加拿大讀書移民,你問我答

858 回覆
21 Like 56 Dislike
90後情侶
去左加拿大讀書半年,目標移民
見身邊好多人想走,所以開個po分享下自己既經驗

見到連鄺俊宇自己都保唔住,你仲相信「溫柔是最大的勇武嗎?」

取消功能組別 五大訴求 缺一不可
全民習武 唯一出路

係咪讀咩科都得?
有冇話邊啲科易揾工?
預計畢業後一定有僱主擔保申請到移民?
1. 移民就緊係唔會讀咩科都得😅
2. 加拿大移民官網有指明0AB類別既職業可以行EE(快速通道)
你可以上去了解下邊個類別岩自己
https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/immigrate-canada/express-entry.html
3. 冇人可以100%保證一定有,有既都一定係呃你!

小小建議:加拿大有好多個省,
每個省移民政策都唔同,
你可以先初步了解下各個省既移民政策同居住環境先,
揀左幾個目標既省,再深入搵資訊
係,自己儲
Diploma of Culinary Management
雖然我唔清楚你問緊嗰個係咩分,因為加拿大唔同嘅移民方法有各自嘅計分方式,而我地諗住行express entry,以下有條link,你可以去填下啲資料,計下大約自己有幾多分,而近年用express entry移民嘅分數係由450-470分不等
Link: https://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/crs-tool.asp
Post graduate work permit 之後Eexpress entry 轉PR 而家搞緊citizenship
讀書EE 轉PR 都幾影 最緊要係最少一年工作經驗
Hi bro
你邊個省呀?
儲左年半,around 30k
筆錢慳住洗都夠生活費同學費既
我而家搵到份part time 就唔洗食老本
如果讀大學係咩科都得
最緊要係你之後搵果份工係咩工種
利申: 成功讀書移民
Sor9打錯,係HKD$300k
絲打不如都分享下成功嘅經驗
本身香港有healthcare related嘅專業牌 但係要喺加拿大執業要去waterloo得個1年嘅course再考試
應該係用EE? 我見我果行好似係a part嚟
我覺得最緊要係要知份工會唔會擔保你同埋要搵個好既移民顧問幫你搞手續
paperwork果d一有甩漏就好麻煩
*Waterloo University 讀個1年嘅course
有冇大概嘅路線建議下
以Toronto downtown計
我地見過租share house一間房最平見過750 cad (全包)
食就豐儉由人,每餐自己煮既話大約2-300 cad
交通主要用TTC(巴士、地鐵、street car),student monthly pass 130cad

以上係最基本既每月洗費
我地開頭係香港試過搵移民顧問
但發現唔可信
最後都係自己搞留學簽證
不過唔排除遲啲搞pr會搵顧問
加國搵好似平過同可信過香港好多
點解兩個人未結婚可以一齊去到?好似EE都要等invitation
我地各自分開申請,
唔係用partner身份申請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞