【沈旭暉】《國安法》:中國眼中的「二次回歸」,與北京的二十大部署

715 回覆
685 Like 13 Dislike
但港獨要嘅行法唔係因為唔好激嬲中共唔好獨
而係要避免「亂」呢樣野
某程度亂其實係我地冇發聲嘅途徑而延伸出嚟嘅野
面對呢啲強硬嘅扯關係 反而應該要將呢樣野融入生活咁表達出嚟多於單次嘅大聲
要自己同亂呢樣野脫鉤先係重點而唔係唔去提及觸碰到港獨唔好激嬲中共
好文
上面極多人個mindset仲係唔好激嬲中共
邊個話你知,你唔叫港獨口號就唔當你港獨
依家光復兩個字都係港獨啦
你咁講同林鄭講停課會落入圈套有咩分別
Signed
13. 北京研判一旦缺乏critical mass大規模支援,激進力量、青年人更有成為condom的焦慮,訴諸激進行為的誘因更大,也會以「一了百了」心態直接以「港獨」為口號。《國安法》不斷強調分離主義、恐怖主義,文宣甚至把「反送中」與顏色革命、9/11、ISIS相提並論,要多荒謬有多荒謬,卻是正式定性,和處理、重構1959年西藏「騷亂」高度相似,當時毛澤東指令就是「越亂越好」。
有 point
strong post leave name
楊森收咗皮仲耐啦 都照拉
唔係激嬲中共嘅問題
係對外國打國際戰線有冇幫忙
嗌獨能唔能夠達到最大公約數connect全球?
眼前一副好牌有價值過純嗌獨: 追究武肺責任 抵抗中共威權式赤化
Push
佢點都會屈你港獨 因為佢一定要咁做至出師有名

但係你自己講 同佢話你係港獨係兩回事 本身你好似五大訴求咁 佢最多屈你真普選係變相港獨 但係要駁佢好簡單 廣大國際社會既人都唔會認同中共 但而加自認同大聲講港獨就等如慳翻佢屈你既力氣
Push
老實說話唔怕講
你估真係會因為你叫港獨
就影響國際咩
就算你叫咩口號都好,本身都係對外文宣更重要
一心話遊行示威叫港獨達唔到咩咩目的既,本身已經痴心錯配
正解
決定得抗爭就唔怕佢嬲
而係分離主義世上無一個國家會支持你
中共搞咁耐就係引你親口話港獨
到時國際戰線 輿論都唔會企我地依邊
從而孤立抗爭者
笑撚咗

無國安法,都唔會癲到講黃絲特首啦

幾陰毒嘅人先講得岀

就連陳雲/泛民都講唔岀口

講嗰時都唔面紅!
分離主義係全球各國都係大忌唔掂得
你一方面要外國幫手打擊中共
另一方面就嗌獨自我劃限唔要最大公約數

唔係話追求獨立係錯 只不過現階段策略上有個咁嘅效果

我心諗咩事?連登竟然捧沈旭暉

明明佔中之後係過街老鼠

真係滅國之前多妖孽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞