【沈旭暉】《國安法》:中國眼中的「二次回歸」,與北京的二十大部署

715 回覆
685 Like 13 Dislike
浸係同溫層咁耐緊係會覺得獨派已經係主流
試吓虛心啲貼地啲 離開同溫層
本土意識同論述係未reach到架 大撚把黃絲連2014年寫嘅香港民族論都未撚聽過啦
其實就係文宣+出聲
中共想定義恐怖主義、攬炒,就要快過佢做好文宣搶話語權
中共想你地自我閹割,del FB del TG, 就襯有得用,好用盡佢地
要搵方法拉攏中間派同淺藍
假設佢地唔會睇理念 金錢至上
有無利益比到佢地?點宣傳?
家下講鋭實力架ma,全方位入浸同化你,拉返到大家一樣,甚至跟我個套,仲邊洗進步
而家講緊外國會點睇,唔係驚港共點屈
最快方法係歐美
利用支那內部去反雜(如果仲未收哂皮)
上面都講左西方好多政客都被lobby 左
沈旭暉大師可摸耳講下點拆
你要諗下,我地可以逼到共匪出大絕,代表支那都命不久而,只要大家捱過呢關,香港就可以重新。
到時就可以真真正正做香港嘅主人
某方面嚟睇,支那嘅盤算有啲似:

1 納粹出兵波蘭,覺得英法唔咁宣戰…
2 軍國日本九一八入侵東北、之後再全面侵華,以為西方國家大蕭條加歐洲亂局自顧不暇…

依家就以為西方疫情搞唔掂…

結果:1 英法對德宣戰;2 美國對日本禁運…

所以有時好易玩大咗…
所以越亂唔一定對中共更有利
佢只係搏
各有各嗌囉
記憶中明報好似係奶共架喎
其實連最基本 黃都無同一條線一個目標
唔認同支共做法但又唔會太勇武既人係大多數
但香港獨立係絕大部分淺黃/全藍人都唔認同
如果連呢班人都抽身 到最後就愈黎愈少人 唔好再J二百萬啦
佢撚識咩?
上個月先叫人支持功能組別,話會選到黃絲特首
都唔明點解連登無啦啦捧返佢
明明佔中之後係過街老鼠
拿 我唔係上一個回你既人
但見人都無屌鳩人 叫好聲好氣 好老實話你知 獨派一定唔係主流
如果人地同你講你唔係主流 你就叫人虛心 咁唔虛心既係你

我都唔陣營分化 我都想打贏大佬
你唔做好論述同文宣既 最後被孤立既只會係你自己
大人物做大事, 小人物就睇下有啲咩係能力內盡做就可以。
沈教授提出嘅實況 , 例如中共同習近平嘅思考模式,唔係一個普通香港市民可以應對, 只能靠共產黨內部嘅鬥爭或者其他大國去處理。
如果你覺得自己喺個小人物, 咁專心做好眼前可以做到嘅嘢就足夠啦
黃營入面當然有小部份人想獨立
但香港獨立唔係主流民意
黃營既共識同主流民意係五大訴求
簡單講
出番一二百萬基本
之後只可以睇國際
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞