【沈旭暉】《國安法》:中國眼中的「二次回歸」,與北京的二十大部署

715 回覆
685 Like 13 Dislike
你獨立 你覺得老解唔會郁你
推推
有幾跳tone?跟你邏輯推論出嚟啫,五大訴求爭取唔到再加國安法,你仲繼續求佢恩賜五大訴求?咪一鳩樣話你係暴民,話你顛覆政權,獨立就係為咗謀求長遠發展,獨立係一個長遠目標,為咗形成香港民族,等我地可以繼續團結一致對抗中共入侵,唔係話下年就要獨立到呀
我係話 要得罪既一年前已經得罪咗
有撚人驚?
好簡單 係國際眼中
五大訴求>合理要求
獨立>唔係
而家對家將你由合理要求
導你向一個國際唔會幫你既要求
邊個先係trap 自己諗清楚
導你
目標定太遠係不切實際
個個一聽到獨立就已經講冇可能,仲邊有人join你
家下民心未同意e個方向
五大訴求就係因為相對簡單,望落做到
keep住講個大家有共識既目標,聚到人先係重點
一步步黎唔係一黎就打大佬
兩個目標你都覺得係冇可能即刻做到,咁點解唔揀個簡單既,一路做緊既
反而跳左去獨立?
鬼唔知五大訴求做完都只係治標唔治本
但家下結果黎講,只係五大訴求,已經逼到支那埋牆角要收番香港
我真係唔明點解仲要執著係聚唔到人既獨立話題上
你到底明唔明我講乜?加強獨立論述,建立香港民族意識,保護香港文化,請問解放軍會點撚樣出手?焚書坑儒呀?殺撚咗沈旭暉蕭若元呀?
Push
有咩合唔合理,美國要幫我地就係合理,佢唔幫我地嘅我地講咩都係唔合理,五大訴求永遠只係求中共恩賜,求佢良心發現俾一兩個我地,你諗清楚邊樣先係trap啦
上面咪有人答囉之前就掛住屌
你宜家就發小朋友脾氣
香港白手套起家係靠兩制嘅近乎獨立嘅高度自治去吸引人
你呢個自治冇咗先係連白手套都冇得做
我自己覺得獨立(你鍾意咪當係港人治港囉)可以保障翻中間人中間嘅成分 你自治完大陸就唔使做生意可以全盤翻到上海深圳啊
呢個先唔撚現實
第二地緣政治上牽制中國 大陸好撚多美國野靠香港入口唔係點解科技要擺深圳啲機要係香港運撚翻上去㗎 美國限制出口中國
其次就係美國滲入中國嘅破口 重返亞太去平衡中國係全球化下面嘅利益分翻塊餅
signed
你用五大訴求美國可以名正言順幫你
你話獨立 美國點樣名正言順
冇講過中英聯合聲明包獨立,我指加泰不存在政府違反同別國簽國際條約既問題

獨立從來唔係人地俾唔俾,係自己爭取
......
咁你開宗明義話港人自港咪得囉
同獨立係兩樣野嚟嫁
你而家先驚老解?你要驚第一日就唔好出黎
就好似97後既平穩過渡,03就開始黎料
你都傻嘅
我咪解釋咗呢個係名個問題 你自己覺得獨立得一個解釋我吹你唔漲
你唔可以否認嘅係香港兩制嘅本質就係獨立
唔係立國安法大律師工會點撚樣話人大冇權同基本法有衝突啊
制度近乎獨立 國際就係重視你嘅獨立
係你自己呃緊自己唔撚係獨啫 劃地自限
你反國安嘅本質就係獨 呃自己做咩
逼中共埋牆嘅唔係五大訴求,而係成個抗爭運動,由街頭到議會,中共一開始已經話我地要革命要獨立,依家直頭話我地係恐怖主義,佢要打壓我地嘅根本唔關個目標事,獨立呢一刻或者未成主流共識,但大家已經逐漸覺醒緊,524可見一斑
連自治同獨立都可以混埋一齊講 算把啦你
香港人控制到嘅範圍 最重要於係第9同10點
//9. ...但不少認同香港核心價值的淺藍、淺黃中人,會條件反射認為「攬炒」令自己資產化為烏有,結果慢慢走回建制,這正是北京建構話語權的算盤。
10. 北京明白「反國安法、支持五大訴求、拒絕暴力、拒絕攬炒」這條中間路線是有市場的...因此,北京樂見非建制派對「自己人」的定義越劃越窄...//
講到尾 中共最驚就黃絲齊心
冇名正言順,只有睇美國攞邊樣嘢嚟講,佢要幫嘅自然會搵到理由
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞