加拿大讀書移民,你問我答

858 回覆
21 Like 56 Dislike
諗住過去讀cs post grad diploma 轉行做it related job, 30歲先嚟讀會唔會太遲

另外,有無人知douglas college 喺果邊reputation好唔好,唔係cs bachelor/ master 易唔易搵工
如果我揀咗個programme只係讀10個月,PGWP就淨係得10個月,連埋俾你畢業後180日內申請,咁咪最多只可以留係加拿大做16個月?

要申請EE移民,冇一年當地工作經驗一定唔夠分,EE又搞幾個月,咁計嘅話,PGWP過期前可能儲到一年工作經驗嘅,但未必捱到拎到PR喎

唔通PGWP一到期就quit工,等PR先再番工咩
PGWP有冇得extend或者轉其他工作簽證⋯⋯吊命吊到拎到PR為止?

除咗揀過另一個programme有冇辦法?
諗住2022年去讀Fleming College既mental health and addiction worker或者Centennial College既community development work

但唔知畢業出黎會唔會難搵野做?
唸住出年去讀1年電工diploma (有coop), 想知難唔難搵工
電工喺呢邊應該都唔難搵工,
最緊要有加拿大學歷同工作經驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞