【沈旭暉】《國安法》:中國眼中的「二次回歸」,與北京的二十大部署

715 回覆
685 Like 13 Dislike
北京相信以上部署 足以在香港社會瀰漫無力感

我反而覺得為呢個局面提供咗新方向
本來場運動經過武肺都開始冷卻
但佢再推惡法 反而挑起香港人反抗
甚至乎好多非獨派都開始支持獨派
與此同時 場運動都需要改變
特別係國際文宣變得更加重要
支那玩火 我哋幫佢潑火
上個月撚有國安法?
你快啲去屌狗然後逃去外國啦
係,利用今次武肺疫情,對外宣傳中國威脅論 做成全球反華陣線大聯合 一同向中國施壓制裁 先係出路
我話虛心啲離開同溫層
係講緊而家嗌獨口號多人和應
有幾多係純粹出於情感發洩 而對本土論述係零認識
單純嗌獨能唔能夠建立到本土意識?

另一方面
呢場仗需要靠外國支援嘅話 而家出嚟嘅作用就係做俾外國睇
而成功connect到外國嘅最大公約數 我覺得唔係同外國講我要獨立 幫我獨立 而係要帶出個訊息要聯合香港抵抗中共赤化全球

所以我係認為要獨不需嗌獨 做多啲本土論述融入生活仲好
中國仲係以為全世界同佢一樣只係關心錢
講到底 final solution一定係等支爆之後海外反攻
香港一定會死一次先,支共d錢無得運轉之後慢慢就會經濟爆破
街頭嘅野唯一用途就係展示香港人嘅意願等外國有理由接收香港人
大家盡快搵到自己崗位,無論響鐵幕內外,都係以支爆後反攻為目標,儲體能儲技術儲資源儲人脈儲乜都好,總之機會係留畀有準備嘅人
lm
push
小學雞其實早d收手失地,基本上殺咗柒婆再繼續翻條一帶一路其實不嬲都可行

問題小學雞思維似豪賭多
一月爆肺炎二月玩既居然係搵小粉紅i am not virus
基本上佢玩大到當正意大利係支那既其中一個省
收買分化唱好支那不外乎呢三招
賭既係歐洲生產力弱

破局只有跟侵走,因為今日歐洲敗局
可以話係美國民主黨同左膠製造出嚟
大愛,只打發達國家污染問題,福利主義
全部都係令歐美失去生產力既主因

而支那,正正就係睇中呢一點
基本上就係齊魯經濟戰
https://joejoeyourmoney.pixnet.net/blog/post/333633350

但問題侵就喺4年前睇穿民主黨同支那既把戲
只有重演八國聯軍,香港先有轉機
如果有識俄文既巴打 希望可以幫手打俄國戰線
可以用咁少字總結哂
真心勁
其實佢就算唔拉你 等你日日提心跳膽唔知幾時會被拉+以後唔再敢聯絡外國人 等你以後乜都唔敢做 目的已達
總之,支共係有史詩式的劇本,根本唔駛自己出手立《國安法》,立法會幾時都有過半立23條,手足七一又可殺入立會大樓,所有嘢都是舖排,大家睇路
中共繼續土匪大計
好老實講
支那係用香港同美國賭
賭美國唔會出手
佢覺得美國會繼續行appeasement
其實中國下緊一盤很大既棋
不過佢越係要壓迫我地
個反效果只會越大
如果上年唔推送中
我地仲上緊深圳飲喜茶
多得習大大 香港人醒覺了

香港人 建國
相比十一月,我唔覺民意民氣有散到,但淺黃有俾嚇窒到
就算好多分化撚,都無明顯分化、麻木、放棄跡象

淺黃會繼續係自己覺得安全嘅情況下抗爭,但內疚感負罪感會積累,慢慢變成下一次反撲嘅力量,甚至增加攬炒派支持度

另外,藍絲已經係中共大水喉同埋建制嘅鼓勵下重振旗鼓,呢個勢力不可輕視
佢哋團結過我嘅,有大台,行動明確,仲要有警犬掩護

我覺得呢個將攬炒行動進行到底
攬炒咪攬炒囉
我一無所有

下一個方向應該係組織文書,同外資宣傳法治沒落,同世界投資者講,香港已經唔係一個可信誠實嘅金融中心
令到香港失去白手套功能
咁樣國安法會令經濟變好嘅大話就自然擊破
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞