【沈旭暉】《國安法》:中國眼中的「二次回歸」,與北京的二十大部署

715 回覆
685 Like 13 Dislike
邊個話保有自己嘅主權獨立一定要建國
你唔buy完全嘅分離係一件事
但香港唔保有自己一定程度嘅自治同對香港嘅主權(aka港人治港)就等收皮
國際最想要嘅係當初嘅一國兩制 要嘅係你制度上嘅獨立
你宜家要保持呢樣野你點諗都好
佢就係叫你分離主義
咁你覺得香港應該要走向邊個方向
要搞民族建構,咪即係港獨囉
當然可以不宣之於口

不過唔好妄想唔提港獨
支那會放過人
唉屌
其實真係要同中共鬥,要多d參考沈教授意見
咁如果你唔希望完全嘅分離
你覺得點保住香港大程度自治/名義上嘅主權
我自己都冇方向冇頭緒
但政治唔係沙盤推演 你點都唔會預測到個必贏嘅方法
但base on佢嘅20點 我個人角度唔係唔可以獨立呢件事
而係要避免亂 但只係你提及到獨立就必然會被人引申到亂
所以點解黃色經濟圈要develop都黨報係咁打擊
因為佢擴散獨立嘅意識但又ensure到經濟唔亂
我地都係討論啫 劃地自限做咩
香港嘅歷史同地理位置就係靠中國買辦發大財
點樣說服世界你同中共關係決裂 分離咗之後仲做得返呢個角色
利益唔係得商業利益一種
共和民主兩黨都用牽制中國做選票招倈
英國歐盟又開始對中態度同政策有遲緩
加上台灣過咗武肺後國際地位急速上升
新盟線可能會再出現
講真點解要牽制中啫
咪就係係全球化下面中國攞住太大個餅囉
唔係哪來的經濟奇蹟
香港要跟機嘅應該係要似台灣個種加大自己係國際上嘅地位同重新審視香港嘅角色
台灣同香港個分別係主權問題
台灣抗疫成功就係因為政府唔駛受中共牽制
中国而家打橫嚟一国一制 香港仲點樣增加國際地位
咁如果你唔希望完全嘅分離
你覺得點保住香港大程度自治/名義上嘅主權
我自己都冇方向冇頭緒
但政治唔係沙盤推演 你點都唔會預測到個必贏嘅方法
但base on佢嘅20點 我個人角度唔係唔可以獨立呢件事
而係要避免亂 但只係你提及到獨立就必然會被人引申到亂
所以點解黃色經濟圈要develop都黨報係咁打擊
因為佢擴散獨立嘅意識但又ensure到經濟唔亂
我地都係討論啫 劃地自限做咩

認同紅字
黃色經濟圈之所以會被打壓得咁勁
唔係畏懼經濟上損益 而家長遠培養到本土獨立意識
呢點我認為係比起口號式嗌獨有力好多
咁既然係要維持高度自治
咁又做乜無啦啦行咗去主張港獨呀
你搞清楚自己想要咩先啦好嘛
你搞清楚現實未
你宜家叫維持高度自治都係獨你一切唔係順從中央喉舌都係獨
香港本身連帶就係一個拉動大陸民族情緒維穩嘅工具
獨立有好多個方面同方法甚至可以有新嘅定義 冇野係必然要一個樣
一國兩制當初都係新玩法
你唔同意咪講你個套囉
你淨係駁我做咩啫
你搞清楚你係要諗出路唔係ban鳩所有你覺得冇可能嘅野
呢到係討論區
其實我都諗唔明我地自己人點解咁鍾意打自己人先
你唔buy我講法你咪講你認為好啲嘅方向囉大家brainstorm囉
除非你目的係想我收聲啫
唔係放唔放過既問題
而係有幾多人係真係支持既問題
我唔認同支共做法 所以我企出黎 但我企出黎時就變左一班拎住香港獨立既人既背景
咁會失去左一大班同路人
睇美國反應,中國又贏
成日好多五毛post離間香港人同國際社會
而海外中國人不停替香港人代言

架空緊香港人
丮沈嘅語言講係「寫緊反送中後歷史」
無架啦,輸啦
共產黨一向係有計畫咁亂嚟
佢哋嘅邏輯係好黐撚線
維尼/夏寶龍/駱惠寧
三個都做過紅衛兵
維尼對毛澤東個套更加係深信不疑
佢覺得鄧小平五十年不變係喪權辱國
依家堀起就要毀約
香港又係全球春袋
佢當然要謀香港做人質嚟反抗歐美
佢賭大家唔會為經濟制裁佢
就自制裁都唔怕
佢只要將自己抗疫功勞/再加外敵侵華吹大
大家一時睇唔到/忘記經濟問題
佢就可以鎖國行計畫型經濟
用電子版糧票
將民企變晒國企嚟轉錢周轉

至於夏寶龍/駱惠寧本來江派
但上唔到位就投靠維尼先被重用

兩個都無港澳經驗
自己聽下524 d 口號叫緊咩啦
脫晒節啦? 拿撚住個keyboard 講話唔好獨立會激嬲共產黨?
本土意識一萌芽就唔會收到
我係獨派我都唔會覺得一時三科叫獨就獨到
講真所有激發本土獨立意識嘅野佢一定話你分離主義但咁就斬腳趾俾沙蟲咩
狗仔都冇咁乖啦
將本土意識重新定義做對香港有利 應該係最好嘅方向
只係個問題係要時間同點擴大到其他領域
文化 科技 b2b圈子etc.
你自己都識講依度係討論區
上得嚟就預左有人會反駁你
佢屈你獨 所以就先發制人自己話獨先?
乜野邏輯嚟
獨立既定義係政治上非常清晰
無乜野你所謂既某方面獨立/不同定義
唔好好似d細路咁:
你唔buy我條橋既 你諗囉
我表達既一直好清晰
就係支持篇文既第13點
係係選擇性失明姐
其實第一點已經唔啱

喺香港推惡法係舊年十九大嘅決定,係武肺之前,反而因為武肺而推遲咗
呼吸都係港獨,疴屎都係恐怖份子,唔明好難搞。
全球圍攻? 而家沈教授就講緊只係口水圍攻
或者全球真圍攻總有一日出現,但同支爆一樣,你真係唔知等到幾時。
Be water bro!
係嫁 你屙屎佢都可以屈你恐怖份子嫁 所以反正都係俾人屈 唔差在真係轉行做恐怖份子?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞