加拿大讀書移民,你問我答

858 回覆
21 Like 56 Dislike
之前Exchange黎過加拿大
幾鍾意

IELTS都係爆分 不過好耐之前考要再考過
打算下年申請master 等到自己有3年工作經驗
再下一年黎讀

EE有500分我估到時都得掛
PNP係省提名用來加分EE同之後PR。有唔同stream俾唔同人,有d比讀完書,有d比做過嘢
AIPP同RNIP係同類,專門吸引人去細town偏遠town做嘢。你搵到工,apply work permit,落地做住嘢。同時入紙另一個PR嘅申請,當個PR批時你就land做PR。政府做埋job board即係唔駛求人幫你做。仲有AIPP同RNIP係聯邦program唔係省program
Thx巴打,不過應該都會結左婚先,而家未搵到證明我地會返去,要時間準備下
咁請聯邦program同省program分別係聯邦program 會難D?
係唔係PNP會比較容易D?
IELTS 我就唔太高,
之前計過下大約480分
聯邦定省program其實最終都返去聯邦做審核。無話邊個一定難d,睇個別program. 例如省有俾你讀完書apply嘅stream,聯邦無,咁你plan讀書就會覺得provincial易d。不過因為咁省program總申請時間會耐d,所以都係睇federal program先,唔得再睇省. 例如 EE夠分就即刻直入,唔好理PNP

PNP唔同省有好多唔同stream,所以最好搵個你想去嘅省睇下有無program啱再比較下。

可以講嘅係大家都係搵工sponsor,federal 個LMIA難過省嘅employment sponsor
夠唔夠就好難講,
不過近年最高都係470幾分,
我都希望我自己趕得切

係呀
呢一輪好高呀。。無PNP基本上唔駛諗。。
最近ee Cec唔係450幾分咋咩🤔
係喎啱啱果batch好大
四月尾要692分。。
有護照,如果唔想投靠親戚點開始好?要帶幾錢過去先夠基本衣食住行?
未婚妻係咪一定要簽左紙加移民監先拎到citizenship?
692分嗰個係provincial nominee class
Save左多謝分享
澳洲幼教同廚師其實重有可能
但女朋友ielts要考到7788先
有親戚係澳洲係ECE嘅college tutor,
佢話而家基本上要做到supervisor 先搞到移民,
普通educator已經飽和左
所以我哋先放棄澳洲
點解咁講既,屋企人依排都睇緊樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞