每日期指分析

823 回覆
67 Like 3 Dislike
[8月28日]

今日想主要想同大家分享下,我對鮑威爾既講話之後對個市時既預測,首先鮑威爾佢講內容得一樣重點,就係將通漲KEEP住係2個%,而7月既通漲係1個%,如果我地咁樣分析可以見到,仲有1個%既升幅,美國先會考慮加息,如果我地用CPI去計下通漲,最少要升到263.897,目前係258。呢樣野話俾我地知,如果CPI升到去=263.897,呢個位我地就要小心,因為9月份過263既機會極大,而下次公佈時間係9月12,所以係音樂停之前我地都唔可以睇到太淡,

(現貨)
最後超簡單講下個市,個市依舊係到既,琴日分析咗3個位要留意,25007,25271 , 24901
如果現貨開市穿25007,而個H唔過25271,L穿24901,咁我地就可以好肯定個市將會一一波大跌浪。

最後老土講句,你地既支持對我地黎講係一種動力,希望大家LIKE & SHARE !!!
同我地一齊日日刀仔鋸大戶~
https://www.facebook.com/HKtraderAnalysis/
TG : t.me/hktraderanalysis2020

#港股 #股票分析
[9月1日] 交易筆記

呢排開始多返野做,會盡量搵時間出多D POST,同埋會比較簡短。

今日我地直接由港股期貨張圖開始睇,首先我地可以明顯見到有條頸線係到,而夜期有一下係吉穿過之後反彈,我自己既理論係,夜期因為成交量唔夠,而果條頸線又要係重要支持位,係成交量同埋冇現貨既支持下,夜期果係穿底炒高一定唔係散戶做,果下一定係大戶幫手拉返上黎做保護,所以今日呢個位同樣重要,期貨個位大約24900左右

另一邊現貨有同樣有條頸線係到,個位約係24880到,而25018呢個位,係WEEKLY既角度係一個重要阻力位,今日要,而25621係前浪底,另外個市要大勢既話,第一步一定要穿25621先,我地先可以叫做轉勢。

另外下面呢段係琴晚係TG GROUP 既分析:

你地試下用5月29拉條線 去8月10
呢條線係month既趨勢線
25775(大約呢個位,手機睇有d誤差)
現貨係3月23拉到 5月25
個位大約24600
首先我地做2個假設先
一個係今日穿頭破腳 聽日大機率會跌
另一個假設係 今日既h係呢個浪既頂
期係24775 我地用期黎分析先 24775 用咗半年黎行 呢個位 聽日會上移到24831
之後均線角度黎睇,今日係20天(月),60天(3個月)到守住
20日前 個均線拐頭位係24900
目前睇均線拐頭個位仲會升多2日,之後今日急跌,會將拐頭既時間加速
用均線要睇升跌,第一步 拐頭,第二步 穿線
今日做足曬
最後分析埋咩位買
穿頭破腳 2個位買最安全
穿今日既L 或者 唔穿今日既h(機會細)
另一個偷步位係 0.618買
用今日既HL 畫
不過呢個位只係 短線(因為佢只係比較琴日同今日),以frame黎講 係日線 入市位
呢個今日日張圖 (PP 係WEEK FRAME)
之後呢張圖,大家都可以睇下綠線係今日既重倉區,粉紅線係HLC3
可以見到2樣野
HLC3主要係睇個市既力度, 而綠線係拉時場共識
兩者重疊既位置就係重要支持位/阻力位
25477 25328 24900
呢3個會係今個星期最有機會 支持阻力
25075 都係(不過未有V位,唔可以肯定住

最後老土講句,你地既支持對我地黎講係一種動力,希望大家LIKE & SHARE !!!
https://www.facebook.com/HKtraderAnalysis/
TG : t.me/hktraderanalysis2020

#港股 #股票分析
日線槌仔,聽日升!
[9月3日] 交易筆記

首先我地由外匯開始講起,我地可以見到DX係升既,但同一時間FX係都係升,主要係因為EUR同一時間係到升,目前DX支持位係92.34,92.212,阻力係93.06,AUD 支持係0.71628,阻力要去0.73771,個RANGE有d闊

之後美股都係一句講野....強,美聯儲講一講話會救市,唔會俾2個%既通漲目標限住,一放完鴿,個市直升到破頂,今個星期睇埋Feb個balance sheet 就知係咩情況。

最後分析埋港股,港股(現貨)我地可以見到HIGH同LOW都低過琴日,不過有樣野值得留意,就係出咗下長影線,低位出下長影,如果今日出十字星,反轉既機會極大,出埋陽燭仲好。
之後用均線黎分析,目前睇20/60/120天都係多頭排列,另外20MA如果排除目前個價既升跌,將會跌多2日之後就會升上拐頭,如果今日個市係升既話,將會加速拐頭既情況,目前個價夾咗係20天60天之間,要升既話一定要係企上20天先得,想偷步就要SL放60天

最後分析下要點操作,首先外圍咁既勢,一定係睇上,但有幾樣野要留意,如果要升既話今日個L唔可以穿24931上面,另外今日一定要過25254

24931,25089,25254,25477

#港股 #股票分析
支持
今日期阻力 支持係呢5個位
24335,24585,24737,24931,25123
今日現貨重要阻力位24855 24900 25305 25400 25590 25835
支持係24621 24376
[9月10日] 交易筆記

首先我地由外匯開始講起,我地可以見到DX係見底回升,之後琴日回落返一下見93.6,如果我地以成交分佈去睇,我可以見到93.060係一個重貨區,而對上係最接近係93.368,之後對落係92.345,如果將兩個distribution 放埋一齊,我地可以見到92.540,同一時間呢個位之前既7月31同埋8月6既底位,呢個位會係一個重要既關鍵位,如果個市繼續升,就會繼續跌到去92.540,相反如果想個市跌,就要係93.060守得住,再向上,睇93.368之後93.46,93.66
目前睇美元仲係升緊,如果由突破通道開始計1:1目標價係93.63,1:2係94.27,SL係92.3,呢個位胎92.345,重貨區好接近,代表係好友最後防線

之後我地簡單咁睇下美股NQ就算,我地見到NQ,由3月底位,畫到上高位,0.786,連撞2次,之後反彈返上黎,我之前係圖到畫咗2條線,目前睇個勢應該係行紅線個方向,佢會行上去撞一撞紫線之後先會再落0.786位。紫線位係11647, (0.786)係11195
(HSI現貨)
最後分析埋港股,琴晚美股港股夜期爆升,唔洗問一定係高開,之後就要睇係高開低走,就高開高走,之前畫咗個Cypher pattern,到琴日為止都係入面到行緊,而個Pattern 今日既好淡分界線係24456,而個Pattern 既食糊位係24615,如果突破咗再下一關係24785,再之後係(24895-24911),外圍咁行法,預計突破既機會好大。

阻力/支持位
24233 ,24369 ,24456 ,24615(關鍵位), 24785, (24895-24911)

#港股 #股票分析
阻力/支持 24603 24452 24286 24185 24086
等緊上T2沽
而家跌深左,唔知上唔上到
破晒你啲支持位點算
sl 哂點算
多啲留意fb會即時跟進個trade plan
有時忙得濟無係lihkg講返
跌勢買跌,升勢買正股
呢水上望最盡1000點, 但未必真係有, 唔博了, 買跌係因為多過3千點先買。
跌勢買升個風險幾高,我唔岩玩
[10月5日] 交易筆記

首先我地同樣由COT開始睇起,我地同樣可以明顯見到非美大戶持倉跌緊(由其係EUR,GBP),而JPY,AUD慢慢升緊,目前支持非美個價向上升既主要原因係因為DX向下跌,我地如果睇埋美元既大戶持倉,我地可以見到慢慢升緊,我地可以預計到美元準備好開始向上
黎緊CALL:JPY/EUR,JPY/GBP(唔太建議),USB/EUR 都係一個機會,另外睇埋AUD既大倉持倉,大家都可以留意下,目前我地可以見到AUD大戶持倉向上行緊,間接代表外圍資金開始想流入AUD到
AUD升>A股升>港股升:另一方面,DX升>美股跌>港股跌,我地可以推斷港股又要變夾心。

之後我地從技術面睇下美元
既支持阻力,上星期畫既AB=CD PATTERN 成功,同一時間出現Butterfly Pattern我地SET既T1目標價都到咗,目前未知會唔會到T2。美元係呢個位以圖黎睇,美元似係行3-Driver pattern,加上係T1位93.815呢個位,開始有阻力,如果呢個位成功擋到既話,預計會去到95.67,另一方面我地由均線角度黎睇,我地可以見到20天開始穿60天出現金叉,之後再睇埋MACD KD,都係話俾我地知開始轉向上,而RSI畫既阻力位,同樣都係轉向上,呢D訊號大家都係要留意。
SL:93.40(舊T2位置),T1:94.69, T2:95.67

最後睇埋港股,目前睇市闊圖(9月30),同樣係轉好緊,上面都有講到港股做夾心既機會好大,預計又會上下咁洗,我地之後從技術面開始睇起,如果單睇上星期個PATTERN,目前係未到T1位置,之前入咗市就唔好理任何消息,扑暈自己唔到T1/SL就唔走。但呢D位置我建議推SL到23425,T1:23925 T2:24564(照舊)。

圖請睇fb:
https://www.facebook.com/111945673778606/posts/188116209494885/
簡單兩句
呢個位做PUT SL要係24911左右
大家要做好倉位管理
先睇自己可以接受輸幾多再決定買幾大
如果只係接受到輸2萬就買一張,接受到輸4萬就買2張
用倉位控制風險
最後俾埋張港股市寬

https://www.facebook.com/111945673778606/posts/190683849238121/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞