5. 美國的反應可以很多,加上11月大選在即,各級政客都會爭相打反華牌,但他們的目標是選票,做的往往另一回事。基於中共對人性的認知,認定美國頂多制裁幾個次級官員(以新疆書記陳全國為例),屆時可以輕易以權位安撫有關人等;但說到不承認香港為單獨關稅區、制裁在港上市的中國企業、乃至更進一步的金融戰,北京相信美國政客計算了自身代理人得失,就會輕輕放下。

新疆書記都係太高級
一切都有特供
出入有司機 住豪華別墅
中國境內銀行又唔會執行制裁令
只要佢美國無資產,又唔去外國
對佢生活完全無影響
香港就唔同
唔洗制裁個高級
搵中級制裁
例如DQ主任
銀行/信用卡用唔到,供樓即call loan
保險股票買唔到
你又唔係乜野高級共幹
中共果時梗係當你condom
睇下仲有幾多人唔怕制裁
首先 9月立會必需係一次香港人反對中共統治既公投

現在要開始宣傳
我地可以點拆?
10. 北京明白「反國安法、支持五大訴求、拒絕暴力、拒絕攬炒」這條中間路線是有市場的,擔心他們和非建制派完全合流,令9月立法會選舉,變成就國安法單一議題的變相公投。屆時證明了國安法有七成民意反對,就難自圓其說。因此,北京樂見非建制派對「自己人」的定義越劃越窄、以「財政懸崖」為共同綱領,屆時就能證明「堅決反對二次回歸」的只是少數。

呢段係重點 希望大家明白因爲意見不合而私了 除左出口氣 冇好作用
仲嚴重過911同偷襲珍珠港喎清
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞