加拿大讀書移民,你問我答

858 回覆
21 Like 56 Dislike
想請教下咁多位巴絲
我已經收左Toronto George Brown College computer programming 既Offer, 只要補返個英文考試成績就讀得,
但我睇過toronto 既 indeed, 發現相關computer science 工作都係請緊degree+有coop.

而我讀果個program係無co-op, 而且只係得diploma 畢業+無相關工作經驗, 會唔會極難搵返相關工作?

成績唔容許我讀degree, 再撞彩搵其他有co-op既college, 例如seneca, 就要推到9月先入讀gbc

我追過post話it9好搶手, 但會唔會diploma既it9完全唔係個回事

好需要咁多位既意見
Diploma就實戰啲,degree就理論啲
我自己認為讀完文憑都唔驚搵唔到工,前提係你唔怕由低做起

GBC之友可以到時相認
收到今年9月UofT master,本身已經defer到出年一月,但係對開關唔樂觀,諗緊洗唔洗defer到9月
why defer 而家轉online course唔會影響PGWP只要最後總時數有50%係親身
加拿大同香港時差太大
藉口總係多
有冇人讀過College of the Rockies嘅Diploma of nursing? 伏唔伏架?
BC好似對LPN (即係香港嘅EN) 嘅需求都大, 是但喺indeed都搵到幾百份工
係咪grad完就搵到工就可以申請ExpressEntry BC?

https://www.healthcarestudies.com/Diploma-in-Practical-Nurse/Canada/College-of-the-Rockies/
幾時有得去加拿大都唔知...
我都係得3.24咋可能係personal statement寫得OK,又有唔錯既推薦信掛
唔係呀fresh grad bba
有冇諗住幾時起行?
係啊Hku畢業
加油啊巴打
我都有諗報UoT master
但怕畢業後搵唔到工
你可以試吓
真係未聽過哩間
需求大 不過唔請唔適合嘅人
除咗英文溝通能力 了解文化背景都好重要
佢係大溫?院校同你日後搵唔搵到工有密切關係
你唔係RN/EN底唔建議去讀/做
親戚做緊 見證唔少香港nurse過嚟衰溝通
流利英文基本
我睇哩間嘢比較細規模 係山區 多數白人 可能有歧視
話就話收international 不過未必收
因為佢似冇咁嘅resource 照顧international
不過你可以試吓 成功報喜俾我哋知
成功入到grad到 當地醫療機構請唔請又另一回事
我可以講 城市愈細 歧視愈大
最後一句 練好英文練好英文
加油
正常大溫地區院校唔收non-citizen/pr讀nurse
一係收做咗3-5年海外nurse讀考試班
讀書果陣已經唔怕講英文, 一直有同幾個英文係母語既fd傾開計, 又試過自己一個去外國全英語對答都ok, 所以自己對英文有啲信心, 多謝提點
有冇嘢可以試到佢會唔會收international student? 定真係要報一次先知(利申未夠銀彈要儲一兩年)
同埋武漢肺炎咁勁, 佢地對醫護既demand應該會高左?
我見間學校有homestay, 700加一個月包三餐好似好正
同埋我細, 廿頭到, 應該肯blend in既話人地就起碼肯同我膠流膠流?(唔求佢地accept我但求比個地方我生存下)
問下師兄係咪做開醫護?係香港定加拿大?
間學校係山區, 近Calgary多過Vancouver
你既concern係學校細出到黎冇人認受定驚會搵唔到工?
遲啲諗住打份醫院工砌靚份CV
正常人concern
1.收唔收外國人 唔係白字黑字 係實際上
2. 加拿大請人好講connection尤其醫護行業
山區學校最終可能令人只搵到山區job 甚至你係外國人唔請 其實好正常 因為語言同文化 哩份唔係超市工
3. 你英文水平係咪Native 就算俾你入到grad到 佢interview都玩撚死好多人 香港nurse死哩個位最後做主婦/超市
佢expect nurse要可以完全了解病人
4. 你財政負擔到?一年生活費70-100K hkd
我睇連學費大概至少預400K hkd
5. 你academic background? Ugrad? 有冇Bio related/IELTS/health care related exp

學校細唔會唔認受 因為認個牌 不過請唔請另一回事
當地醫院請當地院校先 你有心理準備係山區捱

至於點解咁多空缺 而同時咁多外國醫護搞唔到nurse牌 最後做藍領/HCA 因為佢真係寧缺莫濫
同香港唔同

如果想穩陣應該香港讀3年做2-3年考牌過去做
你又冇經驗又外國人 仲要aim nurse 冇乜bargaining power

PS 最近有香港物理治療師十幾年HA經驗去Vancouver 都可以搵唔到工 真係唔好以為醫護就一定請
其實真係見證好多港人有加拿大fantasy
最後返香港 歧視一定有 治安差流浪漢 高稅 冇娛樂
真係要心理準備
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞