加拿大讀書移民,你問我答

858 回覆
21 Like 56 Dislike
做waitress 又得,沖珍珠奶茶,Starbucks 賣咖啡又得,
好多野可以做
好呀,本身香港做開呢一行?
general question領事館點會答你,會都要你等幾個星期啦。問得都係追進度 (eg 超過佢publish嘅預計時間)
所有資料都係cic.gc.ca到有,仲幾易明,跟住application guide同document checklist做小心睇清楚就得
簡單嘢比agent做反而出錯機會仲大
凍sor*
我都係, 諗緊讀master定職業學校
想去加拿大讀it master,有無d係唔需要it background 嘅
想問下如果申請費貴唔貴 我見agency剩係申請已經要20萬港幣
問過幾間agency 都要幾十萬顧問費,淨係幫你攪學位收到offer已經要10幾廿萬
諗緊自己去apply d course, 到時搵工先搵agent 幫手得唔得
我都諗緊 比幾十萬剩係顧問費 仲貴過學費
報個外國course搞個visa都要搵agent
我意思係講緊類似我去讀書 我老婆係做野個種
移民部收好似百幾二百加紙報名費,另外ielts呀影相呀個d自己加。
agent收20萬係包埋學費咋掛
唔係 佢同我講學費自己比 佢話20萬已經算平 所以我先黎依到問咁多位師兄
You can do it yourself
cls
似想呃你首期跟住走佬,或者十問九唔應,之後搵d理由耍走你
cic.gc.ca官網其實好易明,睇清楚就得。由簽證一路去到PR , 國籍都可以自己做。呢d野親力親為好d
明白哂師兄 真係麻煩你啦
我試下去網站睇下點搞先
不過諗住下下年先走 依1至2年儲番幾十萬先
師兄通常申請到批大約要幾耐到
幾千蚊港紙搞掂,以我記憶一定唔駛一萬蚊
黎到讀下書,識下朋友,周圍掉下cv搵工,
搵工都唔需要搵agent啦🤣
唔該師兄 咁好平 咁儲落個幾十萬應該夠過去讀書加租屋 可能2至3個月到先搵工 適應下環境先
https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/application/check-processing-times.html
官方寫5星期,實際好難講,個個有d唔同而家政府officers d priority都大亂
儲下錢讀書都好嘅,不過過兩年世界係點都唔知lu
其實我老婆係可以過去1年就拎到居留權
不過佢想同我一齊去 咁我話不如過2年先一齊去 依家儲下錢過去果邊買樓都好
都有諗過叫佢試下 不過問過果邊加拿大
佢話有機會得 有機會唔得
所以佢話唔想一個人過去先 想等100%去到
我話儲下錢先 下下年先去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞