【沈旭暉】《國安法》:中國眼中的「二次回歸」,與北京的二十大部署

715 回覆
685 Like 13 Dislike
push
推,局勢分析同行動討論一樣重要
價值觀唔同
共產政權唔會明白呢啲
對雜種黎講所有野都可以做交換
佢依家就係賭
賭美國唔會出手
賭侵為左大選唔會出手
賭11月係民主黨親華老朋友執政
賭可以用其他利益交換美國放手香港
賭英國國力衰退唔會出手

由佢文革到今日 雜種一生就係豪賭
push
Push
主要係對家毫不退讓 舊年其實講到尾係兩樣野
1勇武街頭 2和理非聚人

1已經好難行 唔係話打唔贏班狗
而係中大理大打到咁勁 政府都明顯唔退讓
2因為武肺加19限聚 所以停頓左
中共就係睇準依樣野 先依家出手 直接係北京立法

坦白講依家首先唔好將「國安法通過」當係「運動已完」
中共最係香港好似強國咁 14億人無力感 所以乜鳩都唔抗爭
反而係要明白一國一制之下 最終boss已經現身 當依家係第二階段既抗爭
本地文宣要進化
要用hopeful啲嘅tone
就連明報肯出都要諗下點解
到依家仲係意氣用事
從頭到尾都靠浪漫主義同情緒做支撐
就係呢場運動致命傷
國安法無限咁闊
不斷加野落去
上連登都變顛覆
其實唔應該單單靠晒國家,重要係國家+民間一齊雙管齊下。我哋要聯同外國民間一齊經濟制裁中共,叫佢哋罷買中資。

依家外國好多人反lockdown啲城市,要將呢啲對當地政府嘅仇恨轉架返中共。
你唔叫佢就唔當你港獨咩
無撚腦
靠你咁天真就真係死得啦
你呼吸都係港獨呀
沈教授講出左好多重點,請大家俾多d耐性同智慧去閱讀同思考。面對中共我地真係無可能力敵,只可以智取。

以下幾點係小弟愚見:

總結:11,15,20
主要係一d客觀情況,不作過多分析

總結:1-6點
主要係講中共與國際間嘅博弈,講到底其實都係利益嘅結合。
對策:曉之以利,動之以情

國際上要建立返一套維持香港地位對各國政商有咩利益,最好當然就係維持現狀,政治上與中共保持距離,但係經濟上則維持作為中共交易窗口,難聽d講姐係要繼續做白手套同買辦。不過無計,哩個係歷史交俾香港嘅任務,香港百幾年黎都係咁生存。

另外由於西方都係民主國家,動之以情的對象就係佢地嘅國民,用民粹嘅選票去騎劫返政客。除左賣慘之外就緊係主打民主、自由、人權哩d。你叫民族獨立人地真係唔會理,因為每個國家唔多唔多都總有民族問題,咁真係好趕客。

總結:7,8,14,16,17,18,19
主要就係分析一d中共對其陣營嘅統戰手段同方法,包括定性行動方向同一d資源再分配去驅使保皇陣營搏命。
對策:分之以利

做得奴才緊係為錢,所以佢地唔會care上面行咩路線,總之越左越好,幾核突都爭住做。要分化佢地上策就係揾人扮極左路線搶資源,不過哩樣好難,佢地有內部機制識分。咁退而求其次就緊係迫佢地鬥紅,揾人集中火力扮藍絲,專攻某d做得唔夠激嘅保皇黨,等佢地要內鬥爭資源,咁就保證佢地會日日衝出黎柒。

而另一個重點分化對像就係公務員系統,一方面宣揚佢地好快會俾黨幹部同新中共部門取代,另一方面要對當中嘅同路人支持,同時又要扮藍批鬥,隨步將佢地推哂過黎。對想做奴才嘅都一樣,扮紅推左,批鬥推走。

總結:9,10,12,13
主要分析中共對香港一般人嘅統戰手段,哩度對我地好重要,文宣上一定要重點反擊。因為中共玩左心戰實在太多年,對人性掌握得非常透徹,而哩點正正係我地成日忽視嘅野。同路人緊係好知道大家點解會咁嬲,點解要反抗,但係一般人呢?點樣用人性嘅弱點去引導佢地係好重要。
對策:建立統一戰線

哩點的確好難,因為所謂64黃金比中嘅6其實好闊,由獨派、自決派、溫和民主派、中間派等咩都有。所以我地先會產生路線之爭同鬥黃之類問題,因為每條路線都想哩6成歸邊。係自己人手中搶資源永遠比係對家搶容易,所以大家永遠都見到自己人互界,然後一句對家d人我地爭取唔到,由得佢地死咁嘅情況。

要解決就一定要揾最大公約數,問心,我相信一定係維持一國兩制同真雙普選。對獨派黎講,問心除左年輕人支持,市佔率有幾多?17%? 你諗真d係想俾口實對家,然後開開心心咁叫口號而輸,定係忍辱負重静静地咁贏?有冇諗過可以為左贏而不擇手段到口號都唔叫?梁天琦就試過。

意氣用事當然好易,但沉住氣鬥智先係成熟嘅表現,之於個種話做咩都會俾中共屈,所以點解唔做嘅論述,除左話俾人知你係小學雞之外仲達成左d咩?試想下中共一直推港獨,但由聽日開始我地突然一句都唔講,佢連圖都揾唔到一張黎做新聞會點?諗起中共口啞啞個樣我已經偷緊笑。

總結係我支持所以對香港有利嘅選項,包括獨立,中英/美共治,外地建國等咩都好,一定要睇時機同配合返政治現實。只要本土派真正搶到統治權,到時想公投獨立,特赦手足,清算黑警等,想做咩都得。
真係如佢所想咩?

我身邊淺藍同事,已經屌柒教育局玩尻DSE。深藍離地,見個股市趺,又驚中蟈充公老本(佢地係仆街,不過唔係蠢),呢幾日變晒死狗。
推俾更多人睇
分析得好清楚
無奈有人配合中共台戲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞