【沈旭暉】《國安法》:中國眼中的「二次回歸」,與北京的二十大部署

715 回覆
685 Like 13 Dislike
問題就係口交幾句
擦下火花 然後沒然後
繼續接受經濟利誘
中共政權自己都充滿危機
無論如何 都唔應該絕望
假如國安法之後 真係冇辦法阻止
長久地捱下捱下 等到支爆 可能就會出現逆轉機會
最重要係保持意志
因為共產黨最熟人性黑暗面
我相信韓國人台灣人係佢地民主過程都是有無助感。 有好 多人要坐五年以上 , 金大中 陳菊 呂秀蓮全部入過獄 基本上有血有淚。好多無名英雄

呢一刻係大家點選擇。做韮菜定end game? 海外抗爭?
屎種賭2樣野
1. 香港人唔賭 做順民
2. 美國唔賭 唔滅香港兩制
寫咁多廢話,但其實完全無內容
呢點我都幾佩服佢
唔一定,美國同其他西方國家當然會因為自身利益而比較審慎,不過其實仲有一班可以冒險嘅爛頭卒,例如印度、越南(甚至北韓)…如果有突發事件,有機會打亂支那部署
呢一點要加強運用!! 「新納粹」
1. 外國為利益會得嘴炮?經濟爆緊嘅中國越來越唔值錢,而且歐美已有實質decoupling 動作。

2. 中共嘅資源真係咁多?唔好講到啲親共派/黨員唔會跳船。

3. 中國人有幾個真心愛國,我肯定習近平都唔知,為咗前途好多中國人把口都話愛國扮粉紅。

4. 如果中國可以用肺炎令各國火燒後欄,點解我哋唔可以諗下點燒返中國後欄?

5. 只要香港人肯繼續反抗,中共永遠冇辦法解決所有香港人。

講到尾中共都係臨輸盡地一鋪all-in賭緊。
想多啲人參與行動?

要記住嚟場革命唔係淨係屬於後生仔
四五十歲既人多數淨係上fb 佢地好多時都想參與行動 但又唔知有咩日程

我地有咩可以做?

1)我地要多啲係fb唔同post下面瘋狂洗版行動文宣
2)仲有要係街不斷airdrop啲文宣俾人製造抗爭氣氛
3)隨身袋住啲文宣周街貼

唔好淨係依賴文宣組
頭兩項都係零成本
你唔係唔做呀嘛

大家可能都嚴重低估左支共 每每你覺得佢小學程度治國時 佢就殺你個措手不及
已經好明顯有一班人叫緊香港獨立 到而家都唔明新遊戲規則 一步一步走入支共既局
鬥黃果班又係痴線
無架
1989 64之前夠話制裁啦
過十幾年咪又無事

咪又係入世

賭多次咁解
今次香港又唔係直接出兵殺人 又無直接證據
賭下外國唔會制裁 一次揾銀
多謝分析
今次加武肺 全球己意識到中共的仆街野
這點好致命 好難再啞忍像以前一樣
始終香港人要集氣 行到今日已經好叻
其實教授不嬲都係擅長分析國國際關係,而且相當精準

點打先正確其實無一套方程式

事實上係要大家諗同有共識
極權就係想你驚想你放棄想你接受命運,好似支那咁,咁樣我地反而要不斷掙扎抵抗先係出路
咩毛澤東嘅越亂越好
同小學雞之前懶係野係咁講咩底線思維
其實咪就係賭自己兇得贏人到最後人地會縮
小學雞上左台一路都係行緊呢個方向架啦
而家只係佢覺得無限升級同越亂係對佢有利
我記得巴打你個名,真手足

準咩佢?

叫香港人搬去大灣區

今年4月叫人keep住功能組別,會選到黃絲特首

呢啲係咩分析?

我剩係知佢有呢啲親共言論,而且背景根正苗紅,家族掌管大公報
呢個真 雖然其實不嬲都唔係旨意國際會做到啲乜嘢 但只係覺得武漢肺炎係個難得嘅機遇可以連繫國際 其實情況應該仲樂觀過一開始嘅反送中運動 但睇完之後會覺得如果中共真係要用重手段都真係吹佢唔脹
其實總括得兩樣野
一、打壓實際行動
二、分化黃營

對應都係得兩樣野
一、團結,本土又好、獨派又好、普選派又好,繼續認清敵人
二、唔好亂有送頭式行動,黃色經濟圈、和你sing,成本最低,真係要既,好似524第一浪咁,行完出完tg有畫面就散,唔好諗咩堵路
嗯⋯巴打有慧根⋯
你知我知,沈生知,單眼佬都知,
已預告送頭無用,唔代表勇武會跟佢意見

事到如今,手足要珍惜自己生命,行街可以變成暴動,不如睇吓中美點角力。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞