『薪火post』BNO 續期資訊(77) THE END IS NEAR

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
出世果時
你父母其中一方係香港永久居民
你就係BDTC身份
你父母有冇英國國籍都冇關係
如果喺香港出世,會容易理解,但如果唔係,就變相廣義得很。

即刻如果父母其一,揸黑印身份證,就算本身無英國籍,揸CI,嗰陣時返大陸生咗子女,留咗上面,申請落到嚟,自然係英籍?可以申請bdtc?
咁平權個意義就更大了!以前啲人對國籍好模糊,根本唔知自己原來有英籍!簡單啲講,所有港人(意指永久居民)97前於內地所生子女,都自然有英籍身份!如果全平權係講97前所有合資格人士都有bc,並容許其重新登記,咁個人數就唔係bno嗰三百萬人咁簡單了!

我記得以前認知,任何香港出世者有權攞英籍,11歲攞兒童身分證時,登記官員問要唔要埋英籍,就咁就以為登記咗。
如果全平權係講97前所有合資格人士都有bc,並容許其重新登記,咁個人數就唔係bno嗰三百萬人咁簡單了!

呢個就係變BC嘅最大問題
如果用呢個條件,加埋繼承,相信好多香港人都可以有bc!
想問如果副署人係持有效BNO,副署人除了簽那份副署畏格外,佢還需影埋佢本BNO護照個人資料頁的彩色影印本比我嗎?

因為我見Google Doc 教學說「如果你的副署人為英國國民或愛爾蘭公民以外的英聯邦國民、歐盟國家國民或美國護照持有人,副署人必須提供副署人護照個人資料頁的彩色影印本。」
照字面意思,BNO 為「英國國民」,即BNO副署人唔駛比護照個人資料頁的彩色影印本比我。

但我身邊的朋友都有理無理,唔理副署人咩野身份,都要埋佢BNO護照個人資料頁的彩色影印本去申請。
無錯,bno根本唔使影俾人,簽咗填上正確有效護照資料就得了!
前幾日收到2020藍色果本BNO了
BNO全名
有冇相
即係副署人持有效BNO,佢唔駛比BNO護照個人資料頁彩色影印本比我?
HM Pasaport Office 會ok?
BNO全名
BNO都係British passport 嚟!唔信你可以爬晒之前70幾個post!
影上嚟,成為連登第一本藍色!
UPDATE 咗DOC
睇多次
快啲影張相睇下
好鬼靚
封面封底🆗喎!可惜內頁無上一水咁精美!
BREAKING:

Boris Johnson reportedly said he is going to help Hong Kongers in a Ugandan-style "lifeboat" immigration scheme. 🔥🔥🔥🔥🔥🔥

We should be cautious. We need to see the detail - and
@Number10press
lm
後面個壓花好靚!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞