『薪火post』BNO 續期資訊(77) THE END IS NEAR

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
其實到時可以send條link俾人印出嚟簽,簽完攞返實體寄又得,scan咗send俾自己印出嚟寄都得。
叫佢哋人士係對真正人類嘅侮辱
而家除非特殊情況唔係唔駛夾hard copy
請善用google查返你睇緊嘅網頁最後幾時update
good job bro
想問下如果唔清楚Grandmother grandfather 資料,可唔可以唔填?
會唔會批唔到..?
你咪答唔知囉,有位俾你解釋點解,跟返你背景如實作答。最最緊要有舊bno,父母同打上嘅資料其實次要!
我上年續領時都要填,更要求我提交佢地結婚證明,但因為出生前佢地已經過身好多年,所以完全冇佢地資料,連英文名都唔知點串,所以就咁如實解釋返就算...
d人仲係旅遊台果邊
想問依家申請,佢有個建議話武肺關係所以可以遲d申請就遲d申請,咁你地係咪照申請?定係揀遲d申請個選項?唔該晒
因為自身理由而決定啦,依家做,嗰邊無人手返工,有排等。遲啲做,都要等佢哋清咗積壓申請,都係要等。點解佢哋會叫人遲啲申請?反正又唔急,太多申請都要搵位暫擺,如果全國都繼續以前個量,空間有限,等得太耐啲人就會搵佢哋問長問短,邊有人手去答?成個服務質素就拖低晒,申請人又多怨氣,無謂吖嘛!

現時寄去郵局得平郵,速遞都要兩百,成件做定唔做見人見智了。
唔好意思,想問下如果寄DHL,係咪可以幾份申請一齊寄,如果我每份獨立pack開,再用大公文袋包住 ,咁樣得唔得
緊係得啦,不過DHL咁貴!其實你裡面獨唔獨立都無關係,最緊要每張文件夾好mark好pex no,寫明邊份打邊份,甚至互相share都得,因為一封內容都多數係交同一PE一齊批,最緊要你mark清楚,佢哋就批得爽,仲有要乜俾乜,無就寫信解釋,唔好俾無要求嘅多餘嘢,咁就減重之餘,佢哋真係爽手好多喇!

之前有巴絲開戶口寄FedEx ,整體上平靚正,不妨爬下上個post了解!
唔該哂🙏🏻🙏🏻🙏🏻
想問本身用左特區入境英國,有Visa 而家係境內續領緊BNO
再要係英國出境時 洗唔洗用返特區先?
其實你要用返特區出境,雖然英國出境都係求求其其,但如果有人掀開睇完追你visa、問你幾時入境等咪麻煩,一樣要攞返特衰出嚟。總之自己執生啦。
都係 廢事手尾長 遲下求其去個法國又好 出個境先再入返去
雖然bno入英國話就半年免簽啫,IO咪一樣照問長問短,亦有權唔俾你入。你到時都係兩本一齊,俾返個簽證佢睇先俾你入返境,咪睇吓可唔可以用bno入囉,到時返嚟報告啦。

我諗都係用特區出一次境先正路 因為我visa就過期
而個visa又係跟我本特區嘅
如果我唔用特區出一次境先 有出境記錄 即係我張機票
驚比佢當過期居留
Do you want to apply for a passport now?

想問下揀yes/no個分別係咪優先處理定正常處理?
第一次申請,見doc無提到呢版
Passport applications and coronavirus (COVID-19)

Please consider coming back at a later date to apply. This will help us support those with urgent applications, who need our help the most.

sor自膠
麻煩哂巴打
我想問下
自從有電子相之後
副簽係咪唔洗再簽實體相背面
YES
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞