『薪火post』BNO 續期資訊(77) THE END IS NEAR

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
有得走就走。
其實都真係深色d
我諗唔到有咩所謂 功能性嘅嘢 如果俾到我想要國家嘅passport 我話知佢本嘢係姣婆紅定鴨屎綠啦
好多年前於中央圖書館睇過本書(當時未有西藏、新疆集中營),講二戰時納粹德國,其中一章講集中營,訪問好多戰後倖存猶太人,佢地於德國出世、成長、讀書、工作... 視自已為德國人,從冇諗過被關入集中營,但當希特拉上場後,提出並通過法案,將猶太人排除,就開始遇到好多不公平情況,就算當時,仍然未想到會有集中營...

直至某一晚,納粹德國破門而入佢地屋企,將佢地關起,用車送到集中營,佢地至如夢初醒... 開始十多年營內生活,佢地大部份親人、朋友都遭遇各式各樣殘害、例如毒氣,生化測試..

我當時心諗,以支共凶殘程度,德國有集中營,中國一樣可以有,結果西藏、新疆都出現,話唔定不久將來香港都有,如果被支共邪惡勢力繼續擴張,未來英國、法國、非洲都可以有!
靚到喊
睇完想要紅色
快D批啦
佢叫你寄既文件,如果冇講明係副本,就當作正本,你有需要提供正本,但如果怕寄失或唔見,佢地又係香港出生/注冊結婚,就可以去相關部門俾錢申請核證副本,寄去HMPO一樣得!
老老豆豆 黑金加壓花幾型
其實冇咗老豆老母結婚證書會點?
即係我每十年就要摷返我老豆老母結婚證書出嚟寄過去
你講無寄去吖,定嗰邊沒收咗返唔到嚟呀?

除咗你本bno,其他都係次要嘢,因為你登記當時已交晒俾佢哋,所有父母文件,就更次要。

其實有乜俾乜,無嘅寫信解釋,唔好俾多餘嘢。
冇乜點,佢有權企硬要你補交,亦有權就咁算,不過我建議你最好俾埋佢,否則交核證副本都一樣,退而其次係寄影印本,再退而其次係寫解釋信,解釋你提交唔到文件原因..... 不過無論如何,HMPO都有權要你後補或接受你解釋,要視乎每位職員處理方式。
點解你會有藍色。唔係未出咩
如果你係接住過期再續,一般唔需要咁煩,要交咁多文件多數係過期好耐,甚至第一本BNO到期後從未續過...
我識個朋友唔用特區廁板,只用BNO,有效期從未斷過,每次申請都好簡單,就咁寄返舊BNO、個人出世紙、身份證副本、住址證明就得,連父母證明文件同副簽都唔使!
無需要,正常續證唔使查三代,只不過好多人都係過期太耐無續,系統當佢首次申請,先要俾咁多嘢。正常只係俾個人文件啫,唔使副署!
佢就係連登第一本藍色BNO..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞