加拿大讀書移民,你問我答

858 回覆
21 Like 56 Dislike
我見宜加加拿大IT仲逆市請緊人
聽聞爭住請人
但係同時都有好多印度同支那IT狗爭飯食
絲打要加油
一齊努力
呢排加拿大停課,
啲學校岩岩起步做網上教學,
我識個uncle做IT,
佢話呢排啲學校好需要IT
不過唔清楚IT嘅移民情況
咁多同路人!小弟安省已上左岸。
其實無話邊條路一定得,但唔行就唔會有路。
或你甘願留係而家嘅香港。
Good luck
Subway 好舊
重點係你要prove 你有收入sponsor 到佢。
想搭單問吓,我都係citizen,打算同下年左右同女朋友一齊走,如果用sponsorship係咪一定要有返一定經濟基礎先至可以申請到,因為暫時未有結婚嘅打算,同埋都仲儲緊錢過去,所以帶過去嘅錢都唔會太多
Ching點解揀去winnipeg嘅?
好過無架啦,咁無得同香港日本比。
屌有次搭左兩個站突然壞左全世界Sheppard 轉巴士但條隊長到上唔到,
我去番原站屌佢話唔撚搭退錢,佢話無呢條rules
Ching可唔可以分享下
想參考下成功案例
我比較好彩,不過都plan 左好多年。
老婆係citizen 不過香港大。跟住是但一個搵左工先過黎。
香港就一定搵錢多d, 親戚朋友都係晒香港。
但我唔想生活係一個injustice 的地方
其實多倫多有幾多連登仔

開返個WhatsApp 谷好無,Facebook個谷平均年齡層比較高有代溝,溝通唔到
好呀!
好同意
唔結婚無得搞,check 番好似income requirement 唔係必需。
但最好prove到at least common law relationship, ie 同居至少X年
咁如果過去嗰邊結婚跟住開始同居得唔得?因為暫時喺香港我哋各自同自己屋企人生活,如果過到嗰邊嘅話會開始同居
疫情之下IT工都算係最安全之一,保得住飯碗又唔會影響日常工作,甚至比起之前更加需要IT9
我幫緊兩個小朋友補習
佢哋學校啲網上學習真係同香港差幾皮
我上堂啲tutor連PPT都唔識用
最誇係有個tutor開開下youtube禁錯
去返桌面
跟住佢call IT嚟 話電腦壞左
Social Work移到
好似係3年
識好多印印IT, it9 黎講加拿大好過香港好多(我指搵工難度)
Sponsorship 要結婚或common Law. Common law 就要prove 最簡單係同居,唔同居係好難。
你個case 最難係要時間prepare paperwork 同status. 早少少plan 啦
可以working holiday 住先但一年內都要搞惦個working visa
我都預咗未必可以一齊同步過到去住,所以暫時我plan緊可能我會過去Vancouver先,跟手就喺嗰邊即刻搵工,到經濟條件許可就會接佢過嚟跟住簽紙結婚,再大家一齊做嘢儲錢咁,想問吓如果咁樣大概要帶幾多錢過嚟,暫時預算會係儘量嚟緊一年內儲定一年左右嘅使費先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞