『薪火post』BNO 續期資訊(77) THE END IS NEAR

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
其實系統係自動因為你填嘅資料,而將你分成renewal定1st apply,基本上一樣咁做,你有無填護照資料入系統?無嘅就寫封信解釋返。最怕你報咗lost,依家又搵返出嚟,咁本舊證寄過去就會沒收㗎喇,新證會繼續適時批出,請保持耐性。
其實有人試過一啲不合格地址證明,要補時佢直接電郵銀行月結單e-copy,即批!但印出嚟寄得唔得?有人試過話得,都係嗰句啦:

佢可以要求你再補,風險自決!
我記得有人寄銀行statement正本比hmpo話係e-statement print出黎既唔得
想請問副署人問題,我見申請網站副署人資格寫只係唔可以related to them by birth or marriage, 但版頭Google Docs寫親屬(不論是否有血緣關係)都唔得,想請問真實情況係點?
其實係要,佢都無人手同地方招呼大家,佢哋都講會批好耐,機會請留返俾緊急嘅人!如果你自認緊急咪做囉。平權亦唔係聽日就有,真係平到權,護照有無效唔係最重要,最重要係證明身份啫,而有效護照係證明身份最快捷嘅方法咁解。

自己決定啦。
打電話去問啦,直接好多
新系統一開始時彈好多,後尾我覺得hmpo應該有開會研究過,從善如流咗,舊年下半年都無乜彈過嘅報告。
by birth=血緣關係得到嘅親屬
by marriage=非血緣關係得到嘅親屬
所以doc冇寫錯
你諗下你D親屬關係除左by birth 同marriage 仲有咩
唔該哂,我就係睇左第一頁以為一定要咁樣填
更多人係一有時就彈出黎問點點點

解決左之後又唔比個包膠黎造福未續既人/比我地研究下
第一頁個D係恥笑用(不過HMPO話填地方小區名都得...姐係TUEN MUN咁)

你填香港最穩陣
我用offer letter copies就咁寄去都得
原來係咁解,因為我本身理解既意思只係我同其他人結婚而獲得既親屬關係
各位好,我想問呢如果幫我副署嗰個人本身持有有效未過期既BNO,咁佢使唔使提供佢BNO彩色嘅影印本啊?我喺香港申請嘅

睇指引睇到呢度唔係好明

如果你的副署人為英國國民或愛爾蘭公民(包括British National (Overseas) 英國國民(海外),簡稱BN(O) )以外的英聯邦國民、歐盟國家國民或美國護照持有人,副署人必須提供副署人護照個人資料頁的彩色影印本。

英國國民:
英國公民 (BC)
英國海外領土公民 (BOTC)
英國國民(海外) (BN(O))
英國海外公民 (BOC)
英籍人士 (BS)
受英國保護人士 (BPP)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞