加拿大讀書移民,你問我答

858 回覆
21 Like 56 Dislike
本身喺香港已經一齊緊,
大學畢業後大家都有移民嘅諗法,
就訂個期限俾自己兩年內儲夠錢要出發,
但中間發生左啲事,
我地覺得要盡快起行,
然後計過數讀到今年一月開學嗰班

其實我地由報學校同申請student visa都keep住擔心,
而我地嘅後備方案就係報唔到學校嗰個就apply working holiday visa
我都係咁諗,wh好大可能機會要返香港。返黎又要由0開始儲錢過去讀書
計落儲得都幾快喎咁

好彩唔洗working holiday因為好似話機會細好多,變相有啲嘥時間
好講彩數,睇你一年內搵唔搵到份搞到移民嘅工
我地嗰陣都有諗過先wh後讀書,
不過都係擔心wh嗰一年淨係燒錢,
連學費都俾唔起焗住返香港
LMIA好似係難上加難? 首先要搵到僱主有呢個資格幫到你做,又要指定時間佢請唔到當地人
僱主要做好多野先申請到,
要證明到非請你不可咁濟
其實唔難,我就係成功既例子
巴打可唔可以講多D
其實有啲傻,梗係拿拿臨結婚之後,一個讀書,一個陪讀,陪讀可以拎open work permit
想問下如果我係加拿大citizen, 同男朋友結左婚之後想申請佢過去,有冇分en唔express ga?
其實係因為我地計過我地既情況單身行ee易攞高分啲
你有加拿大身分,
可以用sponsorship 申請佢過去,
唔洗計分,基本上係實得咁濟

另外一提,加拿大接受同居伴侶,唔一定要結婚
請問如果去加國讀PhD
會唔會有permit留底做學術野?
WHV嘅精髓係用一年時間,搵個顧主肯sponsor你嘅work permit,跟住由wp開始做起,跟住一係直接夠一年Canadian experience入EE, 或者用你個省嘅PNP Job Offer stream提名。海外搵人sponsor係超難,但如果佢已經請咗你,又想留你嘅好多都肯幫手。PNP sponsor工嘅難度通常比LMIA低。不過PR批前你都限死咗係份工到,無得利用WHV嘅自由度。
yeah, i know where.
don't buy condo now. Price will drop like a rock soon
Within 20 years
I am simple sometimes and naive
Within 20 years....for the past 50 years
咁請問PNP同AIPP、RINP有咩分別?
同埋搵顧主sponsor work permit 係唔係多數搵華人會容易D? 因為比較明白我地既情況?
thx 巴打解答
唔係好明,單身會高分啲?
你仲要計埋交兩個學費喎
咁又唔係淨係用錢衡量嘅
EE單身同結左婚嘅計分有少少唔同
我哋計過單身個分高啲
而加拿大讀書又加多啲分
咁咪買多個機會
同埋我哋唔想因為移民而結婚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞