『薪火post』BNO 續期資訊(77) THE END IS NEAR

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
好嘅,多謝巴打解答
其實唔好話啲寄咗平郵嘅人,佢哋已經選擇咗,依家笑人哋乜乜77都無補於事,最緊要係大家都做到續證。平郵雖慢,唔好抵毁做緊海運嘅同郵務人員,平郵有海運陸運加上經第三國,整體上失件高係正確,但高唔等如失,假設海運九成寄抵,空郵九成九寄抵,係相差十倍,但唔好忘記成功率囉。

雖然每次有人寄平郵,都好似無下文,但唔代表佢哋唔報告就等同失咗。依家反正都寄咗,咪睇吓咩情況囉,如果成功,都有個時間紀錄,失敗咪再寄過,最多都係報失舊證,其他嘢都可以補。平郵寄起碼兩個月,我哋笑人無成本,人哋兩個月瞓唔着諗埋一邊做傻事,你個心又過意得去?

幫人咪盡力囉,亦唔好俾到壓力人,呢段時期,大家壓力夠大了。
係,上年續領,印象中自己冇簽過名,只係副簽朋友於form上簽..
未夠2年
thanks
其實唔好話啲寄咗平郵嘅人,佢哋已經選擇咗,依家笑人哋乜乜77都無補於事,最緊要係大家都做到續證。平郵雖慢,唔好抵毁做緊海運嘅同郵務人員,平郵有海運陸運加上經第三國,整體上失件高係正確,但高唔等如失,假設海運九成寄抵,空郵九成九寄抵,係相差十倍,但唔好忘記成功率囉。

雖然每次有人寄平郵,都好似無下文,但唔代表佢哋唔報告就等同失咗。依家反正都寄咗,咪睇吓咩情況囉,如果成功,都有個時間紀錄,失敗咪再寄過,最多都係報失舊證,其他嘢都可以補。平郵寄起碼兩個月,我哋笑人無成本,人哋兩個月瞓唔着諗埋一邊做傻事,你個心又過意得去?

幫人咪盡力囉,亦唔好俾到壓力人,呢段時期,大家壓力夠大了。

所巴有道理,但對唔住,我唔爭氣笑左,寄平郵巴打睇到呢句應該會更擔心...
同意
唔係幫口 但其實恥笑人都起到警惕作用既
佢哋好多不知情況下寄咗,咁點呢,知情仲話風險自決,不知情咪俾返信心人囉,反正當實驗,俾第時嘅人一個參考。如果空郵正常,我一向叫人窮嘅都係空郵,不過有時會慢。要知道有啲人窮,有啲人啲錢買咗裝備.......慳返啲咪慳返啲囉,我哋有收入嘅,一千幾百尤如垃圾,嗰啲真係無乜錢嘅.....
恥笑你話佢諗過度過無問題,人哋好多時唔知頭唔知路,笑嚟做乜?問題係究竟係咪九成平郵寄失先?係嘅,正面啲,即刻諗辦法幫佢手去補飛囉!我哋續咗上晒岸,睇住人衰咗就哈哈哈?有勇士仲好呀,我尊敬佢,敢行呢條路,咁我有咩資格笑佢?

警惕啲乜?叫人唔好慳?其實我一向覺得,仲有班窮到乜,真係無錢,認知亦唔高,呢啲人如果合資格,想攞返逃生門,就係俾多百幾二百寄速遞都俾唔起,係咪無方案?我覺得有空郵就寄空郵,因為價錢相差不多,而且平郵寄件時間爭太遠,好容易過回覆期,唔抵!

唔寄都寄咗咪當做實驗,俾機會後來者數據,到時再問,自決風險。有人再犯寄咗平郵,亦有數據俾佢哋知,寄到要幾耐囉。其實我一向期待有人成功,有個數據做記錄,俾人希望又好,安慰又好。

平郵有無掛號? 有掛號都唔駛咁擔心嘅,我搬家當去歐洲,四大箱,每箱十幾二十公斤都係就咁去郵局寄平郵掛號. 等咗兩個半月都到啦. 只要你寄掛號,好少會寄失.
呢啲非常時期當然會耐啲. 急都急唔嚟, 呢個POST都開到77先嚟急,急極有限啦係咪呀!?
你冷靜d 先
即係咁我就做過關於郵政相關既
寄失與否呢就同平唔平郵冇關係
但你有加掛號/速遞呢 就會有得追蹤件郵件
寄失左都知係寄失就唔洗驚石沉大海唔知點算
咁既然都比左千蚊續 都唔差再嗰幾十蚊至兩百幾蚊啦下話
冇睇呢個post 既寄左平郵就冇計姐
依家個post 都講明平郵有風險
而大家都唔想日後又有d 又要寄平郵又要驚既人出現
講下恥笑下都係好正常姐
恥笑下唔洗拉到槍口對外既 上得黎既都係自己人
家人過左身係咪無行
你係續期
唔係
依家支那肺炎係咪英國果邊搞bno續期停哂?
有人開工
到時先算喇
點解有啲大陸出世都有?
父母有嘅話even子女大陸出世都有?
大陸出世九七之前嚟香港咪有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞