【沈旭暉】《國安法》:中國眼中的「二次回歸」,與北京的二十大部署

715 回覆
685 Like 13 Dislike
你望下自己個回覆咪知咩叫情緒化抗爭囉
唔啱聽就人身攻擊
唔鼓勵brainstorm,淨係越黎越惡,有勇無謀,點繼續落去呀
講出黎就一定係情緒式goodest logic
以為真係靜靜地贏?
其實只係靜靜地消亡咋
唔講出口又點聚人?真係開論壇討論下港獨就會多人支持咩
以前講光復香港 時代革命 又係叫人唔好講出口
到今時今日講香港獨立又係同一個point
關於沈教授20點之我見
https://lih.kg/2035226
駁唔到咪淨係識攻擊人係情緒化囉
一黎就frame哂所有叫香港獨立既人係情緒化同浪漫主義 ie無腦
明架啦
你係咪覺得嗌到就好成功好叻
有無諗過無實質營養無計謀咁嗌係破壞咗原本僅有既可能?
佢賭既係 美國及歐洲 會因為經濟利益
係香港問題上隻眼開隻眼閉
如果你真心既,俾心機啦下,繼續人身攻擊落去就會贏
獨立當然係一個選項,但係唔係絕對,亦唔係靠叫口號可以達到。只能夠講係係現實政治層面上,依家討論唔係一個好時機,再講只會令形勢惡化。
其實我更擔心中蟈將香港新疆化,大規模屠殺。

1)中蟈人根本對香港人存有敵意。
2)香港人天生受西方教育,講普世價值,完全唔同中蟈一樣。
3)香港人有錢,可以同西方有CONNECT。
4)中蟈人/雜種自卑,繼而會消滅其他文明(狼性,同以前蒙古人一樣,破壞其他文明國家)

係中蟈眼中,香港人就係異類。新疆人係血緣唔同,香港人就文化價值觀唔同。可能我地要將方向,提升做人道危機先得。
一直都係擔心緊佢啱啱過完咩都唔做,等國際關注度下降,慢慢清算d 外國知名度冇咁高嘅人
其實習帝有邊次係判啱?
由美國大選誤判trump係生意佬會奶共,到誤判美國唔會自損50同你打trade war
連登仔都睇得準過佢
好同意 認真而家極擔心受緊個d 手足,同埋冇g phone 肥佬黎咁出名嘅人

佢一過完郁呢d 基本上點都救唔到

好撚灰
英國用難民方案收留香港人,可能佢地已經預料會出現人道危機。
推多次,我覺得所有有人都應該睇呢篇
直接俾國安嚴刑銬問
關於沈教授20點之我見
https://lih.kg/2035226
係擔心佢一過就送中 從此就byebye

英國都仲傾緊,班國安突然行動邊走得切,當梁頌恆咁連passport 都冇

希望唔會去到呢步
吓吓打開口牌嗌港獨
嗌咗無賺仲會俾國際輿論負面印象
幫埋對家做大外宣
淺黃淺藍都唔會認同
除左情緒發洩我諗唔到有咩用
單純係無計可施既“本pair”
問到佢地香港有咩本錢獨立
佢地根本答唔出
只會講埋d咩:
試吓好過咩都唔做/嗌多幾次等個主張入屋/除左獨立仲有咩出路/見步行步 bla bla bla.....
連自己追求緊既係乜都唔清楚 唉
無乜野力?根本形勢大好。如果真係好似沈大師所言,中共真係咁樣研判既話,只能夠講中共又双叒再次錯判形勢。

係咪真係當d鬼佬傻?西方世界頭個廿年俾你呃,係想中國有錢之後學返好;但係中國已經多次證明自己係一個教而不善既敗類。連馬克龍都出到聲話對中國問題唔可以太天真,美國更加唔駛講。

美國之前已經斷定接觸策略失敗,依家態度已經由尋求公平貿易變成全面對抗,然後最後肯定會因為中共未來一定會出現既過激行為而變成敵對。先唔講同美國作對既唔會有咩好下場,中國依家係全球泛眾憎,對香港人黎講簡直係有今生無來世既黃金機會。世界對中國既觀感負面到邊個位,目前好大程度掌握係香港人手上。如果全世界都覺得中國係國際惡霸,中國會變成西朝鮮;如果全世界都覺得中國係納粹,北京上海會被核平。

此時此刻,香港人可以左右14億人將來命運,你同我講無力?
即使講維尼錯判,佢一過條法真係明正言順捉人上去,所有事都任佢演繹

g phone 佢地可能有美國保,但普通手足點會有咁大影響,可能一捉就送到上新彊

美國制裁,可能真係攬炒共狗經濟,但真係唔想見手足俾人靜靜綁走送去折磨
北京相信以上部署,足以在香港社會瀰漫無力感,而根據毛主席矛盾論,從來都是一手軟、一手硬。只要國際反彈有限,《國安法》訂立初時應用克制,只以個別(幾乎已事先公告的)人士祭旗,令一般人覺得如己無關,樓價、股價不跌(其實市場早就和物理香港關係有限),「二次回歸」,就大功告成。

呢段先係最陰濕
一開頭唔拉人住,等國際社會冇咁留意嗰陣先嚟慢慢逐個搞
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞