『薪火post』BNO 續期資訊(77) THE END IS NEAR

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
每逢呢啲時刻 出面都有班人分化BNO撚
BN(O)登記條件只有一個

就係憑香港關係取得英國屬土公民身份(BDTC)嘅人。

無論佢邊度出世,只要佢成功係限期前歸化成為BDTC,佢就有資格登記成為BN(O)。

所以點解中國出世嘅人可以有BN(O)身份,就係咁解。
LM
一次過寄,唔使分開。
可以用renew咗幾多本計
因為passport fix咗喺10年有效期
templete應該有個表
Generally it is believed that there are a little under 3 millions BNO holders left as of 2016, although only about 800,000 are still active (renewed and not expired).

我搵左陣都搵唔到2019年既BNO仍然係VALID既人數
2016年我睇到係80萬
可以用renew咗幾多本計
因為passport fix咗喺10年有效期
templete應該有個表

收回
valid passport數睇頭幾個po個表就啱
嗰個係official answer
呢度講開嘅,係bno,所以你睇doc嘅教學,都係講bno為主,包括lost case!

至於bc,點解要問係俾嗰啲首次申請嘅人,本身又有bno,為免搞錯變成續續bno,建議問一問先。

BC其實情況同BNO一樣,曾經擁有唔見咗,就報lost,跟程序照去做。但如果佢唔知自己擁有嘅係bno定bc,咪sar一次囉,doc有寫。

如果佢未申請過bc,但發覺自己有bc cert或父母有bc cert,咁佢應該可以新申請bc,呢啲情況了解清楚自景背景後,再上嚟問過。

多睇doc保平安!
答嘢答得多,今次我有問題

BC可以繼承下一代嘅,張BC Cert會寫Section 幾?
多得Google 大神

#48有全份當年bno登記時申請指引

https://m.hkgolden.com/thread/6208042/page/2

#62有當年打晒交排晒隊嘅歸化申請說明書

https://m.hkgolden.com/thread/6208005/page/3

其實我係咪應該cap圖再post過嚟好啲
識2年係大前提揸正黎做係一定唔得
真係睇做case條友心情
頂 比個youtube教學水左 填左之前無uk passport
我本身有但過左期 想做renewal 交完application先發現
想問有無方法聯絡果邊改返? 錢都比埋
BNO
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞