加拿大讀書移民,你問我答

858 回覆
21 Like 56 Dislike
以我嘅認知
LMIA係由僱主向聯邦政府申請
加拿大的僱主如果需要招聘臨時外國勞工,
便向政府遞交LMIA的申請,
如果批,就可以用黎申請working permit
我都有聽過人講係EE入面可以加50-200分
不過我唔太肯定

只要行業符合0、A、B就可以申請EE
EE個分主要係base on 年齡,學歷,工作經驗
行業對分數冇影響
除非你果行咁啱係省in demand 既職業
咁就有機會比省揀中,比提名你,直接加600分入pool

頭盔:有錯請更正
夠分就掂啦
Ching依家住多倫多邊頭?
$5000講到好似好少錢咁
上網睇下 搵下料就搞到
我EE 都係自己搞 一take 就搞掂 冇miss 野
LMIA 諗下好啦
我行pnp
搵顧問係買個安心
我有fd漏左報一次出入境搞左五年都未搞掂
顧問會check得仔細d 幫你攞埋出入境記錄
French嗰啲我唔係好熟
不過culinary方面就真係睇你自己興趣同態度,
若果你真係想靠呢樣野移民,
你再辛苦都可以頂硬上
我依家讀緊嗰個diploma係主要分兩part,
入廚房同入課室聽theory,
我第一個semester嘅course已經直接睇食譜煮,
可能對新手黎講會有啲難,
咁惟有自己勤力啲做好啲準備先入廚房
same 搵agent搞衰你個file機會大過你自己搞錯
咁呢D 野真係睇人同財力
真係要睇公司
同埋睇自己個case 有幾complicated
我每次出入境mark 晒日期
份份工完之前問定HR 拎晒信 check 過晒野先last day
Markham
嚟緊畢業果d驚唔驚揾唔到工?
你係度住耐d有時落下美國入下油都好容易會lose track左
小弟好多年前都係去左讀culinary school 讀完3年會有3年簽證比你係當地搵工
班入面有一半都唔係本地人黎 日本 韓國 歐洲 印度 咩國家都有 個個都想咁樣移民 因為計過係最平
因為我係香港人 susur lee係多倫多既餐廳未畢業就請左我

不過我最後頂唔順個邊個種悶到嘔既生活返左香港
個邊剩係冬天天氣都唔易頂

樓主加油
最期有冇比人歧視?

反亞洲臉孔嚴唔嚴重?
Same,本身屋企人都唔係咁支持,但係都黎左呢度想第時周圍學下煮野食。
依家讀緊第一年CA,想知其實讀Culinary會唔會比較難申請移民?
樓主係咪香港有Bachelor degree ?
再去加拿大讀而家嘅Diploma ?
係呀
同絲打一樣,同問,但唔是護士
睇咁多類EE, LMIA, PNP, 睇到眼花
我地又唔覺有歧視啵
仲有d PNP stream唔係俾600分,係直接出nomination比你入紙申請PR (又叫PNP-paper stream),完全繞過EE系統
good location..North of 16th?
加拿大咁大愛包容
Metoo
有冇興趣留個tg做個朋友😊
Major mac夾woodbine

租嫁炸

睇緊樓,condo,有無介紹
我都好似有聽過,
不過EE相對比較快,
快入pool,快批,快俾pr
可以呀,我tg或者whatsapp都可以

https://t.me/cupbuencup
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞