『薪火post』BNO 續期資訊(77) THE END IS NEAR

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
搵唔到副簽
副署人問題 郭藹明日香(即酸民治日鮮) 提供

首選:完全跟從指引做

次選:符合國籍要求,持有效符合國籍嘅護照,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)

再次選:副署人為英國國民或愛爾蘭公民但護照已遺失或過期,返緊list有嘅專業人士或有張list所要求嘅專業資格。

再再次選:副署人為英國國民或愛爾蘭公民但護照已遺失或過期,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)

再再再次選:副署人為英聯邦公民、歐盟國民、美國公民但護照已遺失或過期返緊list有嘅專業人士或有張list所要求嘅專業資格。

再再再再次選:副署人為英聯邦公民、歐盟國民、美國公民,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)

再再再再再次選:不符合國籍條件,只有本地國家有效護照,返緊list有嘅專業人士或有張list所要求嘅專業資格。

再再再再再再次選:不符合國籍條件,只有本地國家有效護照,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)

我唔保證你揀跟上面次選項目做HMPO唔會要求你搵另一位合資格嘅副署人,但係你應該搵一位係你身邊最能接近合符要求嘅副署人為你簽署。

但無論如何,認識兩年以上呢個條件係最基本,因為副署人嘅目的係證實該相片嘅人嘅樣貌係護照持有人,如果嗰個人識唔夠你兩年,憑乜嘢幫你做副署人?

我諗咁樣寫嘅話,你哋會有動力啲搵副署人,但係我再講多次你搵唔到首選級嘅副署人就會有風險,所以自行衡量啦。

**以上例子係現有BN(O)持有人談及過往申請並如果申請人限時內無提交副署可能申請失敗。BN(O)嘅審批鬆緊可以急升可以急跌申請人或會蒙受申請失敗嘅全盤損失,而過往表現並非未來表現嘅指標,所以申請前請參讀HMPO嘅文件作出風險評估,同埋尋求專家嘅意見。
如果我細個嗰陣本bno係冇自己個英文名係後面,即係chan tai man “Tom”咁,但我18歲個陣加左

係咪當我改左名

我老竇老母仲要所有野都唔肯比我
我得再再再再再再次選
熟讀doc保平安
有冇朋友whatsapp群組?於群組同Facebook、IG出post,公開問邊位朋友擁有有效BC、BNO passport,要求佢地幫你副簽,冇就退而求其次,問有冇英聯邦國家passport(例如澳洲、加拿大,孟加拉...),佢地都可以副簽,但要影印埋passport內個人資料頁俾你寄過去!
而副簽人職業方面,有專業資格最好,冇就一般正常職業,例如文員、技術員都得,學生可免則免..
自己14年續,果陣未有身份證大法。
只係自己查法例懷疑自己有

如果恢復到公民權,其實除左手足(尤其00後果班),仲希望幫到老豆老母藍,但仔女黃果批。
好多因為聽信共匪宣傳,無幫仔女申請BNO。
我細佬97.6出世,就係得本特區。
希望到時唔係需要好多父母既文件,如果唔係到頭來好多人都係申請唔到。
有時諗,如果當年老豆老母移民去加拿大之後無回流,我兩兄弟(都係香港出世)未必要受共匪氣.
寫信解釋
改過名好簡單,去民政局宣誓就得,張宣誓證明有法律效力,可以寄埋過去作為證明!
副簽人不可以為
你的伴侶或與申請人居住於同一地址的人士
伴侶係咪只係計已結婚?

係,男女、甚至男男朋友ok!
推得咁快既 想跟進下做到幾號 搵都搵唔到
知我者
好文推
唔該巴打,聽日開始填先
thx
二月
移民去加拿大拎左國籍?
仲有個方法就係補領一張新既之後寄個張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞