加拿大讀書移民,你問我答

858 回覆
21 Like 56 Dislike
之前睇過少少資料
PNP好似係難度低啲,但申請時間長
EEPNP就相反,難度高啲,但快啲,因為佢係跳過省政府,直接上聯邦政府
歧視其實嚴重,不過唔係針對亞裔人啫。中國人社區又咁強大。
阿不就好棒棒
幸運地依家都搵到野食,
畢業後搵工應該都無問題
PNP係易d不過對省經驗睇重d。佢仲難過EE咁點解要佢提名?

直入EE而家都唔抽,就算開返到會升。所以假設佢短期內,無任何加拿大都好難直入。可能淨返d PhD, IELTS全8。淨低嘅只有個別PNP。

pnp中通常有分EE stream or paper stream嘅,Paper stream要求低d因為唔使合EE資格先。不過如果係唔駛工唔駛讀書做嘢,呢d門欖低嘅就最難。太多人合格你好難夠人快。原則上:門欖越低,難道越高
無國界課程咁,
真係咩人都有,
就係香港人就得我一個

生活方面我覺得係少左啲朋友,
無得好似以前喺香港咁,
想約朋友出黎玩就出黎玩咁方便,
依家都慢慢建立緊自己嘅生活圈子

大家都要加油
*搵到野做
我個時連蝗都冇 冇人講中文
不過本地人都好好人 仲日日車我返學
一個人定兩個人加埋?
每人
岩岩追到post見到原來你講左
有興趣移去加國,準備中,可唔可以留個tg 問多少少課程同agent d 野,怕自己回post 回到1999
有少少後悔 不過諗諗下個邊真係唔岩我住
如要移民都去台灣 起碼啲人親切啲可以傾到計
鬼佬仲親切啦
你目的地係邊個省呀
https://t.me/fuckthep0p0dllm
Agger
真心驚大溫個地震帶...
呢個post嘅情侶係本來香港就一齊緊?
一齊香港儲完錢過去讀/做野?

如果係有冇諗過其中一個去唔到會點?
佢地係禮貌上親切 不過係幾友善 但傾唔到計 文化背景差太遠 佢地講笑啲笑位唔係當地人根本聽唔明 好似你同個鬼佬講周星馳一樣道理
同埋本地既加拿大人好多都好單純 個感覺好奇怪 歐洲人就正常好多
笑左
好認同!
我同啲同學會一齊傾計,會出黎食飯
但係硬係差啲嘢咁,
個交流係好淺層
我個時太無聊入左個動漫學會之類既野 諗住識日本人 點知啲日本人都係自己個堆玩
但個學會好多俄妹同歐洲人 所以就同左佢哋熟
但都係怪怪地 傾唔到耐
係最多去同學到bbq飲下野咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞