每日期指分析

823 回覆
67 Like 3 Dislike
真係托到出晒面,國指唔點跌
兩次撞226個位期指都幾大成交頂返上去
有諗過渣上, 不過無謂博過夜
食花生睇戲, 星期5,6日大把變數
啱啱穿小小期指波幅中間位(0.5)22635就大成交上返去,本來有值搏率,不過現貨試過但唔穿6月期指平均倉位(約23100),所以都係冇搏到
我搏咗過夜😂 阿爺突然之間推低個人仔 似係有大鑊野發生
人仔升喎,牛定熊咗?
我見佢係今個星期壓低,減息既機會好細,咁熊仔就唔怕喇
國家隊托市嘅話都會拖低人仔㗎,而外資大行喺國安法急跌後嗰兩日反彈都係減持,初步睇勢頭麻麻

但係如果大戶見到嚟緊有空窗期,唔排除又再推高啲至派貨,始終港股大落後,另外月頭幾日經常會先行個假方向水人入局,所以都有機會夾幾日㗎,不過自己最後都有小put過咗
Vin巴
請問23100係睇日線圖,定係自己既睇市公式黎?
因為唔係好明白
呢個自己計,簡單地係期指累計平均成交價,由於網上未搵到精確成交數據,自己都只用每日成交量同高低價去圍個大數 (如果搵到網上有請通知一下)

喺月頭大概就係等如所謂"轉倉位",可以用嚟就好淡分界,月頭企喺個平均價上面即係好友佔優,跟住月內通常會走升一段時間,到差距太遠又有機會回調
vin巴睇夾上埋下個禮拜?
月頭其實有少少㗎,但係喺個核彈市前面又唔敢睇好,所以變咗月頭唔搏太淡,以下有幾樣嘢可以參考下,但始終係吹水嘢,唔好影響自己判斷

1. 市場有大量淡倉而月頭個位又已經開得好低,不利莊家操作,有啲Put/熊產品可能係白做,冇做足對沖嘅話更要蝕住做,有機會推高少少就可以buy time 同調整一下

2. 短期最壞消息已經出咗,如果Trump唔玩嘢住(睇今晚同weekend),冇新進展細節嘅話,嚟緊一兩個禮拜其實係空窗期,港股可以有空間追一追落後,反正有國家隊幫手托

3. 大戶依家個位就算出21500撈嘅貨都係冇咩肉食,除非出倉底貨

4. 月頭幾日經常有假方向水人,昆唔到人入call,妹走啲put都好
[6月1日]
都係簡單打幾句~ 最近有D忙...顧唔到咁多野
上星期五尾市出現大成交,加上出咗周線出咗支陽燭出黎,預計今日會有一波反彈,同埋會個波幅會好CHOK,建議等10點後個市穩定返D先再入市,但大勢依舊睇淡(29000拉落黎條下降軌) ,今日個係關鍵位係23384,假如今日如果升穿呢個位,有機會會升到去23515。
因為大勢依舊係睇淡,買CALL只係DAYTRADE,記得用控制好注碼,保守既朋友建議係23515到玩彈高熊,23384到細注入場。

**之前有分享叫大家背熟燭既形態,如果5分K出現轉勢既形態先好入場。

阻力位: 23134 23301 23384 23515
支持位: 22725 22961 23089

6月1日即市牛熊攻略
(DAYTRADE:今日應該會有一波反彈,買CALL有利,不過值搏)
睇好既朋友: 今日個止蝕位得22961黎做止蝕,要確定今日既升勢,一定要等升穿23089先可以入市(雖然會賺少咗,勝在安全)(但止蝕要放差唔多成120點...又開始唔太值搏),除非一開市就GAP開升穿23089,咁止蝕就可以放係23089(值搏率會高好多),第一步睇23134,再睇23384留半食半,睇23515,保守既朋友可以等係22961先入市

睇淡既朋友:同樣都係等10點後玩彈高熊,可以係到23384細注開PUT,止蝕就放到23384,目標價睇23089,保守既朋友建議睇下有冇機會係23515到入市

BTW 我自己都係彈高熊,順個大勢,TRADE會舒服好多唔洗成日忙住睇個市

最後想講多次個我個理念,我目標係希望可以GROUP到一班熱愛炒股既人,而唔係想要一個一言堂,所以我絕對唔會介意大家指正我錯/分享你地既意見,希望大家一齊進步!!

最後老土講句,你地既支持對我地黎講係一種動力,希望大家LIKE & SHARE !!!
同我地一齊日日刀仔鋸大戶~
https://www.facebook.com/HKtraderAnalysis/

#港股 #股票分析
Support
support!!
Trump冇時間表冇細節,月頭似會堅夾
09:20 HSI 23539
高過最高阻力位﹐要如何佈署?
依家個期指位係想殺埋23750堆熊,睇埋真唔真先
23700-23799 上埋就雙頂 我信!
仲諗住每逢低揸上,完全唔會有位跟
今日唔玩了,等位沽
大戶計到啱啱好殺23798同23800兩個位嘅肥熊,等如約2000張期指
今日玩彈高熊點睇?
被殺的一份子
我以為23800熊已經好遠好保守,結果豬左幾千
推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞