【沈旭暉】《國安法》:中國眼中的「二次回歸」,與北京的二十大部署

715 回覆
685 Like 13 Dislike
S
其實就係資源嘅差距 (權力、錢、軍隊etc.....)
沈教授的的思維就係逐個point同佢慢慢拆解 係可以嘅
但你始終都係被對方帶住黎走 最終都係會因為對方嘅資源優勢而慢慢磨死你 結果都係破唔到局
關於沈教授20點之我見
https://lih.kg/2035226
A
形勢好似好,不過國際eu 不嬲都係咀炮多,未有實際行動真係唔敢講,中美打仗真心唔太覺得會

始終個局勢唔係一時三刻就形成到,但人道危機真係一過就有,仲要係送中永無天日個隻
其實係依加呢啲關鍵時刻好需要人出嚟示威表態
外國可能見無人出嚟就覺得香港人好似無乜所謂咁 無人會知係因為限聚令所以無人出到嚟
用幽默同必勝嘅心態去應對
而家呢一刻早就過咗最絕望嘅時刻
因為武肺
上面嘅廿點全部都可以見招拆招
美國好多 lobbying 影響美國政府政策,好似 Apple 一直影響美國政府等佢唔好出個 Electronics Right to Repair Laws,賣維修工具同說明書比普通人

而好多美國公司响中國有好多利益,例如 Walmart 好多工廠响中國到,中國絶對有方法可以令呢啲公司影響美國國策

美國唔係行獨裁,唔係侵侵,佢地 lobbying 搞唔掂啲政策就捐錢去對方個黨派繼續 lobby

老實講,我對於取消特別關係唔係咁樂觀,淨係睇 Obamacare 都知美國啲 lobbying 好厲害
加泰、蘇格蘭叫獨立都叫唔到
國際社會都唔支持
而家萌生香港獨立國際都未必想理我們
其實而家喺香港坐都差唔多
分析得好
Push
各有各做啦
有人信念唔同
但大家目標最終一至
啊沈生有篇文 寫搵新島建國
破局
推啦
fyy就熱門
我認為無必要墮入中共嘅圈套
依一年嚟
大家經常被中共港共牽住走
其實佢愈急愈多動作
犯錯嘅機會就愈大
我哋只要穩著應對
堅持繼續指出佢哋嘅謊言

況且黃經圈做得唔錯
大家亦都真係肯堅持
下一步將去紅色資本生活圈
推廣國際從而進一步挫中共經濟
中共唔頂得幾耐

對準敵人嘅弱點
做我哋能力所及嘅事
我認為先係最重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞