【沈旭暉】《國安法》:中國眼中的「二次回歸」,與北京的二十大部署

715 回覆
685 Like 13 Dislike
幾十年黎都仲行緊以前果套
有個支共作嘅「亂港四人幫」
陳方安生、肥佬黎、AV仁同唔記得咗
18. 「二次回歸」說,也為北京「解決」台灣問題提供了「合法性」,暗示統一在望,對領導人的內部威望,「利多於弊」。
依句有冇巴打解釋下合法性在於邊
其實強國自開國以來都係用緊「治亂世,用重典」嘅方式去對待人民,咁多年來都無變過,只係燒到埋頭先感受到咁激烈

而香港本來係以「無為而治」,港人自港嘅生活方式生活得好地地,到港獨之父同台獨之母上台後,用大陸套方式管治香港
你冇做任何嘢佢一樣話你係恐怖分子,唔好咁天真啦好無
[文長慎入]中共已經「哂冷」,香港人選擇下注還是下跪?
https://lih.kg/2029861
又搞唔掂
宜家真攬才炒。上年尾大家晤係期待咩。呢招從來係一個選項。明天居正兩三星期前已經預告支那用香港轉移武漢肺炎問題

支那同美帝英國反應會係關鍵 我地短期要be water. 長遠要睇美帝呢場Show hand 嬴定輸。

情況同49年上海好似。 共狗上台都未清算資本家 要走可以走到52年。
好文一推
大家睇下
取消仲正大陸人毛出自入輸出革命

其實自古以來,暴政必亡
人民受害高通漲
係全世界革命根源
北京做幾多小動作
搞到經濟一團糟
必定不斷民變
只係文宣真係極少講香港樓價通脹,等於市民實質工資下跌一半
愚弄市民不斷返工供樓直到死
股市又靠托住幾隻維穩
市民醒覺購買力不斷下降
自然不分藍黃都會反抗
全部有案係身出唔到境
推 推撚爆佢 我認為分析得好岩 甚至係答案
pin please
明顯想brainstorm大家先
討論>>>>>比答案
係時候要大家都學下分析形勢同利弊
下一步要點做
獨立思考係而家最缺
分析得好好

但係我諗大家最無力嘅位係
好似一切已成定局
大家做爱国小粉紅
解放軍一直鳩縮,要激發佢哋開第一槍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞