『薪火post』BNO 續期資訊(77) THE END IS NEAR

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
想問下如果本bno張相係十歲果陣,申請係咪都要副簽因為我搵唔到人簽,唔知點好
駛唔駛副簽係睇你本舊護照嘅date of issue
doc已經寫咗點分
老豆or老母係佢出世個一刻有就有
梗係有啦,平郵一定要掛號,掛號係俾人多一份安全感,起碼有狀態,有賠償,雖然失咗嘅話,賠乜鬼吖,不過如有空郵,當然寄返空郵掛號實際啲。
既然你有做過,有無相關失件數據?

我係講唔係一單,而係就算以前都係,好多人誤解平郵等如失件,咁大部分上嚟報話寄平郵嘅,真係不知情況下寄咗,有無人講過同情說話,有無人俾實際經驗安撫人哋個情緒?

成日都話攞得一千,都唔爭在俾多幾百,有收入嘅梗係明啦,真係無乜收入嘅又點?我哋睇數據,大約九成合資格都未續,啲資料同經驗,就係要幫呢班人嘅。依家大家對於平郵嘅數據好少,因為真係無乜人寄信了,速遞快靚正嘛,空郵安全平靚正添。

其實笑吓無所謂,如果有正面幫手解決仲好,笑完多啲經驗分享咪好啲囉。
掛號係optional service
肯畀錢就做到

btw掛號最多賠320啱啱夠交牛肉乾
要再多啲唔該買埋保險
我講你做過郵政相關嘅嘢,有無大約失件數據分享。我以前份工成日寄付款去外國,只用空郵,失件大約一千件有5件失,主要係去非大城市。
1997之前拎身份證就有?
咁佢嘅子女又有冇
其實賠償都係當慰問金,真係失咗,賠償都補唔返日夜牽掛嘅心靈創傷啦
我老豆97前黎hk 家母係香港人
住夠7年拎身分證 靠我媽先入到英藉
再係97前拎埋bno
本人97前出世都有bno
你真係極少數人之一

最近搵緊當年份bno申請填表指引,其實父母其一係英籍,就算內地所生子女,攞返英籍係應該得嘅,但如果雙方都係揸到CI,只係永居身份,就未查到有咩條款,佢哋非港生子女有權攞英籍呢樣嘢。因為如果真係咁,真係多百零兩百萬人有資格都唔奇,因為再追返上去,我話阿爺阿公香港人,但無英籍,阿爸阿媽輩內地出世,咪其實佢哋都有cukc?嘩,咁繼承落嚟下面一輩.....人數不敢想像了。
搞咩,唔係好多人已經申請返啦咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞