每日期指分析

823 回覆
67 Like 3 Dislike
多謝vin巴分析
昨日收市期指急回或者可以理解為回試10MA,(期指昨日收23425, 10MA係23438),至於夜期低位係23322,巧合地低位時10MA約23336。始終昨天一口氣衝上高位後一直托住未回試過,收市/夜市急回也算係試番,如果好快彈得番上嚟,反而有點係試完可以再上嘅意味,而好友更會理解為唔想比機會散戶喺日市入平貨

不過自己都唔肯定
Vin巴又中今日個頂
今日低位23613
都係掂一掂尋晚夜期收市5分鐘支燭, 同尋日日市橫行D高位就彈上去

想問下樓主823今日上返$64 - $65, 國安法消息時你講要留意依隻股, 依幾日成交都幾大, 個價仲上返去, 差1蚊就去返5月22大跌果日高位$66, 今日見有大行唱佢目標價$70

同埋依個星期網易同京東都IPO, 會唔會暫時個市未散住, 等派晒貨先打落去
昨日現貨開嘅裂口位基本上係高過晒5/22大跌日同打後日子嘅位,昨日高開之後唔回就係典型鎖住淡友嚟打嘅手法,嚟5/22同打後任何位put咗而未走嘅熊如果唔止蝕就係等打(真係沽咗嘅話應該感受到),今日唔回低過昨日高位嘅道理其實亦一樣

而5/22及打後日子散戶資金主要淨流入24300或以下嘅熊仔,睇大戶咁樣托住唔回,應該係有信心24300係短期可達嘅射程範圍,而直至昨日,24500以上堆熊應該仲未夠肉(所謂白做同蝕住做),養番肥之前速殺嘅誘因未係好大

暫時睇似乎未夾完,有機補上面裂口,不過可能係燈㗎
可能係期指位同現貨位嘅分別,其實炒衍生工具多數睇期指,不過呢度講嘅位就現貨多

如果真係新手學咗基本嘢先掂期指,呢本抵玩,平同料算齊
好彩唔貪走咗,唔係又夾
我同你相反, 今日搵位買上, 自己睇位有問題,朝早23702揸, 23650止
成日太心急入, 無睇清楚D位, 打左止蝕過少少就返轉頭
今日真係無淡味,  撞MA20係夾低入貨咁. 不過都無乜力再衝.  

事後孔明好易, VIN巴次次都一早點出黎.
我其實5月開始偏向睇好(見25000)主要逢低call,不過臨尾比國安法打殘咗,變成6月頭都唔敢睇好住(但其實自己係睇得幾好)

上星期五如果去到23100附近都會試下玩住call先,不過又差啲至到,星期一就嚟個大裂口……所以有時唔係你嘅就唔係你嘅
miss晒好過夾死 依轉好多硬淡, 應該輸到甩褲
我以前都係咁, 輸過大之後明白要set好止蝕止賺
同樓豬講既一句野好認同, 市場係唔會錯既, 錯既只係自己
對上一個裂口已經係247(期),咁今轉咪要夾到上247...
242 熊今日都打硬 我睇會上埋243
24303,啱啱好,淡友唯一希望係今日做陰燭
恆指坐火箭咁

淡友係咪收收皮先
未必嘅,只要今日做陰燭(睇10點)
今日做唔到陰燭, 係未可以246見
自己都係咁睇,不過24500以上開始大阻力,期指即市依家個中間位係24220,呢個會係今日好淡分界定收咩燭
246你係點睇?
我看日線看返之前 唔知睇得岩唔岩
岩岩學睇
我睇個246(約數)係大位,由33xxx跌落嚟大型下降通道中軸
如果近少少可以用5/19DH(5/19-5/21三連陰最高位24553)
我都係睇19-21/5 仲有11/5 24602
去到246 有機會反彈?
真係穿通道中軸估計會推多一千點喺25000-26000做上落市派貨,呢個區間大戶之前未派過貨,不過條中軸阻力好大,4,5月試過幾次都收唔穿
如果收市企到246 就有機會上25X
如果企唔到246 就有機會補返231裂口?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞