『薪火post』BNO 續期資訊(77) THE END IS NEAR

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
之前有巴打建議過嚟呢邊,話原放喺旅遊台係想吸引多啲人續,依家環境放呢邊好啲。不過上個post最尾無連結呢度,唔知生手嘅識唔識過嚟睇,睇開嘅應該識過嚟。
Thx 巴打,啱啱 Check過雜件箱都唔見,就打咗去信用卡公司。

但果面唔比 cut,就比咗個auth no我。

之後就填咗份 online enquiry form同佢哋溝通了而家唯有祈禱了
想講已經1001咗
上個POST用咗2個月
26/3-22/5
LM
有無人係中國出世紙
係咪搵機構譯完夾埋就得
見google doc係咁講但追post唔見有人講呢樣 所以想confirm吓
係咪呢個post至真?
好耐冇入過黎,呢排咁情況,連我身邊藍絲愛國(口講)人士都面懵懵咁搵我幫手做續領副簽,相信呢度又會開始旺返...
我於 "香港保衛戰 之 黑帝君臨" 個post留左言,再捲低d至發現原來呢邊至真...
你唔係幫佢地掛?
冇BNO留名
係呀,轉咗過嚟。
其實你本bno係當年入籍嚟?其實最緊要本舊證,其他嘢次要,大陸出世紙其實同你個bno無關,不過太耐無續,佢當首次申請先乜鬼文件都要,你如果入籍嘅,俾入籍證書佢已證明到。

但如果你搵到專業翻譯,咪俾佢哋囉,否則又要俾錢翻譯,唔翻譯佢哋又睇唔明,倒不如算把啦。如果你講父母嗰啲,你直情寫信解釋,話你無囉。
冇,因為佢地係果d會講 "打得好"、"殺得好" 既垃圾,我contact list都已經del埋佢地,冇當佢地係朋友(你見我上面只稱呼為人士),只係佢地尋日打電話搵我,但態度又明顯尷尷尬尬咁,一開始講廢話,問我呢排點,工作順唔順利之類,求其應佢兩句就入正題,話想搵我幫忙填份form..
問佢乜form..
er幾er答我想續BNO,但有張form要搵朋友副簽..
我9up話因為早排幫人做太多副簽,已經被英國列入黑名單,短期內唔可以副簽,再話忙住開工,就收佢線!
想問下我宜家唔續過左期既bno
等佢宣布左平權先整 會有咩壞處?
英國政府會唔會set deadline前有bno先平到權?
WHO KNOWS
正如頭post講,bno身份係一世既
反而我擔心如果依家寄左舊證去續證
等批期間香港出事就冇物理證明自己身份向英國求救
依家1516緊仲申唔申請好
有相嗰頁嘅copy都可以搵到大使help
問題唔大
最緊要係有passport no佢哋可以喺database入面搵返個record出嚟
巴打good job!!
刨完個google docs 仲有少少野唔明
依家可以上網交相,但如果我要countersign,係咪點都要有張證件相俾人係後面簽名寄過去?定係countersign係剩係填張form就得,張相一樣可以上網交?
估唔到呢個POST又推番起
上網交相,佢會整合左你張相變做一張form,你print張form出黎俾人副簽就ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞