【沈旭暉】《國安法》:中國眼中的「二次回歸」,與北京的二十大部署

715 回覆
685 Like 13 Dislike
一路追post都仲係路線之爭,咁點團結統一戰線,點智取到中共?撫心自問下,邊條路線先爭取到最大公約數。唔好再圍爐取暖,多左人叫口號諗清楚係情感同絕望下嘅無奈之舉,定信民調獨派到底有幾大市佔率。
你咪繼續自己呃自己囉 係到咬文嚼字囉
香港最後要攞翻自治好大機會一定係靠獨立
本身基本法上賦予中共嘅權力就係不受控
你自己根本駁唔刀反國安/23條本質就係獨
柒又唔想認淨係俾膠 乜都屌咗先批鬥咗先
講嚟都嘥鳩氣
美國打伊拉克都要用反恐名義啦
人地民主政體唔洗同選民交代?
等美國自然幫同等運到有咩分別?政治唔係等運到,而係睇你透過咩論述去引導人。麻煩多d考慮下人性嘅本質,唔係再咁天真覺得人地一定要幫你。
反港獨嘅理由你又搵得幾快啵
中共壓迫香港民主同人權可唔可以做理由啊
講真美國咩理由佢想搵就搵到㗎啦
係囉 自治同獨立一樣
咁加泰洗撚搞獨立
反23係獨 咁2003年50萬人要求獨立啦可
push
你真係上曬電唔睇字㗎啵
我話可以行翻自治嘅方法好大機會最後係靠獨立
你齋係行翻原本基本法同政治制度想再攞翻國際信任都難
你反23就係要避免翻中國對香港嘅管制力度本質唔撚係規避國家嘅管制嘅話係乜撚野啊
反23條=獨
你既政治觀得黑同白
我都費事曬口水
國安同23條係國家嘅政策下面係一樣冇錯嘅野 咁點解要反
咪因為對中共政權唔信任 認為會侵害香港人權益
香港人本身唔信中共嘅原因就係本身香港人就唔希望有中國管香港呢樣野
我自己認為香港獨立呼聲低唔係唔想獨立而係覺得冇可能獨立
咁你覺得個本質係咩
屌你最後淨係識得label人
跟住又屌人屈毛
真係cls
你又要有翻自治
又要反國安同23條
又要有國際地位
又要繼續做中間人撈水
但又要乜都唔變
你點撚樣做到啊真係癡撚線
1) 國安法 > 23條 > 重啟逃犯條例修訂 > 網安法 > 社會信用體系 > 終極網安法

國安法 > 基本法23條 > 重啟逃犯條例修訂 > 網安法 > 社會信用體系 > 終極網安法
其實你都已經講出左重點,你講個堆野其實就係香港岩岩回歸嘅狀態,即係所謂嘅50年不變。依家個問題係正正係中共想變,變得越黎越緊。而大部份人頂唔順求變其實就係想不變,或至少希望2047前不變。
所以爭取最大公約數就要企係普通人嘅角度去思考,即是同理心同對人性理解嘅體現。你想點同一般人最迫切想點要分得清楚,有幾多人願意豁出去定忍落去。
坦白講,如果豁出去嘅多緊係行武裝起義la,咁事實呢?既然大部份普通人都係唔夠膽攞起武器反抗,咁點透過論述動員到佢地?答案請你放低情感諗清楚。
個問題係我認為本身一國兩制入面啲人重視嘅兩制就係要將香港嘅政治制度/司法制度同中國做切割
反對一啲國家管制地區上嘅法律就係保持翻呢個切割
但係一個國家失去對其地區管制唔係要獨立係咩
你覺得本質唔係獨都起碼俾個解釋聽下你可以話係對政權嘅恐懼 可以話係建制
我冇追求過所有人都buy 我好多野都係講我認為
係上面條on9仔一路駁嘴批鳩人又扮委屈被人批先屌啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞