加拿大讀書移民,你問我答

858 回覆
21 Like 56 Dislike
講真做early childhood education真係識呼吸就請夠唔夠生活就另一件事
極小數我聽過會係外國直接請人做埋LMIA嘅工
hi,你住加拿大where
yvr
落richmond 同d 啊姐傾計
爸打有無話邊度可以check到資料?因為我都想行bcpnp IPG呢條路。但又無講計分又無講其他要求,好似讀完有pr
你可以申請不過批唔批另一件事master pnp不嬲黑箱作業 你有青春有錢可以玩 輸唔起唔好玩
我淨係俾你睇下d資料,有咩自行解讀
合資格master同PhD program
https://www.welcomebc.ca/getmedia/8f55cca6-5e8c-4e3c-8456-f65d2a5a2221/BC-PNP-IPG-EEBC-IPG-Eligible-Programs-of-Study.pdf.aspx
236 個Master’s programs
135 個Doctorate programs

https://www.welcomebc.ca/getmedia/c020e2f5-bfb2-41f7-b7c6-60e41d176f8f/BC-PNP-Statistical-Report-2019.pdf.aspx
2019年BCPNP報告
2019年 789 人申請咗 SI-IPG & EEBC-IPG -> 749人提到名
成400個program嘅畢業生得700幾人apply? 不過我無係呢d program畢業嘅外國人比例。
再breakdown,最奇係SI-IPG 509人申請但提名咗523人?

我唔同意係黑箱作業,係中間有d報名機制我哋唔知。其實好大機會係政府公開資料不過未有人request到
ontario版起碼知道係太多人apply每年開2個鐘就爆,一係就隊爆server要大修完再開
Thanks,我真係輸唔起,睇黎都無謂博😞
想搏唔洗工就有pr的確好多未知數
不過你本身都想讀grad school嘅話,用佢做跳板都無話特別大風險。唔用bcpnp ipg 都大把其他方法。master degree係CRS都加分如果你有其他計分位隨時夠直接入fsw添。無嘅,用pgwp搵工用bcpnp ig category都係提名方法。仲有federal ee-cec (做一年加40分)。不過而加經濟咁差好多野好難講。讀書移民最大風險就係讀完2年之後轉政策,咁你之前plan嘅野就可能無晒
連呢d風險都承受唔到,咁你加油海外搵工,有人請就掂晒
大原則係,門檻越低,難度越高
Thanks巴打,但因為唔後生啦,年齡果度都扣晒分,所以先諗ipg呢條路。
你呢尾果句,係咪即係搵到工,基本就拎到pr?
年齡扣哂分你認真考慮英國澳洲啦
Bc省真係冇乜工作機會
怕你得個浪費時間得個吉
同時你啲朋友英國hea 6年有British citizens
唔一定,省提名多數都係基於份工,所以公司肯sponsor,省批准份工就得,不過唔係份份工都合你個省嘅要求,每個省審核標準唔同
所謂讀書移民其實都係買個機會用1-2年時間免sponsor搵公司請。你叻嘅咪直接搵公司sponsor你都得架
正常打工仔冇特異功能唔會sponsor啦
Pnp對公司都有要求
唔好玩鳩人啦
其實唔係,pnp唔係你講咁難,唔係野野都咁難既

睇省,睇工種,睇公司嫁姐
靠agent 搵工最容易
其實好多僱主都肯做,唔係經agent既情況下

正正常常幫公司做野,我見十個有五個都肯。
Push
公司請外國人最大障外就係要經歷好長嘅sponsor過程
兩種程況:
讀完書有open work permit,要留低搵工唔可以話易,但絕對唔使特異工能。因為公司唔洗等即刻可以請你開工。請得你嘅佢想你留,都會肯做sponsor
直接海外搵工的確超高難度, (唔係無可能) 不過就咁搵工又冇成本, send幾個email就試到, 做下又無妨
有無巴打都係trt?
想問係咪所有diploma都有實習機會?
最好就睇返學校個網站啦,
我唔敢答你100%有
有無人Vancouver得閒出黎食飯悶到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞