加拿大讀書移民,你問我答

858 回覆
21 Like 56 Dislike
姐係你過左30歲,但你係專業人士,你行ee又夠分?

你唔講清楚點答你

搵工咪上網搵/搵人介紹。你無whv就要拎work permit先可以番工
畢業前
如果真係夠分就可以直接申請ee
留明
EE係如果喺香港返1-2年既工喺NOC list入面,而喺加拿大轉行長返,工種都喺NOC list入面,咁樣兩者都可以一齊加分?
因為我記得有一個column係海外工作經驗對加拿大工作經驗既分,想知清楚係咪需要係同一行先有分
學費咁平?
我依家聽真係差唔多完全唔明,睇都大概估到
你點解揀去Montréal?
IT狗去邊着數
唔明你問咩,我係香港同加拿大份工個NOC code唔同,香港claim 2 year. ÇA claim 1 year

咁樣會唔會答左你
Quebec 省政府資助
我本身去 montreal 因為讀大學 不過學好少法文
留低因為容易移民囉 未畢業已經有工做 只不過最多做三年 過咗個法文試就有永居
太太做radiographer, 可能會試SINP, 沙省技術移民。
我有北非法國前殖民地既白人鬼妹朋友
法文做母語的
移民Quebec超易超快勁易融入
Canada=艱難大也叫 萬稅國
Depending on how much you earn.
You may or may not be subject to income tax.

https://www.personaltaxadvisors.ca/income-from-an-internship/
https://pocketsense.com/tax-rules-for-student-interns-13660982.html
會 我就係問緊個code/行業唔同係咪都可以claim thanks!!
讀文科係咪無希望?
我家姐係讀文科既. 依家做律師
咁又唔係完全無希望嘅,
大把人過到黎都讀啲完全唔相關嘅野
係真係唔難
https://www.ontario.ca/page/oinp-masters-graduate-stream

我係香港UG讀IS 未畢業
想報Waterloo CS /Data Sci master 順手移民
有relevant infra intern experience

有冇師兄試過用讀Master移民?
有冇UG香港然後Master Waterloo分享GPA大概幾多?
程序大概係點? 成程需時幾耐?
想申請完入完籍帶埋父母走
470分,30歲同有碩士三樣同有invitation 唔係太大關連
主要係你有470分所以收到邀請
邀請左咪交文件等批

批完咪Landing
邀請左即係邀請你移民加拿大,
你可以黎加拿大搵工,
可以黎生活,

加拿大政府係因為你嘅技能、學歷同工作經驗深信你能為加拿大作出貢獻所以邀請你移民,所以你唔需要黎過加拿大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞