【沈旭暉】《國安法》:中國眼中的「二次回歸」,與北京的二十大部署

715 回覆
685 Like 13 Dislike
推 超強分析 大家真係要幫手睇下可以點拆
其實中共已經爆響口, 香港係中民幣國際化既重要窗口, 集中呢點攻擊中共既死穴

另外要集中全力推動bno平權, 各國接收香港人, 相信呢一點英美較容易做到, 尤其係bno平權在情在理英國都應該做, 平權後香港人要第一時間放棄中國藉, 令香港變相多左30萬英國人

大家集思廣益
點解當初美國會對香港人嘅抗爭咁讚賞
就係因為佢哋想我哋可以成為中国人嘅榜樣
反抗中共政權,迫到佢政變又好解散又好
以後就唔駛再見到習近平個癲佬

但事隔一年佢哋慢慢發現中国人原來真係唔係人嚟嘅
咁香港人就要諗下下一步可以點做
而唔係FF世界會永遠企硬撐我哋
當你同大陸一刀兩斷既時候
你俾到咩利益人?
為左你所講果d“利益”
要西方國家出錢出人命同你開戰?
你當打機呀而家
//北京明白「反國安法、支持五大訴求、拒絕暴力、拒絕攬炒」這條中間路線是有市場的,擔心他們和非建制派完全合流,令9月立法會選舉,變成就國安法單一議題的變相公投。//

唔係其中一個方法咩
Push
Lm
有冇英文版?
想擺上twitter
利益唔係得商業利益一種
共和民主兩黨都用牽制中國做選票招倈
英國歐盟又開始對中態度同政策有遲緩
加上台灣過咗武肺後國際地位急速上升
新盟線可能會再出現
講真點解要牽制中啫
咪就係係全球化下面中國攞住太大個餅囉
唔係哪來的經濟奇蹟
香港要跟機嘅應該係要似台灣個種加大自己係國際上嘅地位同重新審視香港嘅角色
佢上台時應該有對黨內人承諾"任内" 解決台灣問題, 統一中國, 所以為此可以修憲/集更多權力於一身

原本去到2018年對台對港政策重算OK
咁2019後香港線台灣線仆曬街
係国內,如果佢承認失敗唔止無得連任,除時命都無
佢自然要交代,佢必需要更多藉口同理由解釋點解係香港問題/台灣問題上觸礁 (外國勢力,國教.. blah blah blah)

只有誇大目前情况,製造「二次回歸」,先可以justify 點解佢可以集咁多權,佢先可以理行對統一中國嘅承諾

佢同其他領導人唔同,佢係真心信民族主義個套,習係被自己迫到去行呢一步
基本上了解咗佢本身,再試吓多從博奕,可以講佢之後同最後一步大棋,只剩對台用武
係咪都人命打杖你訓醒未啊
你先似打機個個啵
唉 無得打
講到咁灰仲集倒思咩
弱智
你估獨立唔洗打仗呀
口講就成塊地割出去俾你?
你估老解會眼定俾你獨立建國?

依個政府 依個政權所講既野已經唔係比香港人聽
佢地都係打緊國際線
大家都要努力
台灣同香港個分別係主權問題
台灣抗疫成功就係因為政府唔駛受中共牽制
中国而家打橫嚟一国一制 香港仲點樣增加國際地位
pish
中共咁勁?
一講港獨 二百萬入邊有一大班人會散水
唔好騎劫場運動 連最基本既共識都無時獨乜9
就算加泰 佢地都係有共投做基礎
獨係咪真係代表緊全部黃? 唔係囉 下下都提二百萬 但無分清楚個現實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞