加拿大讀書移民,你問我答

858 回覆
21 Like 56 Dislike
我係咁睇ge 人大左朋友唔會跟一世

屋企人都係 始終要離開組織家庭

而加拿大係完美到冇得再完美ge居住地 除左中產稅40%真係幾高 但當然醫療個d好好啦 又有名牌u 比仔女讀 地方大 環境好 乾淨 樓又唔unaffordable

我住美國都好想移去加拿大
廿幾姐都係 但去到就要轉行 因為要符合返嗰邊工作要求嘛
0AB既工,我working holiday拎open work permit

督左CRS就知自己幾分,就知條路要點行

題外話,好撚多人問移民既問題都唔禁下自己crs有幾多分,其實係浪費時間
你地本身咩行業?

廿幾歲都係得兩三年經驗姐,轉行無咩問題
溫哥華/多倫多 4球港紙你都會搵到揸30-40分鍾車到市中心 千幾尺幾間房ge樓
我同老婆兩個人第一年黎到拎最低工資都養到車租到屋,一星期出街食飯都兩三次,有去睇戲,正常生活到
有呀 讀完成大個it master都搵唔到工 年幾2年後敗走
即係你係唔使雇主擔保就咁樣working holiday過去返一年工就已經夠crs分?
搞撚錯曬concept

你講既僱主擔保係指咩? LMIA?

我有搞LMIA,加左50分,但我都係當買保險

就算我LMIA fail我都一樣夠分

屌,太撚多人講移民加拿大要「僱主擔保」呢個concept,究竟你地理唔理解係咩一回事

個個講到有僱主擔保一定得,無就一定收皮。完全錯撚曬
我自己覺得喺呢度拎住最低工資都係生活緊,
但喺香港就算搵三四萬都只係生存
讀u嘅時候本身傾開話畢業後想去working holiday,
之後傾傾下就講開移民,原本大家都想咁做,
咪開始set target
畢業後正式儲錢,儲左一年半後出發
唔係noc list入邊嘅行業。因為轉行嘅話就要揀一個係入邊嘅行業 要再由低做起過 怕過到嚟做咗最低階層得生存
我知唔使雇主擔保。。。冷靜啲先 我知道係自己計分。只不過係話你冇喺度讀書都夠分好西利。
呢樣係好多香港人放唔低嘅野,
但慶幸自己岩岩畢業,
喺香港甚麼都不是,
距離柒頭波所講嘅收成期仲有九萬幾年,
所以出走嘅決心就更堅決
啲物價有平到咁?定係環境問題
Just ignore them
Nonono唔係話你,係忽發奇想諗到
我都幾肯定唔會,呢邊無生存只有生活

同埋香港人既能力的確高人地幾班
Ee just draw
CEC, cut off 447
低到
我自己覺得香港做低層定中層都係得生存
以我自己做例子
我香港係做老師
返7放8,全日冇停手,廁所都唔得閒去
食晏都係得三個字,食完要趕改嘢開會
返到屋企食飯沖涼就要訓
第二朝繼續做
星期六、日就係做教案教具
拍拖活動係一齊整教具
Fg黎講人工係算ok 但根本唔係人過嘅生活

相反,嚟到呢邊佢哋好尊重「人」
我實習嗰陣做最低層
但每2-3個鐘有個break
食晏至少個半鐘
工作量少極多
返9放5每日準時放工
我放工仲有時間培養下興趣

再講呢邊福利好
你生仔女會有牛奶金
你老左每月有退休金
就算係加拿大交重稅
但最終你會睇到係落返自己袋
我識嘅外國人都冇咩儲錢嘅concept
因為佢哋都冇咁嘅需要
同埋我地當初就係驚自己做多幾年嘢會
入左comfort zone會唔捨得走
所以定左畢業兩年內要儲夠錢走人
香港人能力高幾班呢個好認同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞