【沈旭暉】《國安法》:中國眼中的「二次回歸」,與北京的二十大部署

715 回覆
685 Like 13 Dislike
我覺得而家唯一真係最需要做都係twitter不停說服人香港真係玩完,唔好再留喺度投資
呢個係迫政權出大絕既先決
香港既地位在於邊度?在於錢,佔有香港無非在解開而家全球圍堵、要出氣同埋收盡香港既錢,所以黃色經濟圈、搬走自己既錢等等金融上既野係重要既

大家都心知肚明中共既本質係乜嘢?流寇為王者最想要但永遠得唔到既係咩?係合法性,即係所謂既「名利雙收」,而家香港俾中共佔住,只能取其「利」,但毁壞聯合聲明、基本法既手段就係出師無名,因此係國際上努力煲大佢,等香港成為各國念茲在茲既辭令,足以令佢顏面掃地,自然香港成為永遠既眼中針,肉中刺,所以國際線極重要

最後係新香港既統治成本因為新舊交替、撤資、移民種種因素而大幅上升,但長期高壓高成本係現實不可行,最終要必然要香港養返自己,因為大陸內部既管治經費、成本本亦係左支右絀,所以香港人一定要鬥長命,忍得手直到大陸生變,自然就有下次叫價既本錢
其實我最希望係美俄聯手抗中。國際政治無永遠敵人同朋友,同屬共產陣容,當年美都會嘗試聯中去抗蘇,今日何嘗又唔可以聯俄抗中呢? 加上俄國都係武肺重災區,對中國實都有不滿。有俄喺中國背後刺刀應該對中國會有好大困擾。不過侵之前又受通俄門事件困擾,依家應該唔敢咁做
佢痾煙我就蓋牌等美國同佢玩
首先
香港人做左港豬咁多年 又唔係外國參開兵玩開野外活動
勇武到好似上年咁 作為香港人已經好感動
但都要明白 咁勇敢既人一定只會係少數 而且升裝一定唔夠對家黎
我應該一次有用既勇武 都唔好為有畫面送一百次頭

其次
我唔覺得淺黃係無一條共同主線
個主線一直都係「爭取既香港民主自由」
只係對家不斷壓落黎 加埋武肺 令到個主線薄弱左 但唔代表無
所以依家最逼切既 一定係黃色經濟圈同本土文宣 仲有更多既深度論述 不論獨派又好 普選派又好 一定繼續令香港人明白 戰鬥落去係有價值
Agger
真係唔明點解咁多人要順住佢set個局跌落去。。。
反獨裁法
要一針見血講出後果

好似反對逃犯修訂條例
反送中
佢之前好似有提過類似海外港人同香港既連結
我諗在外國果part 要海外既港人組織/遊說團體要再次出動
搞返起上年反送中時既聲勢
如果國際社會繼續無視中共對人權同世界既威脅, 咁祝佢地再預多次武肺
佢可以代某d利益集團講野
只要目標相同 大家都可以係暫時既戰友
另一個中共既誤判就係高估咗自己應付多條戰線既能力,只要不斷全方位推波助瀾,加上佢自己on9既戰狼外交,就可以加速國際戰線既進展
唔係利唔利益既問題 係實際問題
等如有一大班人係咁開post講移民 但移民真係咁易? 真係可以話走就走 而家就係有一班唔了解到現實情況既人掌握左話語權
剩係講下一代既教育都已經係一個好好既point啦 講緊全民洗腦喎 呢啲絕對係金錢之上
其實個人好明白 因為五大訴求俾人無視左 仲要一國一制 所以好多人覺得再堅持落去無意思 不如直接起義
只能講依家雙方都係鬥攤牌 睇下最後邊個死唔去....
支那最大既問題就係毫無誠信
對外想對第一階段貿易協議賴帳、謊布疫情、撕毀中英聯合聲明
對內三番四次抵觸一國兩制
呢次賭局既勝負就係睇大家有幾相信佢口中香港既未來
今次可能真係要全世界睇清楚支那意識情態對全球嘅傷害性…

1 武肺已經係一個明顯例子,自己失誤(就當唔係惡意制毒)禍延全世界,仲夠膽惡人先告狀,甚至想藉此謀求利益…

2 支那喺本土以至對外培殖大量盲從嘅民族主義份子,有部份已經進入西方社會(移民、留學、工作),但佢哋基本上不問是非,只會服務支那利益,不停對外張牙舞爪…

一定要以全球角度正視…或者沈教授嘅鴻文轉發所羅門,等佢同共和黨多一個考慮角度…
反而係一切開始突然清晰咗,我哋已經打底曬淋病同689之流既細boss,逼到個大boss現真身。

一開頭或者會覺得好難打,但佢越強硬其實反映咗佢內部壓力越大,而堅持下去我哋就會越有機會
我始終覺得國安法下硬碰並唔現實,外國幫助亦只能最盡到制裁、優惠版移民方案,大家應該要諗既係新香港下如何保持有生之力,例如如何將最高風險既人安全保留落黎?點樣保存將抗爭運動以另一種方式繼續大大增加新香港管治成本,只要中共有日發現係香港既成本再難維持,自然香港人就可結合收埋同海外既有生力量反樸歸來,重建香港
要唔激嬲共產黨一早行陳雲路線好過啦
香港呢個地方一向都係被全世界利用去搵著數,香港人應該搵辦法盡量去放大呢一點,話俾國際社會知,今鋪出手幫香港人去收中共皮嘅機會係可一不可再。

要俾國際社會知如果俾共狗繼續壯大,甚至取代美國做大佬,佢哋嘅下場只會同香港一樣,到時全世界無人敢得罪共狗,佢哋生生世世都會被共狗控制。

香港人唔應該sell慘情,應該sell自身利用價值。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞