每日期指分析

823 回覆
67 Like 3 Dislike
教科書或正常會用圓底收集做例仔,但恐慌式下跌同急彈嗰段嘅overshoot唔睇嘅話(斬咗去),其實都可以睇成係柸底,唔影響背後嘅演繹

熊市反彈常見失敗嘅柸柄形態,舊年4月同7月已經係,今次個柄上面係熊市重蟹區,應該要係牛一至夠力衝上
十幾間歐美大行,個名一講就知係ibank嗰啲
我岩岩先開始學,一直以為要圓底先叫杯 冇諗過可以Cut走尖位去睇
想問下應該點配合成交量去睇?杯柄個成交應該會爆高?
創盈即係X港通嘅北水,主要代表大陸老散,其實坐恒指成份股好少比重貨,買賣行為同香港散戶好似,升就沽,跌就買(3月),唔係market maker, 唔好比報紙成日吹北水點勁點勁誤導咗
傳統個圓底+成交縮背後嘅原意係用嚟確認大市沽壓已除同見底,所以急V插+彈完唔回頭呢段嘅理解同個圓底其實一樣(沽壓完同大市見底),只係個樣冇咁靚仔

之後慢慢回升係大戶收貨期,理論上成交都係慢慢升(因為開始有人跟車),去到重要阻力就橫行整固但成交又唔會點跌(有人見阻力賺夠走而大戶就收埋呢啲貨),時機到就爆(大成交)
再補充多一樣,圓底最底嗰段另一個演繹係大戶靜雞雞收貨,而V彈其實係大戶快速收貨,其收貨效果同效率係比圓底更好,至於之後柸邊同杯柄嘅發,大家嘅演繹應該大同小異
[7月10日]
琴晚美股開市果下雖然話跌咗一跌,大家都好興奮~但呢個時候...我又係衝出黎STOP住你地HAHA,千跌係會發生既,但一定要有齊以下條件先,同埋個市係趺緊既,但係唔係我地想像中會跌咁多。

首先.有幾樣野要留意下先,
1.我地可以留意下係VIX,隻VIX依舊係29.3到,仲未上破,個市要千跌,等升穿37.2,破埋39.7,我地先可以大長PUT
2.隻XAU,隻金琴晚食完一轉之後,我琴晚再係1797到再加返倉,止放1797,個市要大趺又係穿咗先講
3.港元太強,大量熱錢流入,要講點解強睇怕有掛講(今日係到唔解釋住)
4.我自己寫個Programe,個利淡訊號,比反而係下趺咗(仲BACKTEST緊),目前只係用黎參考

今日既操作主要係兩邊個,之前都講過25800-26100呢個位好難做野睇方向,我自己會依舊係炒即市,睇阻力支持玩做兩邊,同埋以玩即日細注為主

(資金比例)
前日好淡倉分佈:3:6:1
5成淡倉,3成好倉,1成黃金
今日好淡倉分佈(4:4:2)
我今日個部署會可以平走少少淡倉,加返少少好倉,之後黃金加返

今日既關鍵位係
28332,大成交區域,阻力
27881,大成交區域,阻力
27340,黃金分割既0.786位

26421,大阻力位
26250,大成交區域,阻力變支持
26060,大黃金分割既0.618位,支持變阻力,WEEKOPEN,好淡分界線25486
25808,雙底 加 細黃金分割0.786
25515,上升通道阻力
25330,大成交區域,阻力變支持 (超重要唔穿得)!!!!!!!!!!
25050,上升三角型既頂

另外呢排見個LIKE數同觀向人數都少咗,我前排寫咗篇解答問題是,寫咗幾篇教學文FOR茶友睇,如果大家有興趣既就係呢個POST下面到留言同LIKE,每日限量(5個)~手快有手慢冇

最後老土講句,你地既支持對我地黎講係一種動力,希望大家LIKE & SHARE !!!
同我地一齊日日刀仔鋸大戶~
https://www.facebook.com/HKtraderAnalysis/
TG : t.me/hktraderanalysis2020
琴晚美股開市果下雖然話跌咗一跌,大家都好興奮~但呢個時候...

原來咁多人睇淡
vin巴 開始掌握到個遊戲點玩,愈多散戶睇淡,我地反而要開始睇好
雖然自己大方向睇落,但都喺今朝走轉call,好彩,下午就破咗位
真係淡
你睇牛熊比例...呢幾日開始牛多過熊喎,今日仲睇好咪即係同散戶船
之前估過見頂後先行陣range (255-262),暫時仲算對辦,依家到呢啲位就唔追沽喇,收穿255(星期一枝大陽燭底)就另計
同意收穿255先睇得更淡,暫時都未確定係開始跌浪,而家仲算係回氣
認真post
[7月13日]
首先今個星期去到月尾都有美股財報出,同一時間外面都出咗好多預測報告,都係唱淡美股,我偏向相信大市係差既。

講返個港股大市先,上星期五個市跌咗落黎,最低去到25549,撞到4月17至6月10號拉上黎既上升通道,相信呢條線係相當關鍵(今個個位係25500左右)個位接近6號抽上黎緊底,可信度高
同一時間個市不停咁推緊WEEK保力加通道UPPER LINE,但同一時間有收縮既形態, 另一方面我地可以睇埋H4圖,我地好係可以好明顯見到係25878左右有個明顯既阻力位(阻力妏支持),如果今日突破到仲可以睇上~住

今日關鍵位:
26389:前頂
26244:成交阻力區
26144:成交阻力區
25878:保力加底加前底
25500:左右:4月17至6月10號拉上黎既上升通道
25128,重大成交區域,加前頂

XAU 1790.7,1807
CL,S37.8 R41.

**今日策略係玩彈高熊(中間會偷買上,不過要等穿位),至於會彈幾高就要睇個市點行,另外美股準備出大量重磅業績,我今個星期會以觀望主

我今個星期會開始部署買番多少少美股淡倉,同一時間好倉都唔夠膽留多,會走剩多少少,目前手頭上有(5仔,銀河淡倉,呀里好倉,另外XAU上星期中咗SL平咗(之後唔記得再係低位再入返,XAU係對下支持係1790.7(WEEK SUPPORT),而對上阻力係1807

(資金比例)
1.5成淡倉,1成好倉,黃金全清,中國國債1.5成,其餘現金,加張細期CALL對沖下淡倉

今日照舊會有教學派(第二篇),估唔到反應幾好HAHA~,今日照舊係派俾頭5個留言(考慮緊玩抽籤),另外頭號粉絲照舊PM我,我直接俾你地,多謝你地一直既支持。

最後老土講句,你地既支持對我地黎講係一種動力,希望大家LIKE & SHARE !!!
https://www.facebook.com/HKtraderAnalysis/
TG : t.me/hktraderanalysis2020
麵麵睇跌,咩都假
升穿阻力,重牛
[7月14日]
琴晚打完之後訓一訓個,半夜起身個市完全唔同咗,比我想像中跌得多,今日簡單咁樣講下。
美股NQ拉高之後跳落黎,同一時間望返隻另外果兩隻都係一樣,不過有樣野但得留意,同埋大家炒正股既都可以睇下,NQ主要係新經濟為主,另SPX同DJI 入面既都係以舊經濟為主,而港股入面同樣都係以舊經濟股為主,所以我預計今日恆指都一定係趺,但未必會係我地想像中跌咁深,另外琴日港股上唔到144之後就跌穿咗25900果下,我就知會出事,今日除法去睇操作得追沽同高沽可以做。今日我地要分開2個MODE去睇,開市即穿25500就追沽睇到25220左右,留一半睇25128,止要放25540;另一個操作要睇開市開係咩位唔穿25540就彈高開熊。
希望係出現第二個情況HAHA

另外我今日個Programe 叫我CALL醫療/內需,PUT零售 (個訊號呢幾日都有出配咗幾日),我唔敢搞,都安全既,你地當係REF參考下,邊隻最強最廢就唔講,未BACKTEST完唔敢SHARE出黎,但行業就穩陣既

**美股果3大穿曬頭破腳,不過我自己唔敢睇太淡,我琴晚都即日食咗糊,有咩野等埋亞洲市完先再算。

今日關鍵位: (冇咩點變,係 25540:個上升通道唔同咗)
25878:保力加底加 前底
25540:左右:4月17至6月10號拉上黎既上升通道

[7月16日]
琴日放完假,本黎今日想請多日假訓多陣,但睇一睇個Program訊號有D嚇親,見到資金流出現大變,個訊號係中性同埋係T+1,所以未知係向上定下,望埋今日先。

首先講一講美股先,美股琴日上補返個裂口之後,之後回落,睇返果3個指數,NQ行唔到上,而另外果兩隻就行番上去玩接力, 預期今日港股新經濟股又係休息多排先,今日睇舊經濟係咩反應先。
之後講返港股先,琴日港股係一度高開之後穿咗25878呢個位之後就大Drop 落去,相信呢個位又係好淡交戰區,另外睇圖15分K出咗條向下趨勢通道出黎,今日個通道阻力係25757,同一時間撞咗黃金分割既0.786,相信呢個位都好關鍵,琴日係25255做個個底出黎,之後回彈再落果下只係去到25305,今日要睇會唔會再穿,如果穿25305就望,25255之後又可以再行深D,不過值得留意既係個成交量縮緊,但個價係比琴日高既,似係出方向既感覺。

今日中國出GDP,又係要等數據出先有得TRADE,唔洗心急......一開頭打打下字係想做預測,但諗落中國..GDP點有得估 HAHA..所以大家都係等下先。

**今日會出方向,唔敢肯定上定落,圖就睇落,成交分割就睇上...今日又係玩日內炒浪仔

今日關鍵位: (冇咩點變,係 25540:個上升通道唔同咗)
25757黃金分割0.786,加15分K下降通道
25255:重要既前底,加大成交

今日照舊有教學抽,不過都係前1-3篇,後面果D未得閒再寫住,想要既就照舊係FB呢個POST到留言~收市後再PM你地

[7月17日]
今日訓晏咗少少,極速咁簡單打幾句。
琴日港股真係跌咗落黎,同訊號一樣..算係出咗方向。大勢係淡既,不過今日會彈既機會好大,唔知會彈幾多,目前黎會彈到到去20天線既機會好大,加上呢個位係琴日既主要成交分佈區,所以阻力都當相大,唔係咁易就穿到。另外今日星期五,唔會咁快行住,CHOK上CHOK落玩洗盤
另外今日要特別留意美元走勢,琴日個市會隊落黎既主要原因都係DX升咗,而琴晚DX又回落返,搞到美股又係來回咁殺。

**今日策略係個市會玩反彈,如果入場做CALL一定要細注,因為係擋個市

25757黃金分割0.786,加15分K下降通道
25255:重要既前底,加大成交
25170,重大成交區域,20天線(重要)
25000,散戶心理關口(會係呢個位到來回洗
25950,前上升三角型既頂

今日照舊有教學抽,不過都係前1-3篇,後面果D未得閒再寫住,想要既就照舊係FB呢個POST到留言~收市後再PM你地

[7月23日]
首先輕輕講一講琴日先,琴日比我預期中跌得多,我原先估計係上到25715左右之後回落貼近10天線收,另外港股琴日出現穿頭破腳,傳統智慧係轉勢訊號,不過夜期拉返上,破唔到前高25255,今日如果要睇好既話第一步一定要上返25255先,不過仲有樣野值得留意既,如果睇資金流最近呢幾日既資金都係流入為主,代表上面有好多蟹貨累積,拉升既壓力比較大,而下面坐緊淡倉既殺到25700應該都斬得7788,阻力會比較細,而25700買落黎既淡倉預計都唔多,加上係上面有25128,2555,二十天,十天,25530,呢幾個大位卡住,今日做淡會易D既,不過外圍美股造好,預計今日個CHOK到爆冇咁好做。

Btw 琴晚個訊號既意見同我相反,向上收窄,叫我地買上....搞到我有D亂...另外仲講話穿頭破腳,第二日升既機率比跌大,要到後日(星期一)轉跌既機會先會大過升

**所以今日策略係做彈高熊,試下盡量搵個高位開PUT,會冇咁容易俾人震走。

25757黃金分割0.786,加15分K下降通道(接近250天)
10天線
25255:重要既前底,加大成交,20天線(重要)
25128,重大成交區域
25900,前上升三角型既頂

今日照舊有教學抽,全新一篇,呢篇真係精華(研究咗好耐),好野黎,想要既就係下面都留言~

[7月24日]
係講個市之前,首先一定要講一講美股先,琴晚3大指數都跌咗落黎,之後美金又同步一跌頂住,差少少撞咗之前講既94.10,頂返住個市,要再下跌既話需要既力度要好大,但如果睇埋AUDUSD,因為依家外匯短暫升係因為美元轉差,面唔係因為佢地自己本身強。可以見到A股/港股今日都唔會有運行(
**AUD同A股有關連**
之後講番夜期,夜期受美股拖累跌穿咗25000心理關口,之後去到25875反彈,25875既係之前上升三角型既頂線(藍色線),可以見到呢個位相當關鍵,穿就再大趺,企穩就做反彈。

最後講埋資金流,琴日見到開始有好多資金流開始部署好倉,但係但係但係!!!!同一時間淡倉既人數都有,好壞參半,同埋一間,琴日個市由正0.238至-0.238個RANGE到行黎行去,形成正態分佈,多數現呢個情況都係出方向前既節奏。
(估唔到夜期會先行一步,仲諗住今日先做野)

最尾講埋今日個預計同部署,琴日美國大跌,夜期又跌,今日預計係低開,之後今日有3個機會會出現,
1.開市之後直插到25875,25875會反彈
2.開市之後直插到25875,之後穿埋(睇775,500)
3.開市已經係底位,之後睇好

以上3種機會都有,如果LIST曬出黎睇,最大既贏面係25875買CALL,不過因為係擋個市,我地要SET止蝕,同埋要細注,同埋目標價唔好SET咁遠,慢慢推止蝕,呢個係最好做既選擇,不過唔好貪。

另外如果想開PUT既,一定係係等穿25875少少,之後希望會出反彈,反彈之後要搵位入,因為唔知開市開係邊,如果開市價近既就用開市價止,如果唔係止蝕位得25000。

**所以今日策略係做彈高熊,試下盡量搵個高位開PUT,會冇咁容易俾人震走。

25757黃金分割0.786,加15分K下降通道(接近250天)
10天線
25255:重要既前底,加大成交,20天線
25128,重大成交區域
25875,前上升三角型既頂(重要)

今日照舊有教學抽,全新一篇,呢篇真係精華(研究咗好耐),好野黎,想要既就係下面都留言~

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞