『薪火post』BNO 續期資訊(77) THE END IS NEAR

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
已入DOC
打交係排歸化入籍,另外仲要俾一大筆,未計護照!
94年香港出世
首次簽發日期2000年
出世紙有established

點會咁架😭😭😭接受唔到
Skype 新申請有試打分鐘,正常足夠報失,但打去問就唔知佢想講幾耐......
聽你講完,岩岩拎返份野
搵dhl算
嗰陣時食過飯同依家價錢完全唔同,幾百蚊可能伯友一個月家用嚟,點同依家,一千好多人都唔當係錢嚟。
I see 嗰陣好細個都係睇新聞見到
咁就屬於覺得值定唔值嘅問題了 好個人
舉例iphone同華為機 同等價錢下你會揀邊部
事頭婆嘅皇土下出世,本護照係佢最後嘅禮物嚟!當然啦國籍連citizen都無,連三等公民都唔係,呢個係事實!要知道自己權益係乜,點解要平權,現時bno身份係乜,要清楚明白了解,咁就可以名正言順去推動平權!要知道女皇土地下,人人出生理應平等。亦要知道呢塊土地,當年點嚟,點解要還,清楚晒後,香港人就可以創造明天了。

BTW,阿爺一詞,予我心目中,一路以嚟都係貶義詞嚟。
一晚就16版
呢段新聞片我當年於電視睇,印象好深刻!
出世果時
你父母其中一方係香港永久居民
你就係BDTC身份
你個BDTC身份係來源於你父母其中一方
同你喺邊出生無關
嘩,咁就好,件事簡單咗。不過DHL最貴,會唔會同其他速遞格吓價先?
個黃衫啊叔衰咩,三個打佢一個,但佢又夠抽後面d皇家香港警察又唔理既有冇人可以講下案發經過
無㗎,當年有啲窮等人家,邊會諗咁多嘢,護照係乜都唔知,出國係好大件事,點同依家,個個禮拜要飛就飛。有時並唔係識見,而係窮到連呢啲機會都無法擁有。正常有啲錢嘅,都會幫個細路登記晒,等第時多條路行。
不過我估佢哋好多都無續....
多睇doc保平安
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞