加拿大讀書移民,你問我答

858 回覆
21 Like 56 Dislike
禁CRS,法文要考試

醫療科,空洞既問題唔識答
其實470係人類極限,先唔好計LMIA。
你諗下有幾多人可以30歲前,又MASTER又有N年海外工作經驗又有本地工作經驗
當然過左30歲都可以申,但每年扣分
我搬咗去加拿大都七八年了
稅好重,唔好諗住搵大錢
如果開支大舊錢一啲都唔好洗

不過我住 Montreal 生活壓力無多倫多咁高
呢到出街食嘢差唔多未試過要排隊
租屋平你地一大截
見到你地話 $300 車保叫平 我心諗
係咩?我等緊收信都未有回音
似係冇返office
HOUSE真係太大,兩個人住唔曬

condo無咩盤放既我見,好鬼少
本地新牌仔嘛
等緊咩信,可以催其實
ircc 都覆咗,而家只係做critical 既野
所以算停咗
加拿大好ge地方你得閒仲可以side job揸uber搵食/地產

美國某d大城市多人到依家想揸uber都唔放registration 啦
House 首期好貴要30 萬
Apartment 易買好多
都係啦,我嗰陣 Montreal 新牌係 $150 一個月全保我仲嫌貴
我而家全保新車少過一百
如果去多倫多的話車保翻咗兩三倍都似
所以我好佩服你地响多倫多發展嗰啲,開支高到好誇張
如果你話WHV,聽講係停左抽既
因為武肺既關係。所以就算你齊文件都唔會有希望住。

同埋依加POE都無用,新玩法要你有job offer先比你入加拿大

你等緊個樣野如果係香港政府出,我個陣都等左3個星期好似。
如果係CA RCMP出,要兩星期。
想知加拿大養車幾錢?

美東呢邊平香港1-2k到
CONDO我先係岩岩夠,或者唔夠。
我唔想借咁多。想借番四大銀行,穩陣D
唉,有好有唔好啦
我去過QC MONTREAL個D,得罪講句,有D人好無禮貌,同埋會睇唔起你唔識法文。
我個陣為左移民,去曬vancouver, toronto, montreal, quebec
WA 你同香港比,無得比
香港稅重
車價其實全球都差唔多,係稅
我 car payment (finance) $775 per month 48 months
車保 $85 per month 全部
油錢返工 10km 加成日遊車河大約 $120 per month
車位你當 $100 per month

大約 $1080 per month
係架車我買得貴啫,不過我鐘意
之前揸 corolla lease 就 $328 per month, 但保險 $130, 油錢差唔多
法文人係有呢個優越感
Regardless of locations
法國比利時都係咁
啱啱黎嗰陣學,而家都有香港人講英文既水平
至少我而家搵啲要求識法文既工都無問題
實際好多時啲人都自動自覺同我講英文,但多本地人好欣賞我識講法文,因為好少新移民會咁做

不過真係辛苦架,第一份工真係好難搵,仲要晚晚學四個鐘法文
唔係個個人都頂到
嗰陣有啲後悔大學嗰陣無比心機學
不過我過咗呢個階段真係舒服好多
法文le 世都未必會學
舊condo夾錢裝修就仆街
CLS $130
My car insurance $310 monthly
Richmond BC
去過Montreal好多次
所有的路牌都用法語
唐人街在St. Laurant and De la Gauchetière Street. 幾獨特.
我上一次去Montreal downtown 時 Ste. Catherine Street ,大修路.
Long time ago la.

之後我去了幾次,但住在 Mirabel 機場附近的酒店. 沒有落去市區
我岩岩攞到當地牌,諗住出車,
quote 保險$600/month
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞