每日期指分析

823 回覆
67 Like 3 Dislike
用3月個頂(268)做指標OK,另外3月跌市前個頭肩頂頸線伸延大約係265
Thanks vin巴,可唔可以透露下你短線有咩部署
唔知中唔中,暫時估嚟緊行類似去年4月模式,月初見頂後行range(大概800點內)上落做個鐵底效果,之後至真跌,玩range啲位可以睇樓主推介

不過前題係先見頂,依家未肯定前只可細細注

多謝vin巴今日個市回都唔回下 想搵位入 又怕高追
今日個勢真係似大戶出貨feel
散戶通常中招係跌市太早入貨(或者升市太早出貨),跟住加碼溝貨,最後頂唔住低位止蝕,大部份散戶會好似你同我咁今日都係唔敢高追,所以大戶今日未必出到貨,事實上散戶多數喺升市沽貨或put, 翻查過去兩日大量資金係流入熊證及認沽證就好清楚

前幾日喺第二個post講咗由2月28000開始跌之後散戶嘅持貨(按CCASS數據估計)概況,喺度分享番參考下:

.....由2月280開始跌,散戶係一路跌一路買,外資大戶就一路跌一路沽,去到穿230樓下時散戶頂唔順止蝕沽,外資大戶就開始反手收貨,所以當時打穿230去到215就係真震倉 (可惜呢啲數據只可以事後fact check)

215後散戶係見有反彈就繼續出貨,大戶就繼續收貨,彈(升)到240時戶基本上喺要出到260以上買嘅貨

而呢兩個月横行散戶仍然係240彈上就出貨,250回落就入貨,但整體仍然係出貨,依家應該係出緊280嘅貨,或者係陳年倉底貨

所以睇持貨走勢,估計大戶目前係仲未派大貨......

後註:
大戶出大貨常見手法係先抽高做個鐵底,跟住做個跌市比散戶入貨同溝貨,而睇數據之前3個月上落市大戶已經將散戶嘅貨抽得幾乾下,所以今次升市大戶係直接買上,唔使借淡友止蝕盤都可以勢如破竹,不過亦幾難估頂

而目前只係估計前頭肩頂(265)上面加埋之前高位應該好多蟹貨,而好多倉位指標亦好似去年4月,所以暫時咁樣估住先,可能係錯,唔使多謝
今日大升市,散戶都係繼續入熊走牛,夜期又夾

即係有排升
外資瘋湧買A股,人仔大升,資金市,今次估頂要睇人仔圖,唔係股市圖

[7月7日]
琴日個市咁升法其實都唔洗點諗,加上美股都咁升法,睇怕開高既機會好大…

不過有樣野我地要開始小心,股指升緊,但隻VIX都同一時候升緊,呢D時候我地要開始留意,跟買CALL要細注,買PUT要更加細注,同埋持倉個時間要減少。呢種市唔應該咁進取,另外講返琴日,我自己個指標由(9:10,10:20)已經係咁出現背馳訊號,但個指數都係到不停咁升法,而對上果次出現呢個情況已經係對上6月23號,之後就再對上已經到19年6月10號,兩次都係大升之後,再黎一下急插,(6月10跌1500點<背馳咗一日>),而6月23如果唔計個訊號開始正常返既,就跌600點(背馳咗半日)....今次背馳咗咁2日,我反而相信係大戶出貨FEEL,個市要大跌首要做到個市場氣氛好好,每次拉低都會有散戶幫手拉起,之後就開始等利淡消息,呢套就係大戶既操作手法,黎緊我會開始部署返買返少少熊仔,開始溝淡返少少好倉,而好倉都會照留,不過都係留返少少。

今日既關鍵位係
27908,重大阻力區
27082,黃金分割(0.786位,短暫阻力)
26825,大阻力位
26300,大成交區域,阻力變支持
26080,黃金分割既0.618位,阻力變支持
25486,上升通道阻力變支持

(7月7日即市牛熊攻略)
呢D位真係唔敢叫你地買,強烈建議一定要細注,買PUT一定要出日K出陰燭先買得,如果唔係夾死都似。
睇好既朋友,CALL就自己搵支撐位當止蝕,自己睇位
睇淡既朋友,我地睇下今日會唔會出陰燭,俾我地細細地擋個市

最後老土講句,你地既支持對我地黎講係一種動力,希望大家LIKE & SHARE !!!
同我地一齊日日刀仔鋸大戶~
https://www.facebook.com/HKtraderAnalysis/
TG : t.me/hktraderanalysis2020
昨日單日有大約$184M資金凈流入恒指熊證,$66M流入恒指認沽證,係近呢幾個月嘅大銀碼

如果個市係升就會繼續夾不留手並收升,相反如果係明顯資金凈流入淡倉但個市肯收跌(放生淡友),見頂機會濃

惟有等....
今日個市一hit到你尋日講嗰個268頂就跌,咁算唔算係估中個頂,之後睇今鋪係真跌定橫行
自己原本估個頂係前頭肩頂線265(即今朝開市位),開市衝多3分鐘近268就好快回返去264樓下,跟住冇再升,而過去連續幾日散戶係勁多資金流入淡倉同流出好倉,上面講過咁嘅情況,如果個市係要升大戶應該唔會客氣亦無顧忌咁夾上去(好似昨日咁),所以9:40後一直上唔番264已經知好大機會係見頂,只係未轉燈未能確認

到下午轉跌,即昨日淡友可以走人,尤其係跌穿260(約昨日枝陽燭一半位),等如昨日有一半淡友可以take profit 走人,留意昨日有2500億成交,今日2400億,今日個低收位大槪鎖咗兩日超過3600億成交(當昨日下午陽燭一半坐咗),咁樣睇大戶應該派咗第一浸貨,派咗嘅貨應該唔想更高位收番,7月大機會已見頂

走勢仍在預期中,繼續估嚟緊行一陣range,睇番今日同昨日大部份成交都係262樓上做,所以估個range頂可能約262,底可能係前裂口255

只係斷估,形勢日日變,自己未必跟足
多謝vin巴,我反而覺得未必係大戶想放生老散,而係仲未搵到位做個頂俾散戶,以為撞頂回落,如果大戶要繼續推低收多d籌碼先,由24100果到推上黎個差大戶手上既貨應該fing得7788,依家似係要棍落拉低,收貨,再行上
同埋如果真係大牛市,大戶正常就唔應該俾佢收陰燭

睇返樓豬果兩日,都係急跌完,好快就急拉,我估應該係呢個禮拜既事
265係前頭肩頂頸線,而2017年8月到今年2月,絕大部份時間恒指都係喺265上面,所以上面係今次熊市嘅重蟹貨區,如果恒指短期內真係由熊轉牛就可以殺番上去

只係自己目前仍未相信恒指好快由熊轉牛,所以傾向估係見頂回落,冇水晶球,可能你嘅睇法係啱

至於樓豬嗰兩日嘅整體形勢同呢次(預期要熊轉牛)幾唔同,成交額呢同兩日亦好唔同,未必可以直接比較

另外過去兩三個月嘅上落市係大戶將散戶嘅貨抽乾咗,喺250樓上時大戶手上係好多貨
咁應該要磨一排先散到
[7月8日]
個技術性牛市~又完咗喇
琴日個升完之後急插,加上美股既走勢,低開個機會偏大。但個市到底會跌幾多呢/仲唔會趺深? 又係果句喇,我地唔好靠估,又係睇阻力支持位去炒,邊面既值搏率既高,我地就買果面,依家買PUT,我地個止蝕位可以放26072,之後就26513; 而買CALL個止蝕就要最近就要放到25472(4月8至6月10拉上黎既上升通道),之後就要去到25050(上升三角型既頂)(呢個位會係比較重要。如果跌穿呢個位,個市又會趺返去(24300-25000)呢個橫行區。\
今個個方向好睇會係係咩位

另外係到多謝連登Vin既提醒,呢排人仔同個股市個關連性都好近,大家入市前可以參考下人仔走勢先,另一方面大家可以順便睇埋隻AUD,隻AUD對上阻力係0.70/0.71,而支持就係0.6990,0.6943。呢排個關連性都好大

最後,提多次大家,呢排個注碼唔好咁大,同埋唔好過夜,我自己寫咗個Pragrame都出咗aleat,有84個%機會跌0-2%(仲未backtest完),大家可以參考下。

今日既關鍵位係
26513,大阻力位
26250,大成交區域,阻力變支持
26060,黃金分割既0.618位,支持變阻力,WEEKOPEN,今日既關鍵位好淡分界線25486,上升通道阻力變支持
25700,大阻力位
25300,大成交區域,阻力變支持
25050,上升三角型既頂)

(7月8日即市牛熊攻略)
今日要睇開市開係咩位,如果開得太低去到25300上面,我地就一定係睇上
相反如果開得高係26250下面,我地都係照買PUT
如果低開既,買CALL會有利好多,因為止蝕會比較多

睇好既朋友,如果10點後,跌唔穿,可以係26060左右買CALL,止蝕放26040,目標睇上26250
睇淡既朋友,今日如果低開買追淡要好小心,呢個時候要小心,我地就唔買住。另外注碼方面要比平時注碼細多一半,建議等10點後,睇下會唔會跌穿26060,我地可以係26060左右買PUT,止蝕放26080,目標睇25700

最後老土講句,你地既支持對我地黎講係一種動力,希望大家LIKE & SHARE !!!
https://www.facebook.com/HKtraderAnalysis/
TG : t.me/hktraderanalysis2020
更正
AUD對上阻力係0.70/0.71,而支持就係0.6922
咁大家要小心,0.6943依家阻力變支持
會跌到0.6922,一跌亞洲市走唔甩
昨日跌市陰燭散戶大量資金流入牛證,但熊證卻未有資金流出,今日會比較難捉摸
今日似阿爺硬托定大户制造氣氛出貨
睇人仔,今日外資應該係繼續掃A股,A股推高國指,國指頂住恒指去出緊啲貨

今日難捉摸,結果就係唔行單邊行咗range
[7月9日]
琴晚美股隻NQ又上返喇,不過隻NQ撞咗個前高10694,今日要留意既位係會唔會回調到10641,望10569。而港股,首先要企返係26480樓上先可以繼續睇上,同一時間用黃金分割去睇個市(25489-26495)明顯可以見到係回調係0.618做咗個反彈出黎,同一時間形成咗杯型,如果杯型係成立既,咁正常應該今日/聽日會上到26480,最理想就係上埋26791,之後再係呢個RANGE到26480-791之間做個杯柄出黎,咁就有排上。
今日預計都係開高,如果開到係26480樓上,咁我地就可以繼續買上(保守10點後KEEP到既話),止蝕放480,如果企唔到就買PUT,另外26060呢個位依舊係好淡分界線

我依舊都係用觀望KEEP住細注即日為主,炒住浪為主,佢要升就炒上,就要跌就跟跌。

今日既關鍵位係
28332,
27881,大成交區域,阻力
27340,黃金分割既0.786位
26513,大阻力位
26250,大成交區域,阻力變支持
26060,黃金分割既0.618位,支持變阻力,WEEKOPEN,今日既關鍵位好淡分界線25486,上升通道阻力變支持
25878,雙底
25700,大阻力位
25300,大成交區域,阻力變支持
25050,上升三角型既頂)

行一陣range做柸柄等爆,爆上就牛一,爆落就熊三

萢菜依家做緊柸柄,枝柄個range行咗成個月等爆,睇下港囡之後跟唔跟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞