『薪火post』BNO 續期資訊(77) THE END IS NEAR

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
咁我又唔同意喎,你有BN(O)同時的確你老豆老母都可以係Chinese

情況係老豆老母都係游水落黎做難民,拎咗ROA之後先生你,你就因為你老豆老母有ROA直接成為BDTC,然後有帶你登記BN(O),但係佢哋兩老從來無歸化BDTC,最多得本CI
唔好意思巴打,睇左份google doc,
有少少唔明,重覆問屌細力D

岩岩幫屋企人申請,咁佢要副簽
佢就話要identity 左先,想問可唔可以副簽連埋D身份証等等所有文件一次過SD過去?廢時分兩次
正常都係一齊SEND
感謝巴打
佢兩條友BNO過哂期
我當佢地無UK passport同nationality填Chinese?

係unknown咩
是但喇
你續唔係佢地續
我啊爸張出世紙 「名字」果欄寫住xx,好柒果d老一輩名,但出世紙最右果欄「出生登記後所加之名字」寫住yy ,咁佢連自己叫過xx都唔係好記得,身分證上係寫住yy 呢個名

咁問題黎啦,system一開波入完名,下面有題問:
Is this name on your birth or adoption certificate?
Yes
No, my name has changed

咁其實yy呢個名is on his birth certificate , 但又has changed...咁我應該tick yes or no

我估當時個xx係執媽即場幫佢登記佢果個年代好似興咁樣唔怕爆埋,xx=美仔我懷疑係形容緊佢出世果時
你父母係咪香港出世
係 Nationality 咪填英國
你依個有d 難搞wo
我試咗tick咗yes,但下一題係:
Have you ever used any other names?
For example married name or a name you were given at birth and changed later.
Yes
No
咁我係咪要tick yes但我老豆真係冇印象有過xx呢個名
想問下咁多位ching
我禁錯左要Braille sticker 依加點搞好
比哂錢
之後一直都用YY個名做本BNO

係就
Is this name on your birth or adoption certificate?
YES

比出世紙正本
你爸爸似要yes
因為應該係依個a name you were given at birth and changed later.

因為你話美仔依個名出世紙寫左
yes~
冇事
我啊媽話佢小學已經叫yy,老豆又突然醒起我啊麻好似有帶過小學前既佢宣誓改名,咁我第一題同第二題應該點tick好
之後一直都用YY個名做本BNO

係就
YES

比出世紙正本
unknown 我同意,兩老唔合作我都無辦法。

我唔同意嘅係嗰句兩個同Chinese 會懷疑你本BN(O)點黎呢句啫
對上一本係bb樣 係唔係一定要副簽

副簽係最大問題
睇DOC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞