每日期指分析

823 回覆
67 Like 3 Dislike
又講下昨日嘅春江鴨,下午妹市時即月23800P(認沽)期權比大戶持續掃入,掃足成3個鐘恒指就開車跌,mon到嘅話大把時間跟車,可惜自己到美股開市時至發現,即刻跟車食到部份美股跌幅就算冇搏過夜,因為隻23800P以大戶入貨價計已經升咗3,4倍

23800P昨日未平倉合約大增2623張至6568張,臨近期結咁加法都算幾跨張
[6月26日]
今日想輕輕講一講自己既呢個幾個月既操作變化先,我發現自己既交易操作方面有時會貪心咗,有時又會唔夠貪,有操作買入既策略又會太進取,有時又會好保守。呢個問題係星期二V夾果日提醒咗我,我應該要開始避免情緒化,要改用一套量化既方法我自己既操作同埋制定好自己每日既策略,所以黎緊我會開始轉用期貨黎畫圖,同埋做分析。
另一方面,我呢幾個月會轉玩住PAPER TRADE先,同埋會試下揸長多少少,因為仲未實戰過,目前依舊用番舊方法出住POST先。大家有咩意見可以提出

廢話講完講返個市,星期三晚個市跌咗落黎,之後星期四美股再抽返上黎。咁今日開市其實都唔洗點諗,基本上得2個可能性,一係就平開,一係就高開,低開既可能性偏細。(前題係朝早外圍都行好基本上都唔差),之後如果睇返RSI用MACD好明顯係出現背馳,但點解我目前都係睇好,因為如果有留意19,18,12年個市都係差唔多(指標背馳但成交不繼升緊),依家個市都係呢D位都玩假彈(都彈幾高下,但我地冇理由唔跟埋入去玩鬥火棒),SET好曬止蝕,大跌先算

目前見 (期貨)
25255:係大阻力
25082:係下降軌阻力位置
24802:同樣都係短暫阻力
24477:短暫支持位
24375:大支持位,同樣係好淡分界線
24242:短暫支持位
24076:短暫支持位
23970:大支持位
23555:最後支持位

阻力位:24802 25082 25255
支持位:23555 23970 24076 24242 24375 24477

(DAYTRADE: 我自己會以偏好為主,因為最近我轉玩緊PAPER TRADE,廢是俾錯方向大家)

最後老土講句,你地既支持對我地黎講係一種動力,希望大家LIKE & SHARE !!!
同我地一齊日日刀仔鋸大戶~
https://www.facebook.com/HKtraderAnalysis/
TG : t.me/hktraderanalysis2020
跌140點牛左,跌80點走左,樓主準
100天線以下點牛
[6月29日]
今日訓晏咗,簡單講幾句
上星期五夜晚,美元跌唔96.6同埋美金曾經抽穿咗1774,我就知道大獲喇~不過今日月尾期結,預計都係會趺,預計唔會跌得咁勁住,不過一到3點之後大家要留意下,大戶好大機會會係呢個時間到做野,拉個市落去
今日預計都係低開,加上穿咗上星期五既24375大支持位,由支持變阻力,之後對落既支持位大約係(24048-24076)呢兩位都好接近,我地最直觀可以見到50/30天係呢個RANGE到打緊結,呢個都係一個短暫支持位,但最後都係會穿,因為如果真係要計話,下一個位最少要睇到23785,先算係一個大阻力位,所以今日策略係玩彈高熊。

目前見 (期貨)
上面唔計喇,升穿再算
24375:大支持位變大阻力,同樣係好淡分界線
24242:短暫阻力位
24187:短暫阻力位
(24048-076):短暫阻力位(好大機會,會係到有一波反彈,要呢一波反彈上唔上得返24375,上唔返就會大再趺深好多
24970:短暫阻力位 周線個底
23785:大支持位

阻力位:24187 24242 24375(重要) 24802 25082 25255
支持位:23555 23970 24048-076(重要)

(DAYTRADE:今日策略係玩彈高熊,我會等24048-076個位反彈,如果唔彈穿24375就會繼續睇淡,今日市場氣氛好淡,如果想係24048-076個位買CALL玩反手,記得要細注,同埋記得SET止蝕)

最後老土講句,你地既支持對我地黎講係一種動力,希望大家LIKE & SHARE !!!
https://www.facebook.com/HKtraderAnalysis/
TG : t.me/hktraderanalysis2020
星期五都無平倉.如果今日唔跌穿23800 果6千張要變廢紙了
個大戶可能SP咗更高嘅位(e.g. 24000-24400) 轉spread去獲取更大利潤,因為估計會喺24400樓上結算
不過一到3點之後大家要留意下,大戶好大機會會係呢個時間到做野,拉個市落去

好燈下喎⋯⋯
如果覺得燈,可以之後都試下用黎做反向指標
[6月30日]
琴日拉高期結,美股係外圍俾油價帶動,叫做企返穩上去,但油依舊仲係危險期,最起碼要企返上41蚊上面將阻力變支持,咁先叫做安全,依家係呢個位,我地仲未可以睇好住個市住,另一方面我地可以睇埋黃金,黃金叫做企得穩1766呢個位,但要再繼續行上去,一定要沖穿埋1774先得,最後睇埋美匯,美匯沖穿咗97.2個阻力位,企咗係阻力位上面。由以上呢3樣野我地可以簡單咁推測個市, 可能只係回光返照,玩緊回調,我地要好小心先得。

另外講返個大市先,如果我地用RSI,CCL去睇個市,可以見到係出現緊個急拉TICK號,咁樣其實對個市黎講係唔好,多數出現呢種性況得2種可能性,一係準備大升,而另外一個可能性係準備大跌(雖然聽落去好似廢話),但以住如果係RANGE入面出現呢個訊息,跌既機會係會大過升,同一時間我地睇埋PIN BAR,日線出現咗孕線,代表前方面出現變化,前一支燭既頂底會好重要,如果穿上面就睇好,穿下面就睇淡,不過不過!!!!! 我地再睇返前面,出現咗三飛烏鴉,以我經驗黎睇,如果前一個訊號出現睇淡,之後出孕線,打後如果孕線跌落下面既話就會跌得好金。

最後想講一講埋,琴日期結完,如果以慣例黎講,今日大戶會玩場外結算,加上聽日71放假,如果個市真係要出方向既話,最快都要等2號放完假返黎,所以如果用另一個角度(陰謀論黎睇件事,大戶似係想好似上似5月頭咁樣,想食大茶飯就要迫我地過夜。

所以最後結論係,我會搵位買PUT

保守想搵大錢,就等下跌穿29號個底,大約24045追PUT,或者大膽既朋友用係29個頂,黎買PUT

目前見 (期貨)
24640:短暫阻力位
24500:短暫阻力位
24380:大支持位變大阻力,同樣係好淡分界線,一穿上面有機會又會殺上去
(24048-076):唔可以穿,一穿會跌得好勁

阻力位:24187 24242 24375(重要) 24802 25082 25255

(6月30日即市牛熊攻略)
買PUT有利,保守想搵大錢,就等下跌穿29號個實體底,大約24045追PUT,或者大膽既朋友用係29號個實體頂,黎買PUT(不過記得要SET好止蝕,因為如果唔小心穿咗個頂,有機會繼續上去)

今日係380食咗幾轉多謝樓主
下午仲𡙁,落300幾點仲要反彈一半比位你再沽過
[7月2日]
首先再講一講黃金先,黃金去到1790之後吹趺返黎。又去返1764個阻力位到,而美金預計依舊都係守緊96,但個勢睇會再趺落去。另外講一講返美股,美股得隻NQ係抽咗上去,而另外果兩隻就彈唔起,如果套返落港股到,應該新經濟股果類既股票仲行到,而另外其他既舊經濟股又會唔行,但700果類既股票已經行咗好多,再對上既空間已經唔多,今日預計都係行RANGE。

外圍就照舊唔上唔落

目前見 (期貨)
24828:短暫阻力位
24500:大阻力位
24363: 好淡分界線!!!重要!!!!,要睇開市開係邊,開上就支持,開下阻力

(7月2日即市牛熊攻略)
今日都係行RANGE,今日照舊睇24363,開上就支持,開下阻力,我地同果個位黎當止蝕來回食

但700果類既股票已經行咗好多,再對上既空間已經唔多,今日預計都係行RANGE。

記得你之前都話佢用黎維穩,咁點有得估對上空間
中資股如果上面冇蟹貨,炒起上嚟佢要mark到幾高都得,例如美團/之前啲物管新股,700創咗新高即係上面已經冇蟹貨,所以冇得估頂,內銀內房嗰堆鬼咁多蟹貨至可以估頂

又唔係好明炒股為何咁睇重金價,金市規模遠細過股市債市,股市唔會受金價影響,從經濟寒暑表⻆度,金市亦唔會領先股市,油亦一樣,除非係炒相關行業股

另外今日真係夾得幾狠,248 put依家都要焗住要坐坐
金價個原理同豬仔錢甖一樣
如果散戶唔知有錢唔知買咩好 就會選擇買金
原理同我地買mpf一樣
唔買股票基金就轉保守(金/債券)
另外 700如果用pe模型去睇,個合理價係500蚊左右
咁當然,如果要唔合理都冇計
咁我地去做預測就一定係用已知既數據去估計將來
另外內房帶動係我計漏咗既
[7月3日]
琴晚做野做到好夜,超簡單打幾句~

琴日港股坐咗火箭上咗黎,完全打亂曬我個節奏,我前日仲係個GROUP到叫人要轉返MPF買股票基金....點知。。。我自己都仲未轉到就開咗車..

咁講返個市先喇,琴日美股企到咁高,不過之後都回返落去,D人又將D錢入返落黃金個豬仔錢罌去到1776。

之後睇返港股夜期最高殺到去25225之後最低去到24987,而夜期前高係25255,差30點,依舊穿唔到頂,今日美股放假我地唔受美股影響,睇下A股可唔可以再帶動港股再殺上去,搏攻頂。
再講埋今日既操作,我地唔會玩高追,一定係等拉回做CALL,至於要拉回幾多,主要有4個位。

拉回可以買CALL既位(期貨)
24987(夜期個LOW)
24935-950(上升通道)
大幾24900(10天線)
24650(唔可以穿返落去)
上面有4個係最大機會回落而又反彃既地方,如果只可以講一個既話,我會特別留意24935-950(上升通道)呢個位

25255(大阻力位)
25225(短暫阻力)
25050(短暫阻力)
24987(夜期個LOW)
24935-950(上升通道)
10天線
24750(琴日既阻力突破轉勢位)
24650(唔可以穿返落去)
24500:大阻力位
24363: 好淡分界線!!!重要!!!!

(7月3日即市牛熊攻略)
唔穿24650都係回落買上,大膽既可以試下如細注PUT下,之後先再買上

[7月6日]
上星期五美股放假,我地港股表現依舊神勇,係A股既帶動下都衝到上去,而夜期回落既,不過對於牛市黎其實係健康既,個市要升一定係靠現貸黎拉。同一時間我地可以推斷到到,單靠我地自己好難沖到上去,一定係要靠外圍,先可以行到,所以今日美既既走勢都會係幾重要,所以簡單講一講美股先~SPX同DJI就依舊係到行緊RANGE,不過上星期完咗,個支撐可以分別RASIE到2920左右同埋24400,而納指就都係坐緊火箭個支持可以RASIE到9728,呢3支野睇個支持都升咗,港股要繼續升睇怕都係靠佢地帶。

最後講埋港股,呢幾日單單睇期貨畫圖係有D難既,因為期貨經常,快上快落,好影響張圖既畫法,不過目前個支持可以用6月24同6月10到拉一條線出黎,果個位可以做今日既支持,大概係(25060-25090)左右,而如果要繼續行落去就要睇下今日可唔可以衝上25255上面,企穩之後再向上沖

今日既關鍵位係

26080:
黃金分割既0.618位,好大機會係到撞,形成阻力
(25050-25080),25094(重要):
用6月24同6月10日既下降通道,阻力變支持,另外同一時間都係好接近25094(29000-21000既0.5黃金分割
25255:
上星期6月10既個頂,加上上星期尾市跌返落黎,要睇今日上唔上得返上去先
24952:
係23,24號果日做咗個平頭,加以出現大成交,形成支持
24666::
大陽燭既中間位,加上有17,19,26都係呢個有阻力,同樣有大成交,阻力變支持
24355(重要):
牛熊分界線唔可以跌穿

(7月6日即市牛熊攻略
(今日策略依舊係玩拉低搵位入貸,好友有利,因為對落有好多支持,而對上就得24255同埋26080,所以買CALL值搏率高)
睇好既朋友:
今日可以重點留意(25050-25080),25094呢個位附近到買上,止蝕放25050,第一步目標睇24255,之後睇25150,目標睇25255,留半食半,睇25680,保守既朋友就等10點後先睇定D先考慮入場,睇下有冇機會可以係24952到入到場,止蝕放24940(預多少少出黎),目標睇25050先,放風箏

睇淡既朋友
唔建議買,不過大膽既朋友,可以係(25255-25200)左右PUT,止蝕放25255,目標睇(25050-25080),25094

今日又點睇
當係吹水先:之前估過確認穿中軸大戶會推上260做上落市準備派貨,依家達標應該啟動部署,7月尾前係清倉機會,月內走勢可以參考去年4月(下月開始真跌)或者去年7月(月尾開始真跌)
25000-26000呢個區間少蟹貨,少人沽貨,推上去未必太多錢(有期指行先幫補成本),26000再推上去就要好多錢,因為26000樓上好多蟹貨

而散戶係鍾意跌市接貨,大戶推到高位再做落(散戶覺得抵)就會開始接,仲係越跌越接,跌到頂唔住就喺低位止蝕出貨,完成高買低賣,之前由28000跌去21500就係咁

散戶中伏通常係由高位真跌嗰段(覺得抵,唔忿氣溝貨,諗住有得守),唔係做緊頭肩頂,雙頂或上落市嗰段
而家係咪睇3月個頂 破唔到就正股走一走先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞