每日期指分析

823 回覆
67 Like 3 Dislike
今日有機會出到大方向,簡單幾句講下支持同阻力(自己汁生)
阻力位 23980 24120 24235
支持位23600 30天(大約23775) 23895
今日以偏淡為主,買PUT既止蝕要放到24120,如果想偷位買既PUT要細注

Btw 想問股票,有咩就照PM我(未必可以即時覆到)
樓主訓咗 佢半夜出比大家參考
今日試下開個tg group, 係俾大家share news同傾計。
所有分析同部署我仍然只係fb同lihkg分享,所以如果想問我股票既問題都係要fb 留言俾我。
入面靠大家自律,我太忙都唔會得閒管理到。

https://t.me/joinchat/RaJySxmIuuPwqV_-Q38OJQ
入左tg group都繼續推文
今日14:32期指又出現過一次震倉,大成交後抽番上,橋唔怕舊,形態同手法同之前圖解嗰次近乎一樣,先做支持位比散戶定止蝕,再(假)突破高位派貨,後打穿支持(止蝕)位收貨,心水清嘅喺13:21突破之後唔再上(派貨)嘅時候應該好大機會預計到

呢兩日買call走位嘅空間其實較大,之前講過,只要外圍企穩50MA唔回,港囡落後逢低買上較着數,尤其好多人仲係睇淡

冇玩TG,所以後會有期
跟開巴打
巴打唔好走, 呢個POST吹下都得.
[5月11日]
上星期五晚美市升夜期跟升之餘升得仲多過美市,睇得出可能港股今星期可能唔太睇美市,主要睇A股頭,今星期開市最主要睇下港女可唔可以突破下降軌,以技術面去睇如果恆指今日收市企到係下降軌上面 (紫色線),並且隨後一兩日都企到上黎,後市就唔好睇得太淡住,港女有機再衝返上黎。相反,如果收穿係下降軌下面,有機會做完反彈。暫時最安全做法係要等個市出方向先再跟做,大家最好忍下手先。

夜期HSI 24211
道指DJI 23331

阻力位 (紅線) 24257 24318 24600 24657
支持位 (黃線) 23895 24030 20天線 24193

5月11日即市牛熊攻略
(DAYTRADE: 今日如果開市係( 20天線 - 24257 )建議大家唔好落場住,等方向

睇好既朋友10點後: 係企上24257先開call,3點前/突然大成交就一定要食,以防係假突破。第一步睇24318,目標上24600,止蝕大家要放係24193。

睇淡既朋友10點後: 可以係24145左右細注買PUT,止蝕要放到24193,第一步目標睇24030,留半食半,再睇23895,建議大膽既朋友可以鎖完利後,有剩就試下搏過夜。保守既朋友可以係24657到試開put,止蝕都係放24657

以上都係個人意見,最緊要睇住止蝕位黎做世界
個股方面:太多喇,隻隻都有唔同既地方,如果想知道分析既可以係下面到留言/PM 我地

最後老土講句,你地既支持對我地黎講係一種動力,希望大家LIKE & SHARE !!!
同我地一齊日日刀仔鋸大戶~
https://www.facebook.com/HKtraderAnalysis/
#港股 #股票分析
呢個真 呢個post吹下水啦
朝早就升穿晒D阻力位, 好有上似上上星期
可以繼續係到傾呀巴打
巴打真有心推post

今朝開市如果估唔到點行,睇下泡菜圖又有機會食到港囡開市一落一反彈(咁啱大家都係試20MA彈),唔貪10點可以收工了

申利:港囡唔一定跟㗎

呢排跟韓妹張圖好似
Ching快d玩埋tg group 又有多個高手
巴打

齊齊學野

呢幾日分勝負未
巴打
唔想呢d咁有資訊性嘅post沉
[5月13日]
呢排太忙,原本打算今日都休息,但有時碌過下TG 見到你地撰損曬手,有D擔心你地,加上今日700出業績,如果會亂TRADE好易出大事,廢話少講,直接入正題。

琴晚美股雖然話回黎,帶動埋夜期都跌落黎,有幾樣野我地值得留意既係,中資股琴晚爆升,同埋中國etf都係升緊,加上外圍既表現其實都唔係太差,依舊好硬淨,呢種市其實係好難炒,美股弱,A股強,夾係中間又難TRADE,又冇方向,波幅細但又上落快,我地唯一有可以控制到既野就係控制注碼同埋個買入價。

呢到想分享下我既入市策略,寫得有D長氣,希望幫到新手唔洗交咁多學費...
好似呢市夾倉市,好話唔好聽,其實都買大細係冇咩分別,我地如果個值搏率唔高既話,其實夾硬黎入市贏果3,40點黎冇咩意思,只係劵商打工...呢種市真係要講要入市既時機,基本上就係得開市後果15分鍾(風險大,果日方向未出),同埋之後到大阻力/支持位,先有入場既價值。
(下面呢個方法只係岩夾倉市用,同埋只係新手懶人包,正常要睇多幾樣野)
如果10點後,一日未到關鍵位(轉勢位),我都唔會考慮入市,最簡單點樣判斷邊個係關鍵位既睇法係開住5分K圖,之後埋個MAVOL指標(新手自己上GOOGLE睇下點用),有大成交,加上個平均成交高過之前,多數出現係 10,20,30...天線附近,前高前低,週開都會出現,咁就可以判斷到係唔係關鍵位,如果搵到關鍵位,都唔好咁心急入住,等埋下一支5分K先再決定,最安全就用15分K(岩方向,但唔靚價,自己決定)
*好彩買到靚位,就唔好出出入入,又係睇住關鍵位先放,到止蝕就走,盡量控制入場次數*
**如果連住幾次咁輸錢既,就今日冷靜下先,炒股最緊要係個心態,一輸就急,一急就輸**

夜期HSI 23940
道指DJI 23764

阻力位 (紅線)24093 20天線 10天線 24230 24328
支持位 (黃線) 23827 23957

5月13日即市牛熊攻略
(DAYTRADE: 建議700業績公佈前,就食下花生先,唔好亂PUT 700,有投行預計700多20%營收,有咩就等業績公佈咗之後先再算)
另外今日要睇10點後守唔守得住琴日個DAYLOW,

睇好既朋友: 大膽既朋友開市睇下可唔可以靠近20天線,買CALL搏上,目標價睇,睇下穿唔穿到睇24357留一半食一半睇24497(有機會要等700先至上到),不過止蝕要放20天線,保守既朋友就要等24497先好細注入場
700業績公佈前,建議離一離場

睇淡既朋友: 建議等10點後先入市,睇下上唔上得返20天線,如果上唔返我地只可以偷位買PUT,止蝕要放20天線,目標23827,目標大長沽,唔好過LUNCH
*另外如果穿上24494週開既話同樣都唔建議開PUT*

以上都係個人意見,最緊要睇住止蝕位黎做世界
個股方面:太多喇,隻隻都有唔同既地方,如果想知道分析既可以係下面到留言/PM 我地

最後老土講句,你地既支持對我地黎講係一種動力,希望大家LIKE & SHARE !!!
同我地一齊日日刀仔鋸大戶~
https://www.facebook.com/HKtraderAnalysis/
#港股 #股票分析
如果今日跟泡菜買上又有得食,只係港囡開市唔夠低(裂口唔夠泡菜大),要磨多幾棍至上
感謝樓主
呢排成日跟泡菜真係⋯
其實泡菜開市個pattern係反映亞洲現貨市場對昨夜美股嘅反應,所以港囡開市多數會做番類似反應,除非港囡有自己特殊因素未反映,開市時睇泡菜(早你個半鐘預演咗),比睇美股期貨更具參考價值

依家大家都挑戰緊轉燈,之後各自修行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞