加拿大讀書移民,你問我答

858 回覆
21 Like 56 Dislike
呢啲嘢當然唔好問HR 啦
自己draft 之後搵人簽最安全
咪臭係囉
所以咪自己寫
你俾hr 佢地會話俾你老世知
一鳩樣
普通a4 print 出黎畫龜
唔該晒巴打!
想問下大家 如果想行BCPNP果個international post graduate stream, 係咪只要讀番on list果堆大學既指定program就可以grant到PR? 因為本身有計劃讀master of nursing,見到佢唔需要job offer就grant到,但有d擔心呢個stream配額少同埋有d伏位我睇唔到🤕想問下大家係咪一般都會行讀書移民🤔
無聽過有guaranteed PR.
留名學野
BCPNP IPG 有300幾個合資格嘅master 同phd program。近3年係呢個program提到名嘅有750人左右
伏位係邊就未搵到,不過咁多人合格但咁少人真係得,就要小心睇路
留意番 以我所知 佢哋主力收有當地牌嘅RN讀
外國applicants 你真係要有三頭六臂/research background
去英國澳洲簡單好多
建議你考咗當地RN licences 先
即係咁
如果你想即刻走一定係英國
英國哩一刻都非常等人用 因為人工唔高 脫歐
你唔介意人工then okay 其實放假成個歐洲任你玩
英國醫院有好多program 包機票幾個月住宿
去做nurse考試 考到之前係當地醫院做好似HCApay scale
通常幾個月考到
有唔同trusts有唔同policy你可以研究一下
基本上佢個prog收你等於你日後一定有工做

加拿大同澳洲變數好多 唔建議你揀
因為time cost太大 太多uncertain情況
我明白你心情 走咗先 好多人去英國 快啲去 冇位就GG 加油
我早一年前已經搵左好多英國既資料
宜家急急腳進行緊啦
我會加油架
多謝哂你比咁多意見我
我有啲朋友都同你一樣好大壓力 日日失眠
去外國可能真係另一出路
其實真係走咗先
我知道有唔少英國local nurse會去澳洲做
你搞掂咗英國再慢慢諗最終目的地都未遲
我覺得香港倒數緊
辭左香港份工
岩岩回流加拿大無人無物可以點識朋友
讀書做嘢
讀緊online course
全部都係上哂年紀
加拿大玩開咩交友app
有無巴絲研究過
同配偶一齊過去 自己讀一年course
配偶拎sowp做野
當自己讀完course之後申請pgwp
自己配偶個sowp到期後有無得續期?
我睇鬼佬論壇好似話pgwp到手後要有3 張paystub先可以幫配偶搞owp
如果係真, 咁我配偶係咪要停工?
想confirm下, thx
讀完係一定搵到野做?
你係香港讀完書都唔可以肯定自己一定搵到嘢做
一個陌生地方,又冇當地經驗,又唔係母語,
點解你覺得有人可以100%肯定你會搵到工?
如果係咁,全世界都仆到去啦!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞